Élő Nagyvilág

Több mint száz ember halt meg az éjszaka izraeli csapásokban

ashraf amra / ANADOLU / Anadolu via AFP
ashraf amra / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az Izrael és a Hamász között zajló háború december 24-i eseményeiről szóló hírfolyamunkat itt lehet olvasni.

Elrabolt túszok családtagjai szakították félbe Netanjahut

A Hamász által elrabolt túszok családtagjai szakították félbe Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt a Knesszetben elmondott beszéde alatt. A családtagok azt kiabálták, hogy

Nincs idő,

valamint, hogy

Most, most, most!

Közben pedig az elrabolt túszok fényképeit mutatták fel. Netanjahu válaszként azt mondta, minden fát megráz és minden követ felforgat, hogy vissza tudja hozni az elraboltakat.

Izraeli légicsapás ölte meg az iráni Forradalmi Gárda magas rangú tanácsadóját Szíriában

Izraeli légicsapás végzett hétfőn az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú katonai tanácsadójával Damaszkusz határában – közölték szíriai biztonsági források és az iráni sajtó.

A biztonsági források a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondták, hogy Szajjid Rázi Múszávi dandártábornokról van szó, aki a Szíria és Irán közötti katonai szövetség koordinálásáért felelt. Az iráni állami televízió a nap folyamán megszakította adását, hogy bejelentse Múszávi halálát. A közlés szerint egyike volt a Forradalmi Gárda Szíriában legrégebben dolgozó tanácsadóinak.

Az iráni elitalakulat vezetése fogadkozott, hogy Izrael felelni fog a dandártábornok megöléséért.

Kétségtelen, hogy (a palesztinok földjét) bitorló és barbár cionista rezsim meg fog fizetni ezért a bűncselekményért

– áll az állami televízióban felolvasott közleményükben.

Izrael az utóbbi években számos légitámadást hajtott végre szíriai célpontok, a hadsereg, a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők és a Hezbollah hadállásai, raktárai ellen. Bár a támadásokról szóló híreket az izraeli hadsereg rendszerint nem kommentálja, az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különösen ne a stratégiai jelentőségű Golán-fennsíkon. Alig három hete közölte Irán, hogy izraeli bombázásban meghalt a Forradalmi Gárda két, szintén katonai tanácsadóként dolgozó tagja Szíriában.

(MTI)

A Hamász vezetője szerint súlyos veszteségeket okoztak az izraeli hadseregnek

A Hamász iszlamista palesztin szervezet Gázai övezeti vezetője közölte vasárnap, hogy fegyvereseik súlyos veszteségeket okoztak az izraeli hadseregnek mind emberéletben, mind felszerelésben.

Jahja Szinvár, a Hamász politikai bizottsága elnökének, Iszmail Hanijének és a testület más tagjainak írt levelében arról számolt be, hogy a szervezet fegyveres szárnya, az el-Kasszám Brigádok elkeseredett, kegyetlen és példa nélkül álló harcot vív az izraeli hadsereg ellen a Gázai övezeti háborúban.

Szinvár szerint az el-Kasszám Brigádok tagjai legkevesebb ötezer izraeli katonát támadtak meg, egyharmadukat megölték, másik harmadukat súlyosan megsebesítették, harmadik harmadukat pedig tartósan harcképtelenné tették.

Ezek a számok ellentmondanak az Izrael által közölt adatoknak, mert azok szerint százötvenhat izraeli katona halt meg harcban a Hamász elleni szárazföldi offenzívában – emlékeztettek a hírügynökségek.

Szinvár hétszázötven részben vagy teljesen megsemmisített izraeli harcjárműről is írt. Az izraeli hadsereg nem tett közzé ilyen jellegű adatot szintén hírügynökségek szerint.
Az október 7. óta tartó háborúban a gázai egészségügyi minisztérium szerint 20 674 ember halt meg az övezetben, és a partvidéki terület 2,2 millió lakosának nagy része otthona elhagyására kényszerült.

Az izraeli légierő és a tüzérség a konfliktus 80. napján, hétfőn is intenzív támadást indított a Hamász infrastruktúrája ellen a Gázai övezetben. Bombázták Rafahot és Hán-Júniszt, ez utóbbi településen tizennyolcan haltak meg. A Hamász legfrissebb közlése szerint legkevesebb százan haltak meg a Magázi menekülttábor elleni vasárnapi támadásokban.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap kijelentette: „Súlyos áldozatot fizetünk a háborúért, de nincs más választásunk, mint folytatni a harcot.”

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki határozata óta, amely nagyszabású humanitárius segítség azonnali beszállítását sürgette az éhínség fenyegette Gázai övezetbe, a bejutó segélyek mennyisége nem nőtt jelentősen, és a lakosok továbbra is mindenben szükséget szenvednek – közölték segélyszervezetek.

Szombaton az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezette újabb küldöttség látogatott el gázavárosi kórházakba, lehetővé téve több mint 19 ezer liter fűtőolaj szállítását a legnagyobb kórház, az es-Sifá számára – közölte vasárnap este az X-en Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szervezet főigazgatója.

(MTI)

Netanjahu: Izrael még nagyobb intenzitással folytatja a háborút

Izrael nem állítja le, hanem még nagyobb intenzitással folytatja a háborút a Hamász palesztin iszlamista szervezet ellen a Gázai övezetben – jelentette ki vasárnap Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pártja, a Likud frakcióülésén.

Beszámolt arról, hogy éppen a tanácskozás előtt tért vissza a Gázai övezetből, ahol harcoló tartalékos katonákkal találkozott. „Mindenki azt kérte tőlem, hogy ne álljunk meg, csináljuk végig!” – mondta. „Hosszú küzdelem lesz, amelyhez türelemre, összetartásra és szilárd küldetéstudatra van szükségünk” – tette hozzá a kormányfő.

Az izraeli pénzügyminisztérium szakemberei szerint a Hamász elleni háború legalább jövő februárig fog tartani, és költsége jelentősen növelni fogja az államháztartás hiányát. A háború költsége 2024-ben legalább 50 milliárd sékellel (4250 milliárd forint) több lesz a korábban előre látottnál, és a költségvetési hiány várhatóan az eredetileg tervezett 2,25 százalékosról 5,9 százalékosra fog nőni. Ezekről az adatokról parlamenti tájékoztatóján Itaj Temkin, a pénzügyminisztérium költségvetési biztosának helyettese számolt be.

A pénzügyminisztérium 19 százalékos gazdasági visszaeséssel számol az idei negyedik negyedévben a harmadikhoz képest, és az évi növekedés az eredetileg 2,5 százalékosra prognosztizáltról várhatóan 2 százalékosra esik vissza idénre vonatkozóan. Jövőre már csak 1,6 százalékos gazdasági növekedést várnak az elhúzódó háború miatt.

(MTI)

Húszezernél többen haltak meg október hetedike óta

20674 ember halt me a gázai övezeben az október hetediki támadás óta, és a konfliktusnak 54536 sérültje volt, közölte a Hamász által működtetett gázai egészségügyi minisztérium hétfőn. Csak az elmúlt napban 250 palesztin halt meg és 500 sérült volt.

Izrael külügyminisztere gyakorlatilag kiutasított két ENSZ-alkalmazottat

Eli Cohen, Izrael külügyminisztere képmutatással vádolta meg az ENSZ-t, és arra utasította a minisztériumát, hogy ne hagyják jóvá egy ENSZ-dolgozó vízumkérelmét, egy másik ENSZ-alkalmazott számára pedig ne hosszabbítsák meg a belépési engedélyét.

Nem dolgozunk tovább olyanokkal, akik a Hamász propagandájával működnek együtt.

– mondta.

Meghaladja a százat a karácsony éjjeli halálesetek száma Gázában

Összességében több mint száz ember halt meg különböző izraeli légitámadásokban a múlt éjszaka a Gázai övezetben, amit a the Guradian című brit lap a háború egyik leghalálosabb éjszakájának nevezett.

  • Gázai orvosok szerint a palesztinok lakta terület déli részén, Hán Júniszban huszonhárom ember halálát okozta egy izraeli légicsapás.
  • Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Maghazi menekülttábor elleni támadásban több mint hetven ember halt meg, ebből legalább tizenkettő nő és hét gyermek. Az izraeli hadsereg közölte: „vizsgálják” a támadást.
  • Nyolc ember akkor halt meg meghalt, amikor izraeli repülőgépek és harckocsik mértek csapásokat házakra és utakra al-Bureidzs és al-Nusszeirat városokban – közölték szintén egészségügyi források.

Elkészült az egyiptomiak béketerve, de nem tudni, hogy Izrael tárgyalja-e

Előzetes javaslatot terjesztett elő Egyiptom az Izrael és a Hamász közötti háború befejezése érdekében – írta meg az Associated Press egy meg nem nevezett egyiptomi vezetőre és egy európai diplomáciai forrásra hivatkozva. A Katarral közösen kidolgozott tervet már be is mutatták Izraelnek, az Egyesült Államoknak és európai kormányoknak.

A javaslatban tűszünetről, a túszok fokozatos szabadon bocsátásáról és egy palesztin szakértői kormány létrehozásáról van szó. Utóbbi a Gázai övezetet és az Izrael által 1967 óta – nemzetközi jogba ütköző módon – megszállva tartott Ciszjordániát irányítaná.

A javaslat nem érinti Izrael deklarált célját, a Hamász felszámolását, és nem találkozik a zsidó államnak azzal az elképzelésével sem, hogy a háború után hosszabb időn át katonai ellenőrzése alatt tartsa a Gázai övezetet.

Az izraeli háborús kabinet Benjamin Netanjahu vezetésével még hétfőn összeül, hogy a túszhelyzetről tárgyaljanak – közölte egy izraeli kormányzati forrás, arra azonban nem tért ki, hogy napirendre veszik-e a szóban forgó rendezési javaslatot.

Palesztin menekülttábort támadott Izrael, legalább hetven halott

Légitámadást intézett Izrael vasárnap este a Gázai övezet középső részén fekvő palesztin menekülttábor ellen. A Maghazi menekülttáborra mért csapásban legalább hetven ember meghalt – közölte a gázai egészségügyi minisztérium, amely a halálos áldozatok számának növekedésére számít. Az áldozatok között gyermekek is vannak.

Az izraeli katonai szóvivői iroda közölte: vizsgálják a támadást.

A Hamász ezzel párhuzamosan közleményt adott ki, amelyben „szörnyű mészárlásnak” minősítette a sok civil halálát okozó újabb támadást, amely a terrorszervezet szerint újabb háborús bűncselekmény.

A z izraeli támadás után több tucatnyi sebesültet szállítottak a Maghazi menekülttáborból a közeli Al-Aksza kórházba. A felvételeken jól látszik, hogy több gyermek arca vérben úszik, és hullazsákokat halmoztak fel az épület előtt – írta erről a BBC.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik