Élő Nagyvilág

Dróntámadás pusztított Kijev több részén

AFP PHOTO / HANDOUT / Ukrainian Emergency Service
AFP PHOTO / HANDOUT / Ukrainian Emergency Service

Az orosz-ukrán háború december 21-i eseményeiről itt olvashat.

Elárulták a hollandok, mennyi F-16-ost küldenek Ukrajnának

Hollandia 18 F-16-os vadászgépet szállít Ukrajnának, hogy segítse a harcot Oroszország inváziója ellen – közölte a holland kormány pénteken. „Tájékoztattam Volodomir Zelenszkij elnököt kormányunk döntéséről, miszerint 18 F-16-os vadászgépet bocsátunk Ukrajna rendelkezésére. A gépek leszállítása az egyik legfontosabb eleme az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásról kötött megállapodásnak” – írta Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök a X közösségi médiaplatformon.

A vadászgépek szállítása még függ a holland külügyminisztérium kiviteli engedélyétől és a személyzetre, valamint az ukrajnai infrastruktúrára vonatkozó kritériumok teljesítésétől – tette hozzá Rutte.

Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter kifejtette, hogy a külügyminisztériumnak még meg kell győződnie arról, hogy a repülőgépek Ukrajnának való átadása megfelel-e az Európai Unió fegyverexportra vonatkozó követelményeinek.

Hága már augusztusban megerősítette, hogy szállítana Ukrajnának repülőgépeket, miután megkapta az engedélyt az Egyesült Államoktól, ahol a harci gépeket gyártják. Hollandia korábban támogatta, hogy Romániában kiképzőközpontot hozzanak létre ukrán vadászpilóták számára, és öt harci gépet bocsátott a létesítmény rendelkezésére.

(MTI)

Egymás után három orosz Szu-34-est vesztettek az oroszok

Három orosz Szu-34-es vadászbombázót szedett le az ukrán légvédelem pár órán belül a déli frontvonal mentén az ukrán légierő jelentése szerint.

A negyedik generációs, nagy hatótávolságú vadászgép darabja 36-40 millió dollárba kerülhet, a háború kitörése előtt nagyjából 120 darabbal rendelkezhettek ebből a típusból az oroszok.

Nem adják ki németek az oda menekült ukránokat harcolni

Nem kell aggódniuk a Németországban élő ukrán menekülteknek, ha a jövő évi kötelező katonai mozgósításkor hazájukban esetleg megtagadják a behívóparancsot – jelentette ki Marco Buschmann német igazságügyi miniszter pénteken a dpa német hírügynökségnek adott külön interjújában.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy jövőre minden 25-60 év közötti, külföldön tartózkodó ukrán férfinak jelentkeznie kell az ukrán fegyveres erők toborzóközpontjainál.  Ukrajnában hadiállapot idején törvény tiltja a katonai szolgálatra alkalmas, 18-60 év közötti férfiaknak, hogy elhagyják az országot, sokaknak ez mégis sikerült, ezért az ukrán védelmi minisztérium felszólította az ukrán férfiakat, hogy térjenek haza, és védjék hazájukat az orosz invázióval szemben.  Az ukrán hadsereg nyugati médiajelentések szerint mintegy 450-500 ezer katonát akar mozgósítani az orosz invázió visszaverésére, ennek a lépésnek a pénzügyi és a politikai feltételei azonban még nem tisztázottak – teszi hozzá a dpa.

– Nem tudom elképzelni, hogy más országbelieket kényszerítsünk erre, mivel az alkotmányunk is rögzíti, hogy egyetlen német állampolgárt sem lehet fegyveres szolgálatra kötelezni – adta magyarázatul Buschmann. A miniszter kiemelte, hogy az ukrán menekültek befogadását egyszerűsített eljárás keretében bírálják el, munkalehetőséget biztosítanak nekik, csökkentve azoknak az ukránoknak a számát, akik csak a szociális ellátórendszer előnyei miatt tartózkodnak az országban.

(MTI)

Figyelmeztetés: Oroszország megszakíthatja a diplomáciai kapcsolatait az Egyesült Államokkal

Oroszország megszakíthatja a diplomáciai kapcsolatait az Egyesült Államokkal, ha Washington elkobozza az ukrán konfliktus miatt befagyasztott orosz vagyonokat – idézte pénteken Szergej Rijabkov orosz külügyminiszter-helyettest az orosz Interfax.

Az Egyesült Államoknak nem szabadna attól az illúziótól fűtve cselekednie (…), hogy Oroszország két kézzel kapaszkodik a diplomáciai kapcsolatokhoz ezzel az országgal

– hangoztak Szergej Lavrov helyettesének szavai.

(The Guardian)

Majd harminc drónnal támadták az oroszok az ukrán fővárost

Közel harminc drónnal támadtak Kijevre pénteken hajnalban a Reuters hírügynökség szerint. Az ukrán légvédelem a huszonnyolc támadó drónból huszonnégyet lőtt le.

Decemberben ez már a hatodik ilyen támadás az ukrán főváros ellen. Hasonló dróntámadások voltak jellemzőek emellett az oroszág egyes középső, déli és nyugati részein – közölte az ukrán légierő.

Vitalij Klicsko polgármester arról számolt be a közösségi médiában, hogy a városközponttól délre fekvő Szolomjanszkij kerületben drón csapódott be egy lakóházba, ami tüzet okozott a felső emeleteken. A tüzet sikerült gyorsan megfékezni.

A katasztrófavédelem szerint az épület huszonnegyedik, huszonötödik és huszonhatodik emeletén több lakásban is kár keletkezett. Két ember megsérült, közülük egyet kórházban kezelnek. Az eset egy szülészeti kórháztól néhány száz méterre történt.

Klicsko azt is elmondta, hogy dróntörmelék miatt kapott lángra egy másik, épülő ház Darnyickij kerületben, a várost átszelő Dnyeper folyó keleti partján.

Szerhij Popko, a főváros katonai közigazgatási vezetője azt mondta, hogy egy lezuhant drón darabjai egy lakóházba csapódtak be egy harmadik helyen is, szintén a városközponttól délre.

A déli parancsnokság közlése szerint egy közelebbről meg nem nevezett infrastrukturális létesítményt ért találat Mikolajiv megyében, egy lezuhant drón darabjai pedig megrongáltak egy gabonatároló létesítményt Odessza megyében.

Sérültekről nem érkezett jelentés, és a keletkezett tüzeket eloltották – közölték a hatóságok.

Olvasói sztorik