Élő Nagyvilág

Ukrajna miatt kimerültek a készletek: az USA Japántól vesz amerikai fejlesztésű Patriot rakétákat

MTI
MTI

Az orosz-ukrán háború december 22-i eseményeiről itt olvashat.

Milliárdos csalást lepleztek le az ukrán védelmi minisztériumban

A lőszerbeszerzéssel kapcsolatos milliárdos értékű csalás miatt őrizetbe vették az ukrán védelmi minisztérium egyik alkalmazottját – közölte az ukrán főügyészség helyi sajtójelentések szerint, amelyeket az MTI szemlézett. A meg nem nevezett férfi a vizsgálat szerint vétkes az ukrán fegyveres erők számára történt nagy értékű tüzérségi lőszerbeszerzés során 1,5 milliárd hrivnya (13,8 milliárd forint) elsikkasztásában. Az ukrán főügyészség fotókat is közzétett az eltakart arcú gyanúsítottról és a lefoglalt bizonyítékokról.

A gyanúsított előnytelen szerződést kötött egy lőszerbeszerzésre, melyet egy exportcég bonyolított le 30 százalékkal magasabb áron, mintha az adásvétel közvetlenül a gyártóval zajlott volna le. Utóbbi esetben a szállítási idő is rövidebb lett volna. Ha a vádak beigazolódnak, a gyanúsított 15 évig terjedő börtönbüntetéssel számolhat.

A hatóságok átkutatták a gyanúsított lakását és hivatali helyiségeit, és az illegális tevékenységet igazoló dokumentumokat foglaltak le. A védelmi tárca közlése szerint intézkedéseket tesznek az eltulajdonított összegnek a költségvetés számára történő visszaszerzésére.

A védelmi tárcánál feltárt korábbi korrupciós botrány után idén ősszel felmentették Olekszij Reznyikov védelmi minisztert és hat helyettesét. Volodimir Zelenszkij elnök a botrány után bejelentette, hogy reformokat fognak végrehajtani a tárcánál.

Oroszországban durván drágult a tojás, Putyin intézkedett

Az orosz kormány eltörölte 140 ezer tonnáig a fagyasztott csirkehús behozatali vámját a kínálat növelése és az árak letörése céljából. A döntés 2024 december végéig érvényes.

Az intézkedés azután látott napvilágot, hogy Vlagyimir Putyin bocsánatot kért egy nyugdíjastól, aki egy múlt heti televíziós kérdés-felelet műsorban a tojás és a csirke magas árára panaszkodott az orosz államfőnek.

A kormány a jövő év első felében 1,2 milliárd tojást is mentesített az importvám alól, hogy mérsékelje az idén több mint 50 százalékkal dráguló termék árát, ami leginkább az alacsony jövedelműeket sújtja.

Az orosz statisztikai hivatal szerdán azt közölte, hogy a tojás ára a december 18-ig tartó héten 4,62 százalékkal, a megelőző héten pedig 4,55 százalékkal emelkedett. Az éves fogyasztói infláció 7,48 százalék volt a december 18-én záródott héten, ami jóval meghaladja az orosz jegybank 4 százalékos inflációs célját. (MTI)

Az Egyesült Államok amerikai fejlesztésű Patriot rakétákat vesz Japántól

Az amerikai kormány pénteken üdvözölte és méltatta, hogy Japán Patriot rakétákat értékesít az Egyesült Államok számára, az amerikai katonai készletek újbóli feltöltése érdekében.

A Fehér Ház és a védelmi minisztérium, a Pentagon egyaránt közleményt adott ki, amelyek azt hangoztatják, hogy a Japánból érkező légvédelmi eszközök révén, és az amerikai raktárkészlet növelése által az Egyesült Államok hozzájárul az indiai- és csendes-óceáni térség stabilitásához.

Az üzlet érdekében a japán kormány a héten módosította exportszabályait, amelyek tiltják teljes fegyverrendszerek eladását. Az amerikai Patriot-rendszerekhez használható rakétákat amerikai licensz alapján Japánban is gyártják.

Az értékelések szerint a Japán által Egyesült Államok számára értékesített Patriot rakéták közvetetten lehetővé teszik, hogy az amerikai kormány folytathassa Ukrajna számára a katonai eszközök szállítását. Az Egyesült Államok katonai készletei alacsony szintre kerültek a folyamatos ukrajnai szállítások miatt, és az ukrajnai támogatásról szóló politikai vita miatt azokat belső forrásokból nem tudja pótolni. (MTI)

Olvasói sztorik