A következő élő közvetítés része Ukrán miniszterelnök-helyettes: Az EU kész volt elvenni Magyarország vétójogát

Kibertámadás érte Ukrajna legnagyobb mobilszolgáltatóját

Gavriil GRIGOROV / AFP
Gavriil GRIGOROV / AFP

2023. december 12-én kibertámadás érte a Kyivstart, Ukrajna legnagyobb mobilhálózat-üzemeltetőjét. A zavarok legalább 48 órán át tartottak, és hatással voltak a vállalat mobil- és adatszolgáltatásaira – jelentette a brit védelmi minisztérium.

A Kyivstar Ukrajna lakosságának több mint felét látja el mobil és otthoni internetszolgáltatásokkal. A jelentések szerint a kibertámadás következtében a felhasználóknak nem volt térereje és nem tudtak internetezni. A Kyivstar közölte, hogy a támadás során személyes adatok nem sérültek.

A brit hírszerzés közölte, hogy a kibertámadás a jelentések szerint megzavarta a légvédelmi szirénákat, egyes bankokat, ATM-eket és értékesítési terminálokat is. Ezzel egy időben az ukrán Monobank bankot is célba vették egy úgynevezett elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadással, amely megzavarta a bank weboldalának elérését.

Mivel az ukrán kormányzati erőforrások és a sürgősségi szolgálatok is érintettek, ez az incidens valószínűleg az egyik legnagyobb hatású, az ukrán hálózatokat ért kibertámadás az orosz invázió kezdete óta – állítják a britek.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik