Belföld

Határozati javaslat a Fidesz–KDNP-től az ukrán EU-csatlakozásról

Farkas Norbert /24.hu
Farkas Norbert /24.hu
Felkérnék Orbán Viktort, képviselje azt, amit eddig is.

Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről éjszaka nyújtott be határozati javaslatot a két párt frakcióvezetője. A Fidesz–KDNP azt szeretné, ha a kormánypárti többségű  Országgyűlés külön is megállapítaná azt, amit korábban Orbán Viktor,

  • hogy Ukrajna nem teljesítette az uniós csatlakozás előfeltételeit,
  • az EU bővítéspolitikájaának objektív, teljesítményen alapuló folyamatnak kell maradnia,
  • stratégiai vita szükséges az EU Ukrajna-politikájának valamennyi eleméről.

Kocsis Máté és Simicskó István előterjesztése szerint a stratégiai vita előtt az Európai Bizottság javaslata Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről előkészítetlen, következetlen, nincs tekintettel az alapvető magyar érdekekre.

A Fidesz–KDNP szerint az Országgyűlésnek el kell ítélnie minden politikai, pénzügyi nyomásgyakorlást, ami Magyarországot szuverén álláspontja megváltoztatására kényszerítené.

Az Országgyűlés felhívja a Kormányt, hogy a fenti álláspontot képviselje az Európai
Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben az Ukrajna csatlakozási folyamatával
kapcsolatos döntések során.

Frissítünk!

A Fidesz ellenzi, hogy Ukrajna megkezdje az uniós csatlakozási tárgyalásokat

Kocsis Máté reggel a Facebook-oldalán közölte, hogy határozati javaslatot terjesztettek a parlament elé. Azt írta, az Európai Bizottság nem mérhet kettős mércével, a tagjelölteknek eddig minden kritériumot teljesíteniük kellett, most sem lehet kivételezni aktuálpolitikai, ideológiai szempontok miatt.

Olyan nincs, hogy Ukrajna beelőzze a csatlakozásra váró észak-balkáni országokat,

úgy, hogy még a tárgyalások elkezdéséhez szükséges feltételeket sem teljesítette, elég csak a kisebbségek helyzetére és nyelvhasználatára gondolni, tette hozzá. Szerinte nulladik körben kell tisztázniuk a jelenlegi tagállamok vezetőinek, az ukrán tagság miként hat az EU-ra. Mivel az ügyben hiányzik a konszenzus, nem lehet felelősségteljesen dönteni a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, ezért kérik a kormányt, hogy a fenti álláspontot képviselje az Európai Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik