Nagyvilág

Beiktatták a bukásra ítélt lengyel kormányt

JANEK SKARZYNSKI / AFP
JANEK SKARZYNSKI / AFP

Hétfőn Andrzej Duda lengyel elnök beiktatta Mateusz Morawiecki új kormányát, írja az MTI. A lengyel törvények értelmében, miután a kormányalakításra felkért jelölt bemutatta a kormányát, azt az államfő kinevezi. Ám az új kabinet hivatalba lépéséhez a miniszterelnöknek két héten belül kell bizalmat kérnie az októberi parlamenti választások nyomán megalakult alsóháztól (szejm), melyet minden bizonnyal nem fog megkapni.

Morawiecki és Duda pártja, a PiS az októberi választáson ugyan 194 mandátumot szerzett a 460 fős szejmben, de ez nem elég az önálló többséghez.

Donald Tusk által vezetett többpárti ellenzéki tömörülésnek együttesen viszont 248 mandátuma van, és további 18 mandátummal rendelkezik a nemzeti radikális és neoliberális pártok szövetsége, a Konföderáció.

Vagyis a PiS-hez lojális államelnök – ahogy egyébként várható volt – úgy bízta meg Mateusz Morawieckit a kormányalakítással, hogy magára a kormányzásra szinte semmi esélyük sincs.

A varsói államfői palotában rendezett ünnepségen Andrzej Duda hangsúlyozta: Morawiecki kabinetjének beiktatásával eleget tett a lengyel szokásjognak, mely szerint a legjobb választási eredményt elérő frakció jelöltje kap elsőként kormányalakítási megbízást. Duda szerint

a kormányfő tárgyalásokat folytat a parlamenti pártok támogatásáról. Morawiecki a lengyel alkotmány értelmében két héten belül mond programbeszédet, és kér bizalmat a parlamenttől.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik