A következő élő közvetítés része Több mint száz ember halt meg az éjszaka izraeli csapásokban

Elkészült az egyiptomiak béketerve, de nem tudni, hogy Izrael tárgyalja-e

ashraf amra / ANADOLU / Anadolu via AFP
ashraf amra / ANADOLU / Anadolu via AFP

Előzetes javaslatot terjesztett elő Egyiptom az Izrael és a Hamász közötti háború befejezése érdekében – írta meg az Associated Press egy meg nem nevezett egyiptomi vezetőre és egy európai diplomáciai forrásra hivatkozva. A Katarral közösen kidolgozott tervet már be is mutatták Izraelnek, az Egyesült Államoknak és európai kormányoknak.

A javaslatban tűszünetről, a túszok fokozatos szabadon bocsátásáról és egy palesztin szakértői kormány létrehozásáról van szó. Utóbbi a Gázai övezetet és az Izrael által 1967 óta – nemzetközi jogba ütköző módon – megszállva tartott Ciszjordániát irányítaná.

A javaslat nem érinti Izrael deklarált célját, a Hamász felszámolását, és nem találkozik a zsidó államnak azzal az elképzelésével sem, hogy a háború után hosszabb időn át katonai ellenőrzése alatt tartsa a Gázai övezetet.

Az izraeli háborús kabinet Benjamin Netanjahu vezetésével még hétfőn összeül, hogy a túszhelyzetről tárgyaljanak – közölte egy izraeli kormányzati forrás, arra azonban nem tért ki, hogy napirendre veszik-e a szóban forgó rendezési javaslatot.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik