Nagyvilág

Komolyan készül az elszámoltatásra a lengyel parlament

Wojtek Radwanski / AFP
Wojtek Radwanski / AFP

Három önálló parlamenti vizsgálóbizottság felállításáról tárgyalt kedden a lengyel parlament, ezek célja a nyolc éven át kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) uralma alatt elkövetett állítólagos visszaélések kivizsgálása lesz – írja a Reuters.

Mint ismert, az októberi választások után a korábbi ellenzéki pártok szereztek többséget a lengyel törvényhozásban. Ezek ígéretet tettek arra, hogy az alábbi három területen elszámoltatják a korábbi kormányt:

  •  egy közpénzek elvesztegetésével kapcsolatos eset miatt,
  • a Lengyelországban is nagy port kavart Pegasus-botrány miatt,
  • valamint vízumkiadásokkal összefüggő rendszerszintű korrupcióval kapcsolatban.

A parlament – mint írják – szerdán szinte biztosan megszavazza a bizottságok létrehozását, minthogy a kezdeményezőknek megvan az ehhez szükséges többségük.

A vizsgálóbizottságok kinevezése bonyolult ügy, és időbe telik

– vetítette előre Szymon Holownia házelnök a keddi sajtótájékoztatóján, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a bizottságokat még az év végéig sikerül felállítani.

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök közben hétfőn beiktatta a PiS által vezetett új, kisebbségi kormányt. Ezt a korábbi miniszterelnök, Mateusz Morawiecki vezeti, ám a kormány valószínűleg nem lesz hosszú életű. A Reuters azt írja, várhatóan már két hét múlva bizalmi szavazással nézhet szembe Morawiecki, amelyen a jóslatok szerint könnyen meg is bukhat a kabinet. Ennek oka, hogy bár a PiS a formálisan a legnagyobb parlamenti párt, még sincs meg a többsége a törvényhozásban, a többi párt pedig nem hajlandó együttműködni velük.

A várhatóan év végéig felálló egyik elszámoltató bizottság azzal az esettel fog foglalkozni, amikor a lengyel kormány a koronavírus-járvány tetőzésekor, 2020-ban tisztán levélszavazatok alapján akarta levezényelni az elnökválasztást. A próbálkozás nem sikerült, a számvevőszék később pedig több mint 76 millió zlotyra (átszámítva nagyjából 6,6 milliárd forintra) taksálta az így elfolyt közpénz mennyiségét.

A második bizottság azokat a vádakat vizsgálja, amelyek szerint a PiS a Magyarországon is bevetett izraeli Pegasus kémszoftver segítségével feltörte több politikai ellenfele telefonját.

A harmadik bizottság a korábbi kormány felelősségét vizsgálja annak a módszernek a működtetésében, melynek során közvetítőknek fizetve, megfelelő ellenőrzés nélkül szereztek vízumot migránsoknak Lengyelországba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik