Nagyvilág

A FIFA, a Meta és a Tesco kapcsolható össze legtöbbször a bevándorló munkások elleni visszaélésekkel

VALENTIN FLAURAUD / AFP
Egy Gianni Infantino FIFA-elnököt ábrázoló maszkos férfi az Avaaz nevű civil szervezet nevében demonstrál a svájci Brigben 2022. december 7-én.
VALENTIN FLAURAUD / AFP
Egy Gianni Infantino FIFA-elnököt ábrázoló maszkos férfi az Avaaz nevű civil szervezet nevében demonstrál a svájci Brigben 2022. december 7-én.
A bevándorló munkásokat érő visszaélésekről készített elemzést egy nemzetközi emberi jogi szervezet. Az összegyűjtött adatok alapján több mint 90 halálesethez hozzájárultak a nem kielégítő egészségügyi és biztonsági körülmények, de azt is vizsgálták, mely cégekkel hozható kapcsolatba a legtöbb vád.

2022 decembere és 2023 novembere között nyilvánosságra hozott kormányzati közlemények, nem kormányzati szervezeteknek és a médiában megjelenő információknak az adatai alapján vizsgálta a Business & Human Rights Resource Centre (BHRRC) a bevándorló munkások helyzetét – az ebből összeállított jelentést elemezte csütörtöki cikkében a Guardian.

A szervezet összesen 613 visszaélési vádat jegyzett fel, a vizsgált adatok alapján pedig legalább 90 halálesetet gyűjtöttek össze, melyek összekapcsolhatók vállalati visszaéléssel, gondatlansággal és hanyagsággal. Ez a szám azonban sokkal magasabb lehet a nem dokumentált esetekkel együtt, melyek gyakoriak lehetnek, ám az újságírói szabadság korlátozása és a bevándorlók panasztételhez való hozzáférésének hiánya miatt rejtve maradnak – írja a BHRRC. A szervezet szerint a bevándorló dolgozók gyakran félnek a megtorlástól, emiatt nem mernek felszólalni.

A bevándorló munkások az emberi jogi visszaélések széles skálájának vannak kitéve – ezt gyakran a kormányzati szabályozások is elősegítik, segítve ezzel az ellátási rendszer csúcsán lévő multinacionális vállalatokat, amelyek elmulasztják a visszaélések hatékony monitorozását, kivizsgálását és orvoslását

– nyilatkozta Isobel Archer, a szervezet migrációt kutató jogásza.

A cikk kiemeli: a bevándorló munkások kiemelten kiszolgáltatott helyzetben vannak, a társadalombiztosításhoz való hozzáférés, a szakszervezetek, az ügyvédek és az információk hiánya miatt. Ezen túl ki vannak téve a diszkriminációnak és a xenofóbiának is.

A BHRRC vizsgálta az egyes vállalatokhoz, szervezetekhez köthető eseteket is, itt a Tesco, a FIFA és a Meta kerültek elő leggyakrabban az üzemeltetésükön, üzleti kapcsolataikon és ellátási láncaikon keresztül, bár velük kapcsolatban halálesetek nem merültek fel.

Míg a FIFA-nál a 2022-es világbajnokság munkálatait emelte ki a Guardian, addig a Meta esetében a közösségi oldalain keresztül hirdető toborzó ügynökségeket.

A FIFA a Guardian megkeresésére azt nyilatkozta: számos intézkedést tettek a katari világkupa előkészítésében és lebonyolításában résztvevő bevándorlók védelmének érdekében, melyet többek között az Egyesült Nemzetek Szervezete is elismert,

továbbá széles körben elismert az is, hogy a katari világbajnokság katalizátorként szolgált az ország munkaügyi reformjaihoz, melyek növelték több százezer dolgozó védelmét az országban.

A Tesco szóvivője szerint a cég számára kiemelten fontos az emberi jogok védelme, ezek áthágását elfogadhatatlannak tartják. „Minden beszállítónktól elvárjuk, hogy tiszteletben tartsák a munkavállalók jogait és a közösségekét, melyekben működnek. Elkötelezettek vagyunk azon akciók mellett, melyeket mi és a beszállítóink annak érdekében szervezünk, hogy biztosítsuk a dolgozók jogainak védelmét” – szól a nyilatkozat.

A Meta a Guardian megkeresésére nem reagált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik