Nagyvilág europoli

Fico: Túlértékelt politikai gesztus a csatlakozási tárgyalások megkezdése Ukrajnával

KENZO TRIBOUILLARD / AFP
KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Robert Fico szlovák kormányfő szerint Ukrajna megérdemli az európai perspektívát, de úgy véli: az Európai Tanácsnak az Ukrajna uniós csatlakozási folyamatának megkezdéséről csütörtökön hozott döntése csak egy politikai gesztus, amelyet ráadásul túlértékelnek. A politikus erről a kétnapos uniós csúcs befejezését követően beszélt pénteken Brüsszelben a TASR szlovák hírügynökségnek.

Eltakarjuk a szemünket, hogy ne lássuk az ukrajnai jelenségeket, mégis azt mondom, az ország megérdemli az európai perspektívát. Mindazonáltal ez a politikai gesztus túlértékelt. Gondolom, senki sem hiszi, hogy ezzel megváltoznak a viszonyok a harctéren

– idézte a TASR Robert Ficót, aki az ukrajnai háborúra célzott.

A szlovák miniszterelnök az MTI tudósítása szerint bírálta, hogy előzetes elemzés nélkül történt meg a döntés a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Ukrajnával és Moldovával. „Egy kicsit zavar ez az Ukrajnával kapcsolatos megszállottság, ezt el is mondtam a felszólalásomban, és azt is, hogy inkább a saját problémáinkra kellene ilyen megszállott módon megoldást keresni”, fogalmazott Robert Fico.

A szlovák miniszterelnök azzal kapcsolatban is nemtetszésének adott hangot, hogy Bosznia-Hercegovina esetében a csúcson nem született olyan döntés, mint Ukrajna vagy Moldova tekintetében. Kijelentette: Bosznia-Hercegovina „nincs jó úton”, és ahelyett, hogy az Európai Tanács hasonló perspektívát kínált volna neki, mint Ukrajnának, csak megismételték, hogy egyszer majd meghívást kapnak.

A Napunk tudósítása szerint egyébként Fico azt is mondta, hogy megérti Orbán Viktort abban, hogy nem akar olyan csomagot támogatni, amiből nem származik haszna.

A szlovák kormányfő továbbá a hvg.hu által idézett nyilatkozatában elárulta, hogy a magyar kormány kész mintegy 350 millió eurót beleadni egy összesen 17 milliárd eurós támogatási csomagba. Fico szerint Orbán „meggyőződése”, hogy az EU hosszú távú költségvetésének felülvizsgálatát csak azért javasolták, hogy keresztül tudják vinni az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi segélyt.

Kapcsolódó
Macron tisztességtelennek nevezte Orbánt
Élesen bírálta a magyar miniszterelnököt a francia államfő.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik