Élő Nagyvilág

Vlagyimir Putyin a Közel-Keletre utazott

Sergei SAVOSTYANOV / POOL / AFP
Sergei SAVOSTYANOV / POOL / AFP

Keddi tudósításunkat itt olvashatják vissza. 

Szijjártó Péter az ukrán elnöki hivatal vezetőjével tárgyalt telefonon

A Washingtonban tartózkodó Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője saját kezdeményezésére szerdán este telefonon tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, aki jelenleg Ghánában tartózkodik munkalátogatáson – erről Paczolay Máté külügyi szóvivő tájékoztatta az MTI-t.

A szóvivő közölte: Andrij Jermak arról tájékoztatta Szijjártó Pétert, hogy az ukrán parlament több fontos jogszabály elfogadására készül. A magyar külügyminiszter a tájékoztatást megköszönte és tudomásul vette.

Egyetértés volt köztük abban, hogy szükség van Magyarország és Ukrajna kapcsolatának javítására és ennek legjobb eszköze a közvetlen személyes párbeszéd. Ezért megállapodás született arról, hogy Szijjártó Péter és Andrij Jermak személyesen is találkoznak – írta a szóvivő.

A tárgyalás során Andrij Jermak javasolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozóját. Szijjártó Péter úgy reagált, hogy természetesen a magyar fél nyitott egy ilyen találkozóra, de annak csak akkor van értelme, hogyha van esély arra, hogy egy ilyen találkozó pozitív eredménnyel zárul. Ehhez pedig alapos előkészítésre és előzetes megbeszélésekre van szükség – közölte a szóvivő.

Fejbe lőttek egy volt ukrán ellenzéki képviselőt Moszkva közelében

Holtan találták Ilja Kiva volt ukrán ellenzéki parlamenti képviselőt a moszkvai régióban lévő Ogyincovo közelében szerda délután – írja az MTI. A politikust a Rosszija 1 televízió tudósítása szerint arccal a hóban találták meg, a fején lőtt sebbel, Szuponyevo községben, egy szállodánál. Az ügyben a Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított.

Kivát, aki támogatta az Ukrajna ellen megindított orosz „különleges hadműveletet” és bírálta az ukrán vezetést, márciusban fosztották meg mandátumától. Novemberben egy lvivi bíróság távollétében 14 év börtönbüntetésre ítélte és vagyonelkobzásra, miután több vádpontban, köztük hazaárulásban és az Ukrajna területi épsége elleni támadásban is bűnösnek találta.

Kiva tavaly január végén hagyta el Ukrajnát, majd három hónappal később politikai menedékjogot és orosz állampolgárságot kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. A volt képviselő még tavaly áprilisban azt állította, hogy orosz biztonsági szervek meghiúsítottak egy ellene irányuló merényletet. Ilja Kiva orosz televíziós talk-showk gyakori vendége volt.

Szerdán azt is bejelentették, hogy Luhanszkban életét vesztette Oleg Popov, az Oroszországhoz csatolt „Luhanszki Népköztársaság” parlamenti képviselője. A politikus gépkocsiját ismeretlenek felrobbantották.

Zelenszkij: Nehéz volt, de megmaradtunk

Oroszország feletti győzelemről és „minden nehézség ellenére” tisztességes béke eléréséről biztosította honfitársait Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán, a fegyveres erők napján.

Nehéz volt, de megmaradtunk

monda Zelenszkij, aki mobiltelefonján, Kijev utcáin gyalogolva rögzítette reggeli videóüzenetét. Elment a főváros központi részén található emlékfalhoz, hogy lerója kegyeletét az elesett katonák emléke előtt.

Nem egyszerű most sem, de haladunk. Bármilyen nehéz lesz is, de egyszer elérjük céljainkat. A tisztességes, szabad békét

hangoztatta.

Zelenszkij az emlékfalhoz menet több járókelőt üdvözölve hangsúlyozta, hogy Ukrajnának nincs más választása, mint felszabadítani területeit.

Ezek a mi földjeink. Ez a mi népünk. Van más választás? Nincs. Kilenc év és 651 napnyi háború áll mögöttünk. A győzelem pedig előttünk. Hogyan lehetne másképp? Van más alternatíva? Mindannyian tudjuk: nincs

jelentette ki.

Zelenszkij a 2014-ben megépült emlékműről azt mondta: az segít erősíteni az ukránok lelkét „a félelemmel, a bizonytalansággal, a kétségbeeséssel, a viszállyal és a megadás gondolatával szemben”.

(MTI)

Az USA háborús bűncselekményekkel vádolt meg négy orosz állampolgárt

Az NBC News beszámolója szerint az USA igazságügyi minisztériuma vádat emelt négy orosz állampolgár ellen háborús bűnökkel kapcsolatban, amelyeket az ukrajnai invázió során követtek el.

Suren Seiranovics Mkrtcsjan, Dmitrij Budnik és két másik személy, akiket Valerijként és Nazarként neveztek meg, ellen „az Oroszország és Ukrajna közötti fegyveres konfliktussal összefüggésben egy amerikai állampolgár jogellenes fogva tartásával kapcsolatban emeltek vádat”.

A vádirat szerint a négy férfi megverte és megkínozta az amerikai áldozatot, és egy színlelt kivégzés során azzal fenyegették meg, hogy megölik. A vádiratban csak V-1-ként azonosított amerikai férfi a minisztérium szerint nem vett részt az orosz-ukrán konfliktusban. Milovében, egy kis dél-ukrajnai faluban élt, onnan rabolták el megkínzói.

Az orosz katonák a színlelt kivégzés után az áldozatot „arra kényszerítették, hogy az orosz fegyveres erők és/vagy [a Donyecki Népköztársaság] katonai egységei nevében fizikai munkát végezzen, például árkot ásson”, olvasható a vádiratban. A férfit végül 2022 nyarán sikerült kihozni Ukrajnából a feleségével együtt, ezután számolt be az amerikai tisztviselőknek arról, hogy min ment keresztül – írja a CNN.

Az EU 4 millió euróval segíti az ukrán menekültek tagországi egészségügyi ellátását, Magyarországnak is jut belőle

Az Európai Bizottság négymillió euró (mintegy 1,5 milliárd forint) finanszírozású programot indított tíz országban, köztük Magyarországon az átmeneti védelmi státuszt élvező ukrán menekültek egészségügyi ellátásának javítására.

A testület szerdai brüsszeli közleménye szerint az EU4Health uniós egészségügyi program keretéből Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, a nem EU-tag Moldova, Lengyelország, Románia és Szlovákia egészségügyi rendszerét támogatják majd a szóban forgó célra.

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által támogatott program 24 hónapig fog működni. Célja a nemzeti egészségügyi rendszerek azon képességének erősítése, hogy megbirkózzanak az ukrajnai háború elől menekülők ellátásával, beleértve a védőoltásokhoz való hozzáférést is.

A kezdeményezés prioritásai közé tartozik az Ukrajnából menekülni kényszerült egészségügyi dolgozók integrációja a fogadó országok egészségügyi munkaerőpiacába. Emellett létre kívánja hozni az Ukrajnából származó egészségügyi dolgozók hálózatát, hogy lehetővé tegye a menekültek számára nyújtható speciális egészségügyi segítségnyújtást – közölték.

Az uniós bizottsági közlemény Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztost idézte, aki azt mondta: miközben Oroszország háborúja folytatódik Ukrajnában, az országból csaknem 5 millió menekültet regisztráltak ideiglenes védelemre az EU-ban. Ez a jogállás ingyenes orvosi segítséget és ellátást biztosít számukra. A bizottsági tag szavai szerint a finanszírozás biztosítja, hogy az EU-tagállamok és az Ukrajnához legközelebb fekvő országok egészségügyi rendszerei képesek legyenek megadni a szükséges segítséget a rászorulóknak.

(MTI)

Vlagyimir Putyin az Egyesült Arab Emirátusokba látogatott

Vlagyimir Putyin orosz elnök megérkezett Abu Dhabi-ba az orosz hírügynökség jelentése szerint. Putyin a tervek szerint meglátogatja a klíma-csúcstalálkozót Dubajban, majd Szaúd-Arábiába utazik, ahol fogadja Mohamed bin Salman szaúdi koronaherceg.

Putyinnak nem kell tartania attól, hogy háborús bűnök elkövetése miatt letartóztatják, mert sem Szaúd-Arábia, sem az Egyesült Arab Emirátusok nem ratifikálta a Nemzetközi Büntetőbíróságról szóló egyezményt.

48-ból 41 az ukrán légierő előző esti mérlege

Oroszország 48 drónnal támadta Ukrajnát az előző éjszaka, amelyből 41-t leszedett az ukrán légvédelem. Valamennyi iráni gyártmányú Shahed-típusú kamikáze drón volt az ukrán légierő közlése szerint, amely nem közölt információkat az esetleges károkról.

A Fidesz kettős mércének tartaná, ha Ukrajna elkezdené a csatlakozási tárgyalásokat

Kocsis Máté szerint a tagjelölteknek eddig minden kritériumot teljesíteniük kellett, most sem lehet kivételezni aktuálpolitikai, ideológiai szempontok miatt.

Olyan nincs, hogy Ukrajna beelőzze a csatlakozásra váró észak-balkáni országokat,

úgy, hogy még a tárgyalások elkezdéséhez szükséges feltételeket sem teljesítette, írta Facebook-oldalán a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte nulladik körben kell tisztázniuk a jelenlegi tagállamok vezetőinek, az ukrán tagság miként hat az EU-ra. Mivel az ügyben hiányzik a konszenzus, nem lehet felelősen dönteni a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, ezért felkérik a kormányt, hogy ezt képviselje az Európai Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben.

Kapcsolódó
Határozati javaslat a Fidesz–KDNP-től az ukrán EU-csatlakozásról
Felkérnék Orbán Viktort, képviselje azt, amit eddig is.

Német védelmi miniszter: fel kell gyorsítani a fegyverszállításokat Ukrajnának

Fel kell gyorsítani a fegyverszállításokat Ukrajnának, jelentette ki egy interjúban Boris Pistorius német védelmi miniszter, elismerve, hogy késnek a Kijevnek ígért szállítások. A ZDF német közszolgálati televízióban a miniszter arról beszélt, hogy fel kell gyorsítani a termelést.

Jelenleg azzal a problémával küzdünk, amely jól ismert, hogy a védelmi ipar bizonyos területeken nem képes kielégíteni a keresletet

– mutatott rá Pistorius.

A védelmi miniszter arra is kitért, hogy a védelmi ipar, ahol lehet, fokozza a termelést, de a gyártás sebességére nem lehet végtelenül befolyással lenni. Pistorius elmondta, hogy fel kell állítani a gyárakat, és le kell gyártani bizonyos mennyiségű készletet, mielőtt felgyorsítható a gyártás. Megemlítette például a Gepard harckocsikhoz való lőszer gyártását, amelyet újra kellett indítani, ami ennek ellenére szerinte viszonylag gyorsan, 6 hónap alatt sikerült.

Szállítunk, mindent, amit csak tudunk

– hangoztatta Boris Pistorius, kiemelve, hogy Németország Ukrajna második legnagyobb támogatója a fegyverszállítások terén.

(MTI)

Az ukrán elnök lemondta felszólalását az amerikai szenátus előtt

Zelenszkij az utolsó pillanatban lemondta az amerikai törvényhozóknak szánt tájékoztatót az amerikai finanszírozás körüli kialakult patthelyzet közepette. A szenátusban és a képviselőházban kedden szólalt volna fel online az ukrán elnök.

Egy ukrán tisztviselő nemrég egyébként arra figyelmeztetett, hogy az Oroszország elleni háború elvesztésének veszélye áll fenn, ha nem hagynak jóvá több amerikai katonai támogatást.

(BBC)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik