A következő élő közvetítés része Donald Tusk: Orbán Viktor nem titkolja, nyíltan orosz álláspontra váltott

Egy 98 éves volt SS-tiszt kiadatását kéri Oroszország Kanadától

MAREK M. BEREZOWSKI / ANADOLU / AFP
Sebesült ukrán katona ellátása Donbászban, Ukrajnában 2023. december 6-án.
MAREK M. BEREZOWSKI / ANADOLU / AFP
Sebesült ukrán katona ellátása Donbászban, Ukrajnában 2023. december 6-án.

Az orosz főügyészség kérte a kanadai hatóságokat, hogy adják ki Jaroszlav Hunka 98 éves volt SS-tisztet, akit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeptemberi látogatása során meghívtak a kanadai parlamentbe – írja a Meduza többek közt az orosz Kommerszant lap alapján.

Korábban a kanadai tisztviselőknek magyarázkodnia kellett, miután az idős ukrán származású férfit háborús hősként mutatták be a parlamentben, majd kiderült, hogy Hunka a náci Németországgal kollaboráns ukrán csapadtokban harcolt a második világháború alatt.

Az orosz főügyész közleménye szerint Hunka ellen távollétében népirtás miatt emeltek vádat. A kiadatás „nem arra irányul, hogy a vádlottat politikai alapon, faji, vallási, nemzetiségi vagy politikai nézetei miatt üldözzék” – tette hozzá a főügyész. A vádlottat nem fenyegeti halálbüntetés, van lehetősége védekezni, és az előzetes letartóztatás alatt megfelelő körülmények között tartják majd fogva, minderről pedig Kanada oroszországi nagykövetsége is meggyőződhet majd, közölte a hivatal.

Az orosz főügyészség kérelmének elutasítása esetén arra kéri a kanadai hatóságokat, hogy a fontolják meg Hunka kitoloncolását a migrációs jogszabályok alapján. Kanada egyelőre nem kommentálta Oroszország kérését.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik