Élő Nagyvilág

Alsónadrágra vetkőztetve, térdepeltetve vett őrizetbe több tucat férfit Izrael Gázában

Az USA megvétózta az azonnali gázai tűzszünetet az ENSZ-ben

Az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanács határozattervezetét, amely azonnali humanitárius tűzszünetet követelt volna Gázában, valamint a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását. A BT 15 tagja közül csak az USA szavazott nemmel, tizenhárman igennel, míg az Egyesült Királyság tartózkodott.

Az EU 125 millió eurós humanitárius segélyt jelentett be a palesztinok számára

A közel-keleti humanitárius helyzet romlása miatt az Európai Bizottság még ez évben 125 millió eurós segélyt bocsát a palesztin nép rendelkezésére, amely a Gázai övezetben és Ciszjordániában működő humanitárius szervezetek munkáját fogja segíteni – jelentette be pénteken a brüsszeli testület.

A támogatást az életmentő sürgősségi segítségnyújtásra, valamint az alapvető szükségletekhez való hozzáférés helyreállítására lehet felhasználni. A humanitárius segítségnyújtás a legkiszolgáltatottabb csoportok védelmét, a pszichoszociális támogatást és a krízishelyzetben történő oktatást is prioritásként kezeli.

Az EU által finanszírozott humanitárius projektek oltalmazó szolgáltatásokat – például jogi segítségnyújtást vagy anyagi támogatást – nyújtanak az izraeli telepesek erőszakos cselekedeteinek áldozatul esett ciszjordániai palesztin közösségek számára is, olvasható a testület sajtóközleményében.

A napról napra súlyosbodó gázai humanitárius válságra válaszul a bizottság azonnal mozgósította vészhelyzeti eszközeinek széles skáláját. Összesen 30 humanitárius légi hidat szerveztek, és már ezer tonna segély jutott el a gázai rászorulókhoz. A Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i terrortámadását követő teljes körű katonai művelet, valamint az izraeli hadsereg gázai ostroma az övezet 2,2 millió lakosa számára katasztrofális szintre emelte a már így is súlyos humanitárius helyzetet – hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság.

(MTI)

Felkerült az uniós szankciós listára két Hamász-parancsnok

Felkerült az Európai Unió terrorizmussal kapcsolatos szankciós listájára a Hamász két parancsnoka – írja a Guardian.

Ennek értelmében péntektől be kell fagyasztani Mohammed Deifnek, a Hamász katonai szárnyának főparancsnokának és helyettesének, Marvan Isszának az uniós tagállamokban lévő pénzeszközeit és egyéb pénzügyi eszközeit és tilos lesz számukra pénzeszközöket és gazdasági forrásokat biztosítani.

Izraeli katonák alsónadrágra vetkőztetett emberek tucatjait verték bilincsbe Gázában

Csütörtökön a közösségi oldalakon kezdtek el felvételek terjedni arról, ahogy az izraeli hadsereg tömegesen vesz őrizetbe férfiakat Gázában, írja a CNN.

A képeken és videókon látható férfiakat alsónadrágra vetkőztették, letérdeltették, szemüket bekötötték, majd egy katonai jármű rakterébe terelték őket.

A letartóztatás ideje és körülményei nem ismertek, de egyes férfiak személyazonosságát már hozzátartozóik beazonosították.

Állítólag közülük többen civilek, akiknek elvileg nincsen közük militáns csoportokhoz.

A Euro-Mediterranean Human Rights Monitor jogvédő szervezet az esettel kapcsolatban azt közölte, hogy az izraeli hadsereg súlyosan bántalmazott több tucat palesztin civilt, akiket véletlenszerűen fogtak el, vannak köztük orvosok, akadémikusok, újságírók és idős emberek is.

Az izraeli védelmi erők nem reagáltak a CNN megkeresésére. Az izraeli sajtó arról számolt be, hogy a Hamász tagjait kerítették körbe az izraeli katonák, de azt nem tudni, hogy ezt milyen forrásra hivatkozva írták.

Gáza eléri azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút – mondta az ENSZ tisztviselője

Elérkezünk ahhoz a ponthoz, ahonnan nincs visszaút Gázában, ahol a nemzetközi humanitárius jog égbekiáltó semmibevétele sebeket hagy a kollektív lelkiismeretünkön – fogalmazott Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete, az UNRWA főbiztosa. Lazzarini közölte, több forrásra van szükség a gázai háború alatt a szervezet működtetéséhez.

A főbiztos szerint az államoknak meg kell találniuk a politikai akaratot ahhoz, hogy véget vessenek ennek a tragédiának.

Ha most nem cselekszünk, és nem állítjuk meg a vérontást, az örökre bemocskolja a hitelességünket, nemzetközi közösség képviselői, és tovább táplálja az erőszak végtelen körforgását, amely végül mindannyiunkat elnyel.

Az ügynökség szerint október 7. óta 133 dolgozójukat ölték meg Gázában, míg a háború kezdete óta 129 olyan esetről számoltak be, amikor az UNRWA épületeit érték támadások, néhány épület többször is találatot kapott. Lazzarini hozzátette, hogy 34 létesítményüket érte közvetlen csapás, 57-et ért járulékos kár, és legalább öt alkalommal kaptak jelentést alájuk tartozó intézmény katonai célú használatáról.

A szervezet szerint 1,9 millió embernek – a Gázai-övezet lakosságának több mint 85 százaléka – kellett elmenekülnie otthonából a háború kezdete óta.

ASHRAF AMRA / ANADOLU / AFP

Tűz ütött ki a gázai Dzsabalíja menekülttáborban az izraeli bombázások közepette

Az izraeli hadsereg továbbra is bombázza a Gázai övezet északi részén lévő Dzsabalíja menekülttábort, miközben izraeli tankok a tábor központja felé nyomulnak.

Hosszám Sabát újságíró, aki a helyszínről tudósít a következőt posztolta: „Tankok vesznek körül bennünket, amelyek füst- és tűzbombákkal lövik az Abu Zaitoun utcai óvóhelyet a Dzsabalja táborban, ahol 15 000 földönfutóvá vált ember él. Már több mint három órája megállás nélkül folyik a bombázás, és a mentőautók nem tudnak idejutni:

Gáza északi részén egy kórház sem működik.

A tábor számos épületében tűz ütött ki, az otthonaikból menekülők ezreit megrémítve, akik az ENSZ által működtetett iskolákban keressenek menedéket”.

(via BBC)

A Hamász azt állítja, hogy megakadályozott egy izraeli túszmentési kísérletet

A Hamász katonai szárnya, az Izz ad-Din al-Kasszám Brigádok közösségi médiában közzétett közleménye azt állítja, hogy meghiúsította az izraeli hadsereg egy műveletét kora reggel, aminek célja az egyik Gázában fogva tartott túsz kiszabadítása volt.

A Hamász szerint az izraeli túsz meghalt a harcokban.

A közlemény szerint izraeli katonai repülőgépek bombatámadást hajtottak végre a művelet részeként. Az izraeli hadsereg nem kommentálta az állításokat, írja a BBC.

Izrael 450 célpontot támadott a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg (IDF) a Hamász iszlamista terrorszervezet mintegy négyszázötven célpontját támadta a Gázai övezetben, és légicsapásokat mért Libanon izraeli határánál a Hezbollah síita milíciára

A Gázai övezetben tevékenykedő katonák mintegy 450 célpontot támadtak az elmúlt napon, támadó és rejtőzködő alagutak lejáratait, fegyvereket és más terrorista infrastruktúrákat keresnek és semmisítenek meg levegőből, a tenger felől és a szárazföldről.

Az övezet déli részén, Hán-Juniszban a szárazföldi egységek azonosítottak három terroristát, s egy drónnal kettőt közülük megsemmisítettek, majd a harmadik felfedte egy épületben bujkáló társai helyét, ahonnan rakétákkal az izraeliek elleni támadást tervezték. Ezután a szárazföldi egység a légierő repülőgépeivel együtt légicsapások sorozatával felszámolta a Hamász-osztagot.

Az elmúlt napon az izraeli haditengerészet haderejével és precíziós fegyverzetével a Hamász infrastruktúráját lőtte a Gázai övezet közepén és déli részein, jelentős károkat okozva az iszlamista szervezet haditengerészetében és hírszerző egységeiben.
Az ENSZ közlése szerint csütörtökön a harcok ellenére 69 segélyszállító kamion és 61 ezer liter üzemanyag jutott be a Gázai övezetbe Egyiptom felől.

Újabb két izraeli tartalékos esett el a harcokban, egy 41 és egy 28 éves, az október 7-i terrortámadás után kitört háborúban mozgósított katona. A Gázai övezetben a szárazföldi hadjárat fegyverszünet utáni megújítása, múlt péntek óta az IDF 22 katonája vesztette életét, a gázai szárazföldi harcok megindítása óta pedig 93-an estek el.

Az IDF a Hezbollah több célpontját támadta Libanonban, köztük egy olyan helyet, ahonnan korábban Izrael területére lőttek, ahol a síita szervezet tevékenykedett, valamint egy megfigyelőállást. Két izraeli katonát könnyebben megsebesített egy, Izraelbe lőtt páncéltörő rakéta.

Csütörtök este az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy drónnal megtámadtak egy fegyveres terrorista osztagot, amely be akart jutni Izrael területére a Dov-hegy térségében, a libanoni-szíriai-izraeli hármas határnál.

A palesztin egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy öt palesztin meghalt az izraeli biztonságiakkal folytatott tűzharcban Ciszjordániában, a Náblusztól északkeletre fekvő al-Farah menekülttáborban, amikor razziát tartottak terrorista gyanúsítottak letartóztatására.

(MTI)

Évtizedek óta nem élt senki azzal a lehetőséggel, amivel az ENSZ főtitkára most igen

Pénteken ül össze az ENSZ biztonsági tanácsa, hogy arról szavazzon, követeljék-e a tűzszünetet Gázában. Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára levelet küldött a tanácsnak, amelyben az ENSZ alapszerződésének 99-ik cikkére hivatkozva összehívja az ülést, hogy felhívja a figyelmet a nemzetközi békét fenyegető ügyre. Ezzel a lehetőséggel évtizedek óta nem élt senki. A béketerv tervezetét az Egyesült Arab Emirátus készíti elő.

Blinken: Távolság látszik a civilek megvédésének szándéka és a látható eredmény között

Antony Blinken amerikai külügyminiszter brit kollégájával, David Cameronnal tartott sajtótájékoztatót, ahol visszafogottan ugyan, de az eddigieknél keményebben kritizálta Izrael háborúját Gázában.

Egy héttel a déli támadás kezdete után fontos, hogy Izrael kiemelten kezelje a civilek védelmét. És távolság látszik a civilek védelmének szándéka, valamint a látható eredmények között.

– mondta.

Ez a Reuters szerint az eddigi legerősebb kritika volt.

Olvasói sztorik