Élő Nagyvilág

472 izraeli katonaáldozata van eddig a Hamász elleni háborúnak

MTI
MTI

Az Izrael és a Hamász közötti háború december 22-i eseményeiről itt olvashat.

Izraeli kötődésű hajót ért dróntámadás az Arab-tengeren

Pilóta nélküli légi jármű talált el egy izraeli kötődésű kereskedelmi hajót az Arab-tengeren, India nyugati partjainál, a támadás tüzet okozott – közölte szombaton az Ambrey nevű, hajózási biztonsággal foglalkozó brit magáncég szombaton.

Az incidens az indiai Veravaltól 200 kilométerre délnyugatra történt. A libériai lobogó alatt közlekedő vegyianyag-szállító tartályhajón a tüzet eloltották, kisebb szerkezeti károk keletkeztek, a legénység egyik tagja sem sebesült meg.

Az elmúlt időszakban az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók több rakéta- és dróntámadást hajtottak végre Vörös-tengeren haladó, izraeli kötődésű vagy oda tartó hajók ellen, amit azzal indokoltak, hogy ezzel a palesztinok ügyét támogatják. (MTI)

Megtévesztő akcióval iktattak ki több tucat Hamász-terroristát

Az izraeli ynet beszámolója szerint az IDF szárazföldi és légi erői összehangolt akcióval semmisítettek meg több tucat terroristát. Előbb elterelő tüzet nyitottak a Gáza-város déli részén lévő állásokra, hogy betereljék terroristákat a Hamász parancsnoki központjaként szolgáló épületbe, majd izraeli vadászgépek felrobbantották az épületet.

UNICEF: a Gázai övezetben 10 ezerre nőhet az alultáplált kisgyermekek száma

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) azzal számol, hogy a következő hetekben legalább tízezer, életveszélyesen alultáplált, 5 éven aluli gyermek lesz a Gázai övezetben. A szervezet szerint a térségben élő kisgyermekek több mint a 80 százaléka nem jut elegendő élelmiszerhez, a kórházak több mint a kétharmada már nem működik az üzemanyag, a víz és létfontosságú gyógyszerek hiánya miatt, vagy azért, mert súlyos károkat szenvedtek el a támadások következtében.

Október végén az UNICEF arról számolt be, hogy naponta több mint 400 gyermek hal vagy sebesül meg az izraeli hadsereg által intenzíven lőtt Gázai övezetben. Az ENSZ egy másik intézménye, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Gázai övezetben átlagosan 10 percenként hal meg egy gyerek. (MTI)

Az IDF szerint összesen 472 izraeli katona vesztette életét

A közel-keleti konfliktus eszkalációja óta összesen 472 izraeli katona vesztette életét – áll izraeli hadsereg (IDF) szombati közleményében.

Szombaton hajnalban egy 19 éves izraeli őrmester vesztette életét, amikor a az Irán-barát libanoni Hezbollah síita fegyveres szervezet ágyúkkal lőtt Libabon felől.

Több tucat ember, köztük több gyermek halt meg amikor péntek éjszaka Izrael tüzérségi és rakétatámadást hajtott végre a Gázai övezetben lévő Dzsabalija menekülttábor ellen. A támadás során számos lakóépület is találatot kapott. Helyiek elmondása szerint a tűz alatt álló mentők és mantőalakulatok nem tudtak időben segítséget nyújtani a sebesülteknek. (MTI)

Olvasói sztorik