Élő Nagyvilág

Két magát megadó, fegyvertelen ukrán katonát lőttek agyon az oroszok

Ozge Elif Kizil / ANADOLU / AFP
Ozge Elif Kizil / ANADOLU / AFP

Az előző nap eseményeiről itt írtunk.

Magukat megadó ukrán katonákat lőttek agyon az oroszok

Vasárnap Ukrajna vizsgálatot indított annak a két fegyvertelen ukrán katonának az ügyében, akiket állítólag annak ellenére végeztek ki az orosz fegyveres erők, hogy jelezték a megadási szándékukat. Az esetről egy drónfelvétel is készült.

A kelet-ukrajnai Donyeck megye ügyészsége szerint a kivégzések Sztepove falu közelében történtek, közel a hevesen ostromlott Avgyijivka városához.

Egy drónfelvételen látható, amint orosz egyenruhát viselő személyek egy csoportja közelről agyonlő két fegyvertelen, ukrán katonai egyenruhát viselő személyt

– olvasható az ügyészség közleményében. Hozzátették: az ügyben a nyomozók és az ügyészek vizsgálatot indítottak.

A felvételen látható, amint egy bunkerből két ukrán katona bújik elő, a tarkójukon összekulcsolt kézzel, egyértelműen jelezve megadási szándékukat. Ennek ellenére a katonák tüzet nyitnak rájuk.

A hadifoglyok kivégzése nemzetközi bűncselekménynek minősül, erről a genfi egyezmények rendelkeznek.

(The Guardian)

Az ukránok szerint kifulladóban van az avgyijivkai orosz offenzíva

A folyamatos tűz alatt álló, kelet-ukrajnai Avgyijivka városát, ahol az elmúlt két hónapban a legintenzívebb harcok dúltak, az elmúlt 24 órában kevesebb szárazföldi támadás érte a súlyos orosz veszteségek és a zord időjárás miatt – közölte vasárnap a polgármestere.

Avgyijivka a háború előtt egy 32 ezres lakosú, kelet-ukrajnai kisváros volt. A településért vívott küzdelemnek – Bahmuthoz hasonlóan – van sajátos szimbolikus dimenziója. A Donyeck közelében fekvő Avgyijivka a 2014-es kelet-ukrajnai háború óta frontváros, tehát közel egy évtizede az ukrán ellenállás egyik legkeletibb bástyája.

Egyes értesülések szerint Oroszország 30 ezer főt (5 dandárnyi erőt) vont össze Avgyijivkánál, amely katonai értelemben ma már egy „zsebben” fekszik, három oldalról ellenséges állások veszik körbe. Az oroszok célja a város bekerítése, vélhetően katlanba akarják zárni az ukrán védőket.

Vitalij Barabas, a város katonai közigazgatásának vezetője a Freedom című ukrán műsorszolgáltatónak elmondta, hogy

kifulladóban van az orosz támadás.

Értékelése szerint a nagyszámú veszteségek – Zelenszkij szerint Avgyijivka alatt már egy dandárnyi orosz erő veszett oda – és a zord időjárás miatt lassultak az orosz támadások.

„Egyre kevesebben hajlandóak részt venni a támadásokban, és egyre többen tagadják meg a szolgálatot” – fogalmazott.

Barabas állításait független fél nem hitelesítette.

(The Guardian)

Klicsko: Igaza volt az ukrán főparancsnoknak

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester a 20 Minuten nevű című svájci lapnap adott interjút, ahol megkérdezték tőle: szerinte az ukrán főparancsnok, Valerij Zaluzsnij tévedett-e, amikor az ukrán fronton kialakult helyzetet zsákutcának nevezte az egyik írásában – szúrta ki az economx.hu. A kijevi polgármester szerint a főparancsnok igazat mondott.  – Az emberek időnként nem akarják hallani az igazságot. Ő elmagyarázta, hogy mi a helyzet egy olyan területen, ami az ő felelősségi köre. Természetesen lebeghetünk eufóriában, és hazudhatunk a saját népünknek, illetve a partnereinknek, de nem tehetjük ezt örökké – nyilatkozta Kijev polgármestere, aki hozzátette: egyes ukrán politikusok igazságtalanul bírálják Valerij Zaluzsnijt, azonban ő mellette áll.

Vitalij Klicskot arról is megkérdezték, hogy dédelget-e elnöki ambíciókat. Erre azt válaszolta: ostobaság erről beszélni egy olyan időszakban, amikor Ukrajna a puszta létéért küzd. 

Agyonlőttek az oroszok két magát megadó ukrán katonát

Egy drónfelvétel szerint az oroszok agyonlőttek két magát megadó ukrán katonát a kelet-ukrajnai Stepovénál, Avgyijivka mellett.

Az oroszok körbevették az ukrán állást és az azt védő két ukrán katona megadta magát, ukrán források szerint ugyanis kifogyott a lőszerük. Először az egyik ukrán jött ki tarkóra tett kézzel, majd hassal a földre feküdt az utasításoknak megfelelően. Utána kitámolygott a társa is, majd ő is lehasalt a talajra. Ezután az oroszok több lövéssel kivégezték őket.

Kijev szerint ezzel az oroszok megsértették a genfi konvenciót és háborús bűncselekményt követtek el, amikor magukat megadó katonákat gyilkoltak meg.

Ennyien érkeztek Ukrajnából az előző 24 órában

Az ukrán-magyar határszakaszon 5062-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4377-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, vagyis összesen 9439-en érkeztek a háború sújtott országból az elmúlt 24 órában az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint. A beléptetettek közül a rendőrség 56 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

Újabb légitámadás érte Ukrajnát

Az elmúlt éjszaka sem múlt el orosz légitámadás nélkül Ukrajnában. Az ukrán légierő jelentése szerint 12 iráni gyártmányú öngyilkos drónt (Shahed-136/131) indítottak ukrán célpontokra, amelyekből tízet sikerült leszednie az ukrán légvédelemnek. Az oroszok kilőttek eg Kh-59-es cirkálórakétát is, de az nem érte el a célpontot. Esetleges károkról, áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Olvasói sztorik