A következő élő közvetítés része Az izraeli hadsereg elérte a Hamász vezetőjének az otthonát

A Gázai fogságról mesélt egy szabadon engedett thai túsz

Menahem Kahana / AFP
Menahem Kahana / AFP

Több thaiföldi állampolgárt is túszul ejtett a Hamász az október 7-i támadások során. Közéjük tartozott Anucha Angkaew, aki vendégmunkásként dolgozott Izraelben egy avokádófarmon, és az Izrael-Hamász fogolycsere részeként engedték szabadon. A Reutersnek a fogságban töltött hetekről mesélt.

A terrorcsoport támadására úgy emlékszik vissza, hogy amikor meglátták, ahogy fegyverrel a kezükben közelednek feléjük a Hamász-harcosok, azt kiabálták Thaiföld, Thaiföld, annak reményében, hátha így megkímélik őket a támadóik. Nem így történt: Angkaewet és öt kollégáját túszul ejtették, és Gázába hurcolták.

Elmondása szerint máig kísértik az emlékei arról, ahogy hátrakötik a kezét, majd ütik, rúgják a foglyul ejtői, és ahogy a rideg, homokos padlón kénytelen aludni.

Először egy kis épületben voltak kénytelen raboskodni, két izraelivel együtt, ahol napi két lepénnyel és egy palack vízzel kellett beérniük. Később egy tágasabb helyre szállították őket egy alagútban. Mint mondta, itt abbamaradtak a verések, volt világítás, továbbá jobb ételeket, diót, vajat és rizst is kaptak.

Egy nap aztán az egyik őr ott felejtette a tollát, mellyel elkezdték számolni a rabságban töltött időt. Sőt, egy sakktáblát is rajzoltak, így játékkal tudták elütni az időt.

A csoportnak fogalma sem volt a fejük felett zajló intenzív izraeli bombázásokról.

(BBC)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik