Élő Nagyvilág

Pusztító téli orosz támadásra számítanak az amerikaiak

Efrem Lukackij / MTI / AP
Efrem Lukackij / MTI / AP

A csütörtöki nap eseményeiről itt tudósítottunk.

Zelenszkij az ukrán ellentámadásról: Gyorsabban akartunk eredményeket elérni

Egy új szakaszába lépett a háború, ez tény

– nyilatkozta az AP-nek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Harkivban.

Az ukrán ellentámadást értékelve elmondta, hogy a világ második legjobb hadseregével állnak szemben, mégsem hátráltak meg. E tekintetben az államfő elégedett. Ugyanakkor csalódott amiatt, hogy sok embert veszítettek, és amiért nem kapták meg az összes fegyvert, amit a szövetségeseik ígértek.

Nem lehetek elégedett, de nem is panaszkodhatok túl sokat

– tette hozzá.

Az ukrán ellentámadás eredményeivel kapcsolatban elmondta:

Gyorsabban akartunk eredményeket elérni. Ebből a szempontból, sajnos tény, hogy nem értük el a kívánt eredményeket

– nyilatkozta Zelenszkij, hozzátéve, hogy mindez nem azt jelenti, hogy fel kéne adniuk. „Magabiztosak vagyunk, harcolunk azért, ami a miénk” – mondta.

Megjegyezte, hogy a nyugati szövetségesek figyelme egyre inkább a közel-keleti borzalmakra terelődik, de nem szabad hagyni, hogy a világ megfeledkezzen az ukrajnai háborúról.

Az ukrán ellentámadásról az alábbi cikkünkben írtunk:

Kapcsolódó
„2024-ben nem jutunk el a fegyverszünetig” – értékeltük az elbukott ukrán ellentámadást
Egy éve nem mozdulnak érdemben a frontvonalak, és nem látszik az sem, hogy a közeljövőben melyik fél tudná arrébb tolni azokat. Az ukrán ellentámadás csak minimális területszerzést hozott, a mélységi áttörés elmaradt. A sikertelenség okait, tanulságait és az állóháborúvá merevedett konfliktus jövőbeli kilátásait Csiki Varga Tamással elemeztük.

A szlovák fuvarozók is lezárnák az ukrán határt

A lengyel-ukrán határ után a szlovák-ukrán határt is blokkolhatják a helyi fuvarozók. A szlovák fuvarozók érdekvédelmi szervezetének vezetője elmondta, hogy készek lezárni az egyetlen kamionos határátkelőt Felsőnémeti-Ungvár határállomáson, ezzel csatlakozva a lengyel kollégáik november óta tartó akciójához. Elmondása szerint óránként négy kamiont lennének hajlandóak átengedni, a humanitárius segélyeket, a katonai szállítmányokat azonban nem blokkolnák.

Orosz védelmi miniszter: 125 ezer ukrán katona halt meg a háború kezdete óta

Az elmúlt hat hónapban az ellentámadás során az ukrán hadsereg veszteségei meghaladták a 125 ezer főt és 16 ezer haditechnikai eszközt – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az orosz fegyveres erők vezetői állományával pénteken megtartott telekonferencián.

A tárcavezető azt állította, hogy az orosz csapatok az „ukrajnai különleges hadművelet” során kedvezőbb pozíciókat foglalnak el, és minden irányban kiterjesztik az ellenőrzésük alá vont zónákat.

Folytatjuk az aktív védekezést, fejlesztjük a fegyveres erők harci potenciálját, figyelembe véve a különleges hadművelet tapasztalatait

– fogalmazott. Közölte egyebek között, hogy a háborús övezetben 2024-ben az orosz hadsereg számára hét korszerű gyakorlóterepet fognak berendezni különleges műveleti feladatra való kiképzésre. Mint mondta, a fő hangsúly a különleges hadművelet feladataira való felkészítésen lesz.

Közölte, hogy a Lavocskin Kutató- és Ipari Társaság olyan katonai távérzékelő űrrendszert hoz létre, amely minden időjárási, fény- és terepviszonyok között képes képet alkotni az egyes helyszínekről.

Bejelentette, hogy Oroszország jövőre Okean-2024 kódnéven stratégiai parancsnoki és vezérkari gyakorlatot rendez, valamennyi haderőnem részvételével. Elmondta, hogy jövőre külföldi egységek is részt vesznek majd mintegy húsz oroszországi hadgyakorlaton, amelyek közül négyet a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) és a Sanghaji Együttműködés Szervezete keretében rendeznek meg.

Újabb éjszakai orosz dróntámadás érte Ukrajnát

Az ukrán légvédelem 25 drónból 18-at semmisített meg a legutóbbi orosz éjszakai dróntámadás során, míg az orosz haditengerészet egy, a Krím félsziget irányába tartó legénység nélküli ukrán drónhajó megsemmisítéséről számolt be pénteken. A kijevi légierő beszámolója szerint sikerült megsemmisíteniük az Oroszország által kilőtt két cirkálórakéta közül az egyiket. Az ukrán hatóságok közölték, hogy a drónokat délnyugat-oroszoroszági állomásokról, és a 2014-ben önkényesen Oroszországhoz csatolt Krím félszigetről lőhették ki Ukrajna keleti és déli területeit célozva, a légi csapást követően káreseményről nem érkezett jelentés.

„Moszkvai helyi idő szerint nagyjából 8 órakor a Fekete-tenger nyugati részén egy legénység nélküli ukrán hadihajót fedeztek fel, amely a Krím félsziget felé tartott. A felfedezett célpontot megsemmisítették” – közölte az orosz védelmi minisztérium az MTI híre alapján.

Szédületes ütemben vesztik a katonáikat az oroszok

Az elmúlt hetekben néhány nap kivételével ezer fölötti katonát vesztettek az oroszok naponta az ukrán vezérkar számításai szerint, aminek a legfőbb magyarázata az, hogy mindenáron, saját embereit sem kímélve próbálják bevenni a Donyeck melletti Avgyijivka városát.  A legfrissebb adatok szerint a  csütörtöki napon 1280 orosz katona esett el az ukrán fronton. Tavaly február, azaz az orosz invázió kezdete óta már több mint 330 ezer orosz katona halt meg Ukrajnában az ukrán becslések szerint.

Pusztító téli orosz támadásra számítanak az amerikaiak

Az Egyesült Államok támogatja Ukrajnát a várható téli orosz támadásra való felkészülésben, ideértve az olyan felszerelések és ellátmány szállítását, amelyekkel segítenek fenntartani a lakosság áram- és fűtésszolgáltatását – közölte John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője. Kijelentése szerint Washington arra számít, hogy Oroszország megpróbálja elpusztítani Ukrajna létfontosságú energetikai infrastruktúráját a télen. Mint mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök elszánt a háború folytatására.

(MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik