Élő Nagyvilág

Az izraeli hadsereg elérte a Hamász vezetőjének az otthonát

Menahem Kahana / AFP
Menahem Kahana / AFP

A volt izraeli vezérkari főnök fia is elesett Gázában

A palesztin többségű Gázai övezetben zajló fegyveres konfliktusban elesett csütörtökön Gal Meir Ejzenkot, Gadi Ejzenkot volt izraeli vezérkari főnöknek, jelenleg a szűk hadikabinet tagjának a fia – közölte az izraeli hadsereg.

Gadi Ejzenkot 25 éves, tartalékos szolgálatra behívott fia az övezet északi részében vesztette életét, miután Dzsabália külterületén felrobbant mellette egy alagút nyílásához telepített robbanószerkezet. Meghalt csütörtökön harcban egy másik izraeli katona is, a 34 éves Jonatán David Deutsch, ő az övezet déli részén.

Gadi Ejzenkot jelenleg a Beni Ganz vezette Nemzeti Tábor nevű párt politikusa.

Mindannyian kötelesek vagyunk folytatni a harcot azért a szent ügyért, amelyért Gal elesett

– írta Ganz az X-en.

Szintén megemlékezett Gal Ejzenkotról Joáv Galant védelmi miniszter, Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Jaír Lapid, az ellenzék vezére és az ország többi politikai pártjának vezetői.

(MTI)

A rafahi határátkelőhely megnyitását kéri az újságírók számára a Riporterek Határok Nélkül

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű jogvédő újságíró-szervezet azt kérte csütörtökön, hogy nyissák meg az újságírók számára a Gázai övezet rafahi határátkelőhelyét.

Az övezet déli részén fekvő Rafah város és Egyiptom közötti átkelőhelyen az átjárást mind a palesztinok, mind az egyiptomiak ellenőrzik, és az egész közös határt figyeli Izrael. Az RSF közleményében az összes érintett félhez fordult.

Az újságíróknak, akiket evakuálni kellett az övezet északi részéből, Izrael most arra kényszeríti, hogy gyülekezzenek az egyiptomi határon, azt viszont nem léphetik át, a külföldi riporterek pedig nem léphetnek be az övezetbe a határon írta a jogvédő szervezet. A  két hónapja tartó háború alatt egyetlen riporter sem kapott engedélyt arra, hogy Rafahnál belépjen a Gázai övezetbe, ami egyértelműen gátolja a médiát abban a feladatában, hogy tudósítson a konfliktusról

–  írta jogvédő szervezet.

Az RSF szerint 58 újságíró vált a háború áldozatává Gázában, köztük 14-en munkavégzésük során az izraeli légicsapások következtében. Az Újságírók Védelmének Bizottsága (CPJ) nevű szervezet legutóbbi összesítése szerint pedig legkevesebb 63 újságíró és médiamunkás halálát okozták a harcok.

(MTI)

Netanjahu figyelmeztette a Hezbollahot

Netanjahu óva intette a Hezbollahot a harcok eszkalálódásától, miután izraeli jelentések szerint egy Libanonból irányított rakétatámadásban meghalt egy izraeli férfi. Az izraeli hadsereg szerint a támadás mögött a Hezbollah áll. Válaszul az izraeli erők a Hezbollah több dél-libanoni telephelyére mértek csapást.

(Guardian)

A Gázai fogságról mesélt egy szabadon engedett thai túsz

Több thaiföldi állampolgárt is túszul ejtett a Hamász az október 7-i támadások során. Közéjük tartozott Anucha Angkaew, aki vendégmunkásként dolgozott Izraelben egy avokádófarmon, és az Izrael-Hamász fogolycsere részeként engedték szabadon. A Reutersnek a fogságban töltött hetekről mesélt.

A terrorcsoport támadására úgy emlékszik vissza, hogy amikor meglátták, ahogy fegyverrel a kezükben közelednek feléjük a Hamász-harcosok, azt kiabálták Thaiföld, Thaiföld, annak reményében, hátha így megkímélik őket a támadóik. Nem így történt: Angkaewet és öt kollégáját túszul ejtették, és Gázába hurcolták.

Elmondása szerint máig kísértik az emlékei arról, ahogy hátrakötik a kezét, majd ütik, rúgják a foglyul ejtői, és ahogy a rideg, homokos padlón kénytelen aludni.

Először egy kis épületben voltak kénytelen raboskodni, két izraelivel együtt, ahol napi két lepénnyel és egy palack vízzel kellett beérniük. Később egy tágasabb helyre szállították őket egy alagútban. Mint mondta, itt abbamaradtak a verések, volt világítás, továbbá jobb ételeket, diót, vajat és rizst is kaptak.

Egy nap aztán az egyik őr ott felejtette a tollát, mellyel elkezdték számolni a rabságban töltött időt. Sőt, egy sakktáblát is rajzoltak, így játékkal tudták elütni az időt.

A csoportnak fogalma sem volt a fejük felett zajló intenzív izraeli bombázásokról.

(BBC)

Libanonból kilőtt páncéltörő rakéta végzett egy izraeli civillel

Egy Libanonból kilőtt páncéltörő rakéta csapódott be egy izraeli határvárosban, Mattatban. A támadásban egy izraeli civil vesztette életét. A hatvanas éveiben járó férfi életét a helyszínre érkező mentősök már nem tudták megmenteni.

Az IDF megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy azonosították a kilövési pontot, majd harci helikopterekkel, harckocsikkal és tüzérségi tűzzel válaszoltak.

A Libanonban működő Hezbollah az október 7-i események óta rendszeresen lövi Észak-Izraelt, ám ezen a területen mérsékelt a harcászati aktivitás, jelentősebb eszkalációs kísérletek idáig nem voltak.

(The Times of Israel)

Izraeli tankok kerítették be a dzsabáliai menekülttábort

Miközben úgy tűnik, hogy az izraeli szárazföldi hadművelet fókuszába a tűzszünet lejárta után a déli területek kerültek, tankokkal kezdték lőni a dzsabáliai menekülttábort: gránátok százai csapódtak be.

Gáza legnagyobb menekülttáborát szemtanúk szerint tankok százai veszik körbe. A rendkívül sűrűn lakott területen az ENSZ adatai szerint a háború előtt 115 ezer ember zsúfolódott össze. Habár az izraeli hadsereg evakuálásra szólította fel a gázai övezet északi részén élőket, a Hamász vezette helyi hatóság szerint még mindig mintegy 100 ezer ember van a táborban, ahol humanitárius katasztrófa fenyeget: se élelem, se működő kórház nincs, ráadásul segélyszállítmányokat sem engednek be.

Egy Dzsabália közelében élő, nyolcgyermekes édesanya azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy nincs élelmük, ivóvizük is alig. Férjét egy izraeli légicsapás ölte meg, miközben élelmiszert akart vásárolni a családjának. Az asszony attól tart, hogy éhen fognak halni a gyerekei.

24 óra alatt 350 halott a Gázai övezetben

A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint az elmúlt 24 órában 350 palesztin halt meg és 1900 sérült meg a Gázai övezetben. Október 7. óta összesen 17 177 halottról és 46 ezer sérültről számolt be a tárca.

(Guardian)

Az Al Jazeera egyik újságírója 22 családtagját vesztette el a dzsabaliai menekülttábor elleni izraeli támadásban

Izraeli tankok lőtték a dzsabaliai tábort csütörtökön – írja a BBC.

A legnagyobb menekülttáborban borzasztóan nehéz a helyzet, több száz tank veszi körül a sűrűn lakott területet. A Hamász vezette helyi hatóság szerint még mindig mintegy 100 ezer ember van a táborban, ahol nincs működő kórház, és élelem is alig akad.  A humanitárius tűzszünet vége óta semmilyen segély nem jutott el északra, és a tűzszünet alatt is csak nagyon kevés élelmiszert és üzemanyagot engedélyeztek.

Izrael a menekülttábor megtámadásával kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy támadás során alagutakat és fegyvereket találtak. Egy tegnapi ENSZ-jelentés szerint több mint 100 ember meghalt és sokan megsebesültek a dzsabaliai tábor több lakóépületét ért heves bombázásokban.

A BBC arról is ír, hogy az Al Jazeera egyik újságírója 22 családtagját vesztette el a dzsabaliai menekülttábor elleni izraeli támadásban.

A közlemény szerint a házat, amelyben Momen Al-Sharafi családja menedéket talált, december 6-án érte találat. Al-Sharafi édesanyja, édesapja, három testvére és néhány gyermekük a jelentések szerint meghalt. Októberben egy másik Al Jazeera riporter, Wael Al-Dahdouh elvesztette feleségét, tizenéves fiát, kislányát és unokáját egy izraeli támadásban Gáza központjában.

Több tucat külföldi hagyhatja el a Gázai övezetet

A thaiföldi külügyminisztérium szerint jelenleg nyolc thaiföldi állampolgárt tart túszként fogva a Hamász. A Gázában túszként fogva tartott huszonhárom thaiföldi állampolgárt a Hamász engedte szabadon az Izraellel külföldi közvetítéssel kötött megállapodás értelmében – írja a CNN.

Szintén a CNN ír arról, hogy az egyiptomi hatóságok tájékoztatása szerint csütörtökön megnyílik az Egyiptom és a Gázai övezet közötti rafahi határátkelő, ahol több tucat külföldi állampolgár és kettős állampolgár hagyhatja el a háború sújtotta övezetet. Az egyiptomi hatóság által közzétett listán 63 amerikai állampolgár szerepel Románia, az Egyesült Királyság, Ukrajna és Kazahsztán állampolgárai mellett.

Földalatti alagutakat, kiképző központot és fegyverraktárat talált az izraeli hadsereg

Az izraeli csapatok negyedik napja ostromolják a Gázaváros melletti Sadzsija negyedet, amely a tűzszünet után újraindított szárazföldi harcok egyik legnehezebb terepévé vált. Szerdán több mint ötven terrorista osztaggal csatáztak, és mintegy kétszáz iszlamista fegyverest öltek meg a katonai szóvivő közlése szerint.

A Hamász csapatai páncéltörő rakétákkal támadják az izraeli harckocsikat, és mesterlövészekkel célozzák a katonákat. Eddig több tucat alagútlejáratot találtak a negyedben, és az október 7-i vérfürdő és a tömeges emberrablás nyomaira bukkantak. A szintén észak-gázai Dzsabálíjában Izrael rajtaütött egy Hamász-különítményen, és több terrorista életét vesztette. Ott földalatti alagutak hálózatát, egy kiképző központot és egy fegyverraktárat tárták fel. Az izraeli hadsereg az övezet déli részén a korábban biztonságosnak minősített helyeken is harcol, szerdán a rafahi támadásban számos menekült is meghalt és káosz tört ki egy olyan térségben, ahová a bombázások elől lakóhelyüket elhagyni kényszerültek zsúfolódtak.

Az elmúlt napokban elrendelték, hogy a palesztinok minél több harci zónából meneküljenek egyre kisebb területre. Sokan elhagyták a 620 ezer embernek otthont adó Khan Yunis, miután Izrael Rafahot jelölte meg számukra evakuálásuk lehetséges céljaként. Nem sokkal a Rafah elleni szerdai támadás előtt az ENSZ aggodalmának adott hangot a városban uralkodó nehéz körülmények miatt, a kitelepítettek menedékhelyei messze meghaladják a kapacitásukat, és az evakuáltak kénytelenek az utcán, vagy telkeken és egyéb elhagyott területeken aludni.

Két 22 éves katona életét vesztette a Gázai övezetben folytatott harcokban, és ezzel 86-ra nőtt a szárazföldi hadművelet megindítása óta elesett izraeli katonák száma. A biztonságpolitikai kabinet szerda este elfogadta amerikai nyomásra a szűk hadikabinet javaslatát a Gázai övezetbe bejutó üzemanyag mennyiségének növeléséről – közölte a miniszterelnöki hivatal csütörtökön.

Az izraeli hadsereg elérte a Hamász vezetőjének az otthonát

Az izraeli hadsereg állítása szerint egészen Khan Younis központjáig eljutottak, a Hamász fegyveres szárnya pedig azt mondja, hogy a harcok hevesek voltak – írja a BBC. Az izraeli erők mostanra elérték a Hamász gázai vezetőjének, Yahya Sinwarnak az otthonát, és úgy számolnak, hogy ő és más vezető tisztségviselők földalatti alagutakban rejtőznek.

Csak idő kérdése, hogy mikor kapjuk el

– mondta tegnap este Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Olvasói sztorik