Nagyvilág

Áttörés a klímacsúcson: több milliárd dolláros alap a klímaváltozás-sújtotta országoknak

MTI / EPA / Ali Haider
MTI / EPA / Ali Haider
Fontos megegyezés született a Dubajban tartott klímacsúcs, a COP28 első napján – többmilliárd dolláros alapot biztosítanak a résztvevő országok a szélsőséges viharok és aszály sújtotta fejlődő országoknak a károk helyreállítására.

Csütörtökön kezdődött meg a COP28 klímacsúcs Dubajban. A résztvevő országoknak több, a klímaváltozás súlyosbodó hatásai miatt egyre inkább kulcsfontosságú kérdésben kell döntésre jutniuk, viszont egy történelmi megegyezés már az első nap megszületett.

Több milliárdos alapot hoznak létre a klímaváltozás okozta természeti károk helyreállítására a hozzájáruló országok, melyet a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás által pusztított országok vehetnek igénybe

jelent meg a BBC-n. A „Veszteség és Kár” elnevezésű alap amiatt is kiemelten fontos, mivel jellemzően leginkább érintett globális dél államai nem rendelkeznek a kellő forrásokkal, hogy a károkat elhárítsák, a viharok és aszályok pedig egyre nagyobb gazdasági terhet jelentenek, ami akadályozza a zöldátállást is.

Az alap számára már több államtól is érkeztek jelentős felajánlások, ezek közül a legnagyobb a házigazda 100 millió dolláros hozzájárulása, az EU az Egyesült Királyság és Amerika pedig összesen nagyjából 400 millióval szállnak be.

Kiemelt kép: Dubaj, 2023. november 30. Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter, a 2022. novemberi COP27 konferencia elnöke (b) és Szultán Ahmed al-Dzsábir, az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) elnöke kezet fog a COP 28 megnyitóünnepségén Dubajban 2023. november 30-án. MTI/EPA/Ali Haider

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik