Élő Nagyvilág

Netanjahu: Legyen világos, ez egy hosszú háború lesz

AFP
AFP

Az Izrael és a Hamász közötti háború december 23-i eseményeiről itt olvashat. 

Netanjahu: Legyen világos, ez hosszú háború lesz

„Nincs választás” – mondta Benjamin Netanjahu, noha a szombati nap volt az izraeli hadsereg legvéresebb napjainak egyike a gázai övezetben zajló háborúban, írja a BBC. A hétvégén újabb tucatnyi katona veszítette életét, így a szárazföldi akció halottainak száma immár 154-re emelkedett az izraeli oldalon.  A gázai egészségügyi minisztérium, amelyet a Hamász irányít, arról számolt be, hogy október 7-e óta több mint 20 ezer ember halt meg, s 54 ezren sérültek meg Gázában.

Netanjahu a veszteségekre reagálva mondta, nagyon nehéz napon vannak túl. Ezzel együtt leszögezte, teljes erejükkel folytatják a harcot egészen addig, amíg nem számolták fel a Hamászt, illetve nem hozták vissza, s helyezték biztonságba a Gázában fogva tartottakat. A kormányfő azt mondta:

Legyen világos: ez hosszú háború lesz.

Az izraeliek 154. halottja a műveletben a tankparancsnok Aryeh Rein hadnagy volt.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke egy szombati telefonbeszélgetésben hangsúlyozta, hogy Izraelnek kiemelten kell koncentrálnia a civil lakosság védelmére. Ugyanakkor a Fehér Ház nem kérte tűzszüneti megállapodásra az izraelieket.

Zarándokok és turisták nélkül ünneplik a karácsonyt Betlehemben

Az iszlamista Hamász terrorszervezet ellen a Gázai övezetben október 7-e óta folytatott háború miatt idén zarándokok és turisták nélkül ünneplik a karácsonyt Betlehemben, a Palesztin Hatóság területén.

Idén is lesz éjféli mise Betlehemben, de ezúttal külső dekoráció és karácsonyi fények nélkül, csak liturgiai programok lesznek a helyi keresztények számára, mert nincsenek turisták és zarándokok. Főként a békéért imádkozva fogunk ünnepelni

– közölte az MTI tudósítójával Jerzy Kraj ferences szerzetes, a jeruzsálemi keresztény információs központ igazgatója.

A helyi hagyományoknak megfelelően vasárnap délután Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka áthalad menete élén Jeruzsálemből Betlehembe, ahol azonban a más években megszokott hangos ünneplés, a helyi cserkészzenekar helyett csendben fogják elkísérni a Születés Temploma melletti Jászol térre.

Betlehem legfőbb bevételi forrása az idegenforgalom, hetvennyolc szálloda várja 5700 szobával a helyi csúcsszezonban, karácsony környékén a vendégeket, de idén a háború miatt szinte teljesen elmaradtak a külföldiek.

Más években napi hatezer zarándok és turista lepi el ezt a települést, de idén egész novemberben mindössze 624 külföldit vettek nyilvántartásba a Palesztin Hatóság helyi szervei. Tavaly mintegy 120 ezren, a koronavírus-járvány előtt pedig mintegy 150 ezren látogatták meg Jézus hagyomány szerinti születési helyét karácsony időszakában.

Az elmaradt bevételek miatt Jerzy atya beszámolója szerint a katolikus egyház mintegy 150 ezer betlehemi családot segít idén orvosi kiadásaikban, áramszámláik kifizetésével.

Még nehezebb a háború miatt közvetlenül sújtott mintegy hétszáz keresztény helyzete a Gázai övezetben. Több egyházhoz tartoznak, közülük mintegy százhetvenen katolikusok.

Az ortodoxok templomát eltalálta egy lövedék, az épület romba dőlt, és áldozatok is voltak. Azóta számos ortodox keresztény is a katolikusokkal imádkozik az Egyiptomból érkezett József atya vezette katolikus templomban. A gázai katolikusok élén az argentin Gabriel Romanelli atya áll, de október 7-én, a háború kitörésekor Rómában járt, és nem tudott visszatérni Gázába hívei közé.

Jézus születésének földjén más-más helyzetben élnek a keresztények. A Gázai övezet lakosai idén a háború, bombázások, harcok közepette ünneplik a karácsonyt. Betlehemben és a Palesztin Hatóság többi ciszjordániai keresztény közösségében a zarándokok és a turisták hiánya okozta gazdasági nehézségek határozzák meg az ünnepet, de Izrael nagyobb keresztény-arab közösségeiben, főként Názáretben is megérzik az idegenforgalom hiányát.

A Jézust követő keresztények azt vallják, hogy szeresd ellenségedet, nekünk a békét kell szolgálnunk. A keresztények hidak, és nem falak építésében vesznek részt

– hangsúlyozta Jerzy atya.

Nagyon fontos, hogy mi a megbékélést szeretnénk a közösségekben. Reményt, és támogatást adunk azoknak, akik valóban a békefolyamatot, és nem az ellenségeskedést, a harcot, a háborút akarják

– tette hozzá.

(MTI)

13 izraeli katona halt meg két nap alatt

Az izraeli hadsereg szerint 13 izraeli katona vesztette életét a Gázai övezetben pénteken és szombaton vívott harcokban. A gázai szárazföldi offenzíva kezdete óta elesett izraeli katonák száma 152-re nőtt – írja az Associated Press.

A jelentések szerint a 13 izraeli katona pénteken és szombaton vesztette életét a Gáza középső és déli részén vívott harcokban.

Biden telefonon beszélt az izraeli miniszterelnökkel

A gázai civilek védelmére szólította fel telefonon Joe Biden amerikai elnök Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt szombaton, ugyanakkor nem tért ki az esetleges tűzszünetre. A Fehér Ház sajtóközleménye szerint a telefonbeszélgetés során Biden kiemelte, rendkívül fontos, hogy lehetővé tegyék a civilek elmenekülését a Gázai övezet harcok sújtotta részéről.

A vezetők emellett az izraeli katonai műveletről, valamint biztonsági kérdésekről egyeztettek – tették hozzá a közleményben.

Izraeli sajtóforrások szerint a beszélgetés mintegy háromnegyed órán át tartott, Biden pedig újságírók előtt azt mondta: nem említette a tűzszünet kérdését.

A beszélgetésre egy nappal azt követően került sor, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatot fogadott el, amelyben a Gázai övezetnek szánt humanitárius segítség felgyorsítására szólítanak fel, és sürgős lépéseket szorgalmaznak “az ellenségeskedések fenntartható beszüntetése feltételeinek megteremtésére”.

A határozatban nem tértek ki az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet közötti esetleges tűzszünetre.

Izrael a Gázai övezet ellen október elején indított megtorló akciója során az övezet hatóságai szerint már több mint 20 ezren haltak meg, többségében nők és gyerekek.

MTI

Olvasói sztorik