Élő Nagyvilág

Orosz hadihajót ért ukrán rakétatámadás a Krím egyik kikötőjében

Oleksii FILIPPOV / AFP
Oleksii FILIPPOV / AFP

Kijev szigorítana a mozgósításra vonatkozó szabályokon

A kijevi vezetés törvénnyel szigorítana a mozgósításra vonatkozó szabályokon – írja az MTI. Denisz Smihal miniszterelnök erről két törvénytervezetet terjesztett be az ukrán parlamentben, miután a hadsereg a fronton szolgálatot teljesítő személyi állomány növelését kezdeményezte.

A keddre virradóra közzétett jogszabálytervezetek egyikének szövege szerint a fennálló orosz agresszió miatt javítani kell a mozgósítási mechanizmuson. Az elképzelések szerint a tartalékosok szolgálatának alsó korhatárát a mostani 27-ről 25 évre csökkentik. A hadsereg ezzel további két évfolyamhoz nyerne hozzáférést, vagyis több mint 400 ezer fiatal férfit sorozhatnának be. Ezen felül újból ellenőriznék a már kiállított – katonai szolgálatra való alkalmatlanságot igazoló – iratokat.

A 18 és 60 év közötti hadköteles ukrán állampolgároknak továbbá kötelező lenne a hadkötelesek jegyzékében regisztráltatniuk magukat és személyes adataikat rendszeresen frissíteni.

A sorozási és behívóparancsok függetlenül a tényleges tartózkodási helytől a jövőben elektronikus úton is kézbesíthetők lennének, eltérve az eddigi gyakorlattól, miszerint ezeket a dokumentumokat papíralapon postai címre kell kiküldeni. Az intézkedés célja, hogy a külföldön tartózkodó ukrán férfiakat is el tudják érni.

A második törvénytervezet szigorítaná a hadkötelesek jegyzékében hiányzó adatok miatt kiszabható büntetéseket. Az idézés teljesítésének elmulasztásáért a jövőben közvetlenül börtönbüntetés lenne kiszabható az eddigi pénzbírságok helyett.

A regisztrációs előírások megsértése esetén a hatóságok lefoglalhatják az érintettek autóját, zárolhatják folyószámláit, és megtilthatják számukra a hitelfelvételt is. A külföldön élő ukrán állampolgárok a konzulátusokon a jövőben új személyi igazolványokat csakis annak igazolása után kaphatnának, hogy bejegyeztették magukat a hadkötelesek jegyzékében.

A törvénytervezetekhez még módosítások nyújthatók be, illetve az elfogadott jogszabályokat még Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek is alá kell írnia. Zelenszkij korábban kényes kérdésnek nevezte az intenzívebb mozgósítást nem utolsósorban a költségek miatt. Az ukrán államfő szerint a hadsereg mintegy félmillió új katonára tart igényt.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnok kedden Kijevben tartott sajtókonferenciáján újfent kifogásolta a toborzóközpontok munkáját. Egy hete a katonai vezető bírálta Zelenszkij azon döntését, amellyel a nyáron menesztette a regionális toborzóközpontok vezetőit egy korrupcióellenes kampány keretében.

Az utóbbi hetekben számos felháborodott bejegyzés volt a közösségi médiában arról, hogy ukrán toborzótisztek egyebek között edzőtermekben, illetve üdülőkben is behívóparancsokat osztogattak a hadköteleseknek.

Dániában tanulnak F-16-ost vezetni ukrán pilóták

A brit Királyi Légierő (RAF) által kiképzett ukrán pilóták első csoportja most Dániában tanul F-16-os vadászrepülőgépek vezetését, miután elvégezték az alapképzést az Egyesült Királyságban – közölte a brit kormány kedden.

Az RAF augusztusban kezdte meg a képzést az ukrán légierőt támogató nemzetközi koalíció részeként, amelynek keretében a szövetségesek és partnerek együtt dolgoznak Ukrajna légi képességeinek megerősítésén.

A csoportot hat tapasztalt ukrán harci vadászpilóta alkotta, akik a repüléssel kapcsolatos angol nyelvű képzésben vettek részt, hogy könnyebben együtt tudjanak működni a szövetségesekkel.

További tíz ukrán pilótanövendék is kapott nyelvi képzést, és az Egyesült Királyságban marad, hogy folytassa a gyakorlati alapfokú repülőórákat, valamint olyan fontos készségeket sajátítson el, mint a repülőorvosi kiképzés részét képező centrifuga edzés.

Oroszország azt állítja, hogy megállították az ukrajnai ellentámadást

Oroszország azt állítja, hogy megállították az ukrajnai ellentámadást, és most minden fronton nyomulnak előre – derül ki Szergej Sojgu védelmi miniszter nyilatkozatából. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig azt közölte, hogy szerdán Moszkvában tárgyal majd indiai kollégájával, Szubrahmanyam Jaishankarral.

A miniszterek a tervek szerint megvitatják a kétoldalú kapcsolatokat, valamint az ukrajnai és a gázai konfliktusokat – írja a The Guardian.

Oroszország megerősítette, hogy találat érte egy hadihajóját

Egy ember meghalt, kettő megsebesült, amikor találat érte az oroszok Novocserkasszk nevű nagy partraszálló hajóját a krími Feodoszja kikötővárosban – közölte az orosz védelmi minisztérium. Ukrajna repülőgépekről indított irányított rakétákkal támadta Feodosziját.

A Reuters arról számolt be, hogy Szergej Akszjonov, a Krím Oroszország által beiktatott kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, hogy a támadás következtében egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült.

Arról nem érkezett azonnali jelentés, hogy a hajó mennyire sérült meg, de az ukrán csatornákon keringő videókon látható, hogy a kikötő területén kiterjedt tűz ütött ki.

Az ukrán légierő megsemmisített egy orosz hadihajót a Krím egyik kikötőjében

Ukrajna tagadja, hogy Oroszország elfoglalta a Donyeck melletti kulcsfontosságú várost, Mariinkat- írja a BBC. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter nemrég azt mondta, hogy csapatai elfoglalták a kelet-ukrajnai várost. Oleksandr Sztupun ukrán katonai szóvivő azonban azt mondta, hogy a Mariinkáért folytatott harcok folytatódnak. Mariinka – amelyet Donyeck kapujának tekintenek – szinte teljesen elpusztult már a harcok során.

Közben az ukrán légierő megsemmisített egy orosz hadihajót a Krím egyik kikötőjében.

Olvasói sztorik