Nagyvilág

Donald Tuskot megválasztották Lengyelország miniszterelnökének

Pawel Supernak / PAP / EPA / MTI
Pawel Supernak / PAP / EPA / MTI

A lengyel parlamenti alsóház (szejm) Donald Tuskot, az október 15-i parlamenti választásokon többségbe került koalíció jelöltjét választotta meg kormányfőnek.

A 460 fős szejmben 248 képviselő szavazott Tusk jelöltségére, 201-en ellene voksoltak, senki sem tartózkodott, 10-en nem voltak jelen.

Támogatta Tuskot a négy frakcióból álló többségi parlamenti tömb, ezen belül a Polgári Koalíció (KO) összes képviselője.

A szejm hétfő délután nem szavazott bizalmat a Mateusz Morawiecki vezette, november végén beiktatott kormánynak. A KO-t vezető Polgári Platform (PO) elnöke, Donald Tusk kedden mutatja be kormányát, és programbeszédet mond, majd aznap róla és a kormányáról bizalmi szavazás is várható. Az új kabinetet az államfő szerdán iktatja be, írja az MTI.

Tusk pénteken már informális egyeztetést tartott kabinetje miniszterjelöltjeivel.

Donald Tusk 2003-2014-ben volt a PO elnöke, 2021-ben újból átvette a párt irányítását. 2007-2014-ben a lengyel kormány élén állt, utána az Európai Tanács elnökének (2014-2019), valamint az Európai Néppárt (EPP) elnökének (2019-2022) tisztségét töltötte be.

A választáson kialakult helyzetről, a kormányalakítás és a kormányzás várható nehézségeiről itt írtunk bővebben, illetve részletesen beszéltünk a témáról a Háromharmad podcastban is.

Kapcsolódó
Orbán ádáz ellenfele győzött Varsóban, kérdés, mit kezd az illiberális államkezdeménnyel
Donald Tusk tavaly Orbán Viktor ellen szónokolt a hazai ellenzék budapesti nagygyűlésén, és korábban az Európai Néppárt vezetőjeként is összekülönbözött a magyar miniszterelnökkel. Kormányszinten így véget érhet a lengyel-magyar barátság. De mi jön helyette, és mi vár Tuskra odahaza?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik