Élő Nagyvilág

Orbán-Zelenszkij találkozóról beszélt az ukrán elnöki hivatal vezetője Szijjártóval

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Találat ért egy hőerőművet, az áramfogyasztás csökkentésére szólították fel az ukránokat

Az áramfogyasztás csökkentésére szólított fel Ukrajnában az energetikai minisztérium csütörtökön, miután a nap folyamán találat érte az ország egyik hőerőművét a háborús frontvonalban.

A tárca közleményében leszögezték, hogy a létesítmény két termelőegysége súlyosan megrongálódott, és a lakosságot „okos és gazdaságos” áramhasználatra kérték.

Denisz Smihal miniszterelnök a Facebookon kiemelte: elsősorban a reggel kilenc és este hét közötti időszakban lenne fontos a lakossági áramfogyasztás csökkentése. Arra kérte a családokat, hogy halasszák el a gépi mosásokat éjszakára, az üzlettulajdonosokat pedig arra, hogy csökkentsék a fényreklámokat.

(MTI)

Putyin: Képzeljék el, magam is meglepődtem, amikor megnéztem az anyagokat

Közel másfélezerrel nőtt az Oroszországban működő külföldi vállalatok száma 2022 március elejétől idén novemberig, jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön a VTB bank Oroszország hív! elnevezésű moszkvai fórumán.

A nyugati politikai elit minden nyomása ellenére nem csökkent az Oroszországban működő külföldi struktúrák, üzleti struktúrák száma. Képzeljék el, magam is meglepődtem, amikor megnéztem az anyagokat. Nőtt a számuk

– mondta.

Az elnök által előadott adatok szerint míg 2022 március elején 24 100 külföldi cég volt bejegyezve Oroszországban, addig idén novemberre a számuk 25 600-ra nőtt. Putyin szerint ez bizonyítja a külföldi cégek érdeklődését és hajlandóságát az oroszországi vállalkozás iránt, mert ebben az országban dolgozni „nyereséges volt, nyereséges most is, és nyereséges lesz”.

(MTI)

Iskolai lövöldözés volt Oroszországban

Tüzet nyitott egy brjanszki gimnáziumban csütörtökön egy iskoláslány, majd végzett önmagával.

Az incidensnek két halálos áldozata volt: maga a nyolcadik osztályos elkövető és egy másik lány. Öt másik fiatalkorú megsebesült, az egyikük állapota súlyos. Utóbbi a vállán és a térdén sérült meg.

A 14 éves elkövető egy rajzpapírok szállítására használt csőtokban vitte be a támadáshoz használt Bekasz-3 típusú vadászpuskát az iskolába, és a csizmaszárában volt egy kés is:

Kapcsolódó
14 éves lány nyitott tüzet egy oroszországi iskolában
Lelőtte iskolatársát, majd magával is végzett.

Közel 20 ezer ukrán gyereket deportáltak a háború kezdete óta

Az ukrán parlament emberi jogi biztosa szerint az Oroszország által deportált ukrán gyermekek száma meghaladja a 19 500-at. Az Ukrinform tudósítása szerint Dmytro Lubinets a Kijevben zajló Szabadság vagy félelem elnevezésű nemzetközi emberi jogi konferencián felszólalva elmondta:

Jelenleg több mint 19 540 hivatalosan megerősített, deportált ukrán gyermekről van szó. Ha minden nap egy gyermeket visszavinnénk, akkor 55 évbe telne a deportáltak hazaszállítása. Ráadásul az oroszok továbbra is napról napra újabb és újabb ukrán gyermekcsoportokat deportálnak az államunkból. Sajnos nem sok eszközünk van arra, hogy az összes ukrán deportált gyermeket hazahozzuk

– mondta Dmytro Lubinets.

Márciusban a hágai nemzetközi büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, Oroszország gyermekjogi biztosa ellen az Ukrajnából Oroszországba deportált gyermekek erőszakos kitoloncolásával kapcsolatban. Oroszországban sokakat orosz családok fogadtak örökbe.

A VICE Newsnak adott májusi exkluzív interjúban Maria Lvova-Belova orosz gyermekügyi biztos tagadja, hogy ukrán gyerekek ezreit deportálták volna, de azt elismeri, hogy szállítottak el ukrán gyerekeket Oroszországba. Állítja: cselekedeteiket a szeretet és az empátia vezérli.

Navalnij üzent

A bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij csütörtökön online nyilatkozatot adott ki azt követően, hogy kiderült: március 17-én tartják az orosz elnökválasztást.

Putyin úgy tekint erre a választásra, mint egy népszavazásra, ami jóváhagyja cselekedeteit. Népszavazás a háború jóváhagyásáról. Zavarjuk meg a terveit, március 17-én senkit ne érdekeljen a manipulált eredmény. Egész Oroszország lássa és értse: a többség akarata az, hogy Putyinnak távoznia kell

– áll a Reuters szerint a nyilatkozatban.

Négy elcsatolt ukrajnai régió várhatóan részt vesz a márciusi orosz elnökválasztáson

Ukrajna négy megszállt, az oroszok által annektált régiója várhatóan részt vesz a jövő évi oroszországi elnökválasztáson, miután a választás időpontját március 17-re tűzték ki.

Az orosz Föderációs Tanács ma reggel megerősítette az időpontot, és Ella Pamfilova, az Orosz Föderáció Központi Választási Bizottságának vezetője elmondta, hogy december 12-ig döntenek arról, hogy a megszállt Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon részt vesznek-e a választáson.

A négy nemzetközileg elismert ukrán terület 2023-ban már részt vett az orosz regionális választásokon.

Vlagyimir Putyin orosz elnök még nem jelentette be, hogy indul-e, azonban a 71 éves elnök várhatóan ötödik ciklusát is bebiztosítja, és legalább 2030-ig hatalmon marad.

Orbán-Zelenszkij találkozóról beszélt az ukrán elnöki hivatal vezetője Szijjártóval

A Washingtonban tartózkodó Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője saját kezdeményezésére szerdán este telefonon tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, aki jelenleg Ghánában tartózkodik munkalátogatáson – erről Paczolay Máté külügyi szóvivő tájékoztatta az MTI-t. A szóvivő közölte: Andrij Jermak arról tájékoztatta Szijjártó Pétert, hogy az ukrán parlament több fontos jogszabály elfogadására készül. A magyar külügyminiszter a tájékoztatást megköszönte és tudomásul vette.

Egyetértés volt köztük abban, hogy szükség van Magyarország és Ukrajna kapcsolatának javítására és ennek legjobb eszköze a közvetlen személyes párbeszéd. Ezért megállapodás született arról, hogy Szijjártó Péter és Andrij Jermak személyesen is találkoznak – írta a szóvivő. A tárgyalás során Andrij Jermak javasolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozóját.

Szijjártó Péter úgy reagált, hogy természetesen a magyar fél nyitott egy ilyen találkozóra, de annak csak akkor van értelme, hogyha van esély arra, hogy egy ilyen találkozó pozitív eredménnyel zárul. Ehhez pedig alapos előkészítésre és előzetes megbeszélésekre van szükség – közölte a szóvivő.

Olvasói sztorik