Élő Nagyvilág

Két magyar gyerek is kiszabadult a Hamász fogságából

MUSTAFA HASSONA / ANADOLU / Anadolu via AFP
MUSTAFA HASSONA / ANADOLU / Anadolu via AFP

Előző napi közvetítésünket itt olvashatják. 

A Hamász a tűzszünet meghosszabbítását szeretné

A Hamász a Gázai övezetben meghirdetett négynapos humanitárius tűzszünet meghosszabbítását szeretné elérni – közölte a radikális iszlamista palesztin mozgalom a Telegram-oldalán vasárnap.

A Hamász a tűzszünet meghosszabbítására törekszik a négynapos határidőn túl, s ehhez erőfeszítéseket tesz a szabadon engedendő túszok számával; összhangban a humanitárius fegyvernyugvásról szóló megállapodással

– ismertették.

A szervezet célja, hogy a túszokért cserébe még több palesztin fogoly elengedését tudják elérni izraeli börtönökből. Korábban a Lebanon 24 portál adta hírül a dohai  közvetítőtárgyalásokon részt vevő forrásokra hivatkozva, hogy a Hamász hajlandó lenne 2-4 nappal meghosszabbítani a tűzszünetet.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében leszögezte, hogy Izrael teljes erővel folytatni fogja hadműveletét a Hamász ellen a Gázai övezetben az ideiglenes tűzszünet lejárta után. Mindazonáltal közölte, hogy üdvözölné a fegyvernyugvás meghosszabbítását, amennyiben az minden egyes nap után további tíz túsz szabadon engedését eredményezné, ahogy azt a katari közvetítéssel létrejött megállapodás is tartalmazza.

A pénteken életbe lépett tűzszüneti megállapodás részeként négy nap alatt a Hamásznak legalább 50 izraeli túszt, Izraelnek pedig 150 palesztin foglyot kell szabadon engednie.

A fegyvernyugvás első három napján a Hamász az október 7-i, Izrael elleni támadás során ejtett mintegy 240 túsz közül már 40 izraelit elengedett, cserébe pedig 117 palesztin rab szabadulhatott izraeli börtönökből.

(MTI)

Ella és Defna a két magyar kislány, akik kiszabadultak

Izraeli bejelentés szerint összesen tizennégy izraelit – köztük egy orosz-izraeli kettős állampolgárt – és három thaiföldit adtak át a nemzetközi vöröskeresztnek. az újabb A segélyszervezet szerint a kiszabadult túszok megfelelő egészségi állapotban vannak. A túszok harmadik csoportjában kilenc gyermek, két anya, két idős nő és egy férfi térhet haza szeretteihez.

A harmadik csoportban volt két magyar kislány is, a 8 éves Ella és a 15 éves Dafna Eljakim édesapjuknál, a Nahal Óz kibucban töltötték október első hétvégéjét, amikor a Hamász fegyveresei betörtek Izrael déli részébe. A terroristák megölték édesapjukat, Noamot, élettársát, Diklát, valamint Dikla 17 éves fiát, Tomert. A kislányok édesanyja, Majan Zin magyar állampolgár, azóta harcolt kiszabadításukért, azt is felajánlotta, hogy átveszi a lányok helyét a túszok között.

Hazatérhet a 4 éves, amerikai-izraeli kettős állampolgár Abigail, Roy Edan, a ynet fotóriporterének kislánya, akinek mindkét szülőjét meggyilkolták a Hamász terroristái október 7-én Kfar Azában.

A szomszédos Brodah család négy tagja, a 40 éves édesanya, Hágár és gyermekei, a 10 éves Ofri, a 8 éves Juvál és a 4 éves Uriah is hazatérhet, és találkozhatnak az értük ötvenegy napja küzdő édesapával, Avihájjal.

Az Almog-Goldstein család négy tagja került vissza Izraelbe: Hen, a 48 éves édesanya három gyermekével, a 17 éves Agammal, a 11 éves Tallal és a 9 éves Gallal. Nadavot, a férjet és édesapát, valamint a legidősebb lányt, Jamot meggyilkolták a terroristák.

Szinten elengedték a 84 éves Alma Avrahamot és a 62 éves Aviva Szigelt. Az egyik idős nőt szabadulásuk után azonnal helikopterrel izraeli kórházba szállították a 13-as kereskedelmi TV értesülése szerint. Kiszabadulhatott a 25 éves, orosz-izraeli kettős állampolgár Roni Krivoi, aki a Nova zenei fesztiválon dolgozott az október 7-i terrortámadás idején, s akit szintén a Gázai övezetbe hurcoltak a terroristák.

(MTI)

Újabb magyarok szabadultak

A katari kormány közvetítésének köszönhetően vasárnap újabb túszok szabadultak ki a Hamász fogságából, köztük a két magyar állampolgárságú gyermek – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Facebookon azt írta a tárcavezető, hogy így mindhárom olyan magyar túsz visszanyerte szabadságát, aki az Izraeli-Hamász megállapodás alapján a szabadon bocsátandó kategóriába tartozott (nők és gyermekek).

„A katari államminiszter kollégának köszönetemet fejeztem ki azért, hogy az ígéretüknek megfelelően segítették a magyar túszok kiszabadulását” – tette hozzá Szijjártó Péter.

Újabb túszokat engedett szabadon a Hamász

A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet átadta az október 7-én elhurcolt túszok harmadik csoportját a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) vasárnap – jelentette az egyiptomi al-Kahira TV.

A Hamász szerint 13 izraelit, három thaiföldi és egy orosz állampolgárt adtak át a vöröskeresztnek, az izraeli hadsereg szerint viszont 14 izraeli túsz és három külföldi szabadult ki.

Fegyveresek elfoglaltak egy izraeli tulajdonban lévő tartályhajót Jemen partjainál

Fegyveresek elfoglaltak egy izraeli cégcsoport tulajdonában álló tartályhajót a jemeni Áden kikötővárosának térségében vasárnap – közölték amerikai hatóságok és egy biztonsági cég. Az Ambrey nevű, hajózási biztonsággal foglalkozó brit magáncég tudomása szerint a Zodiac Maritime vállalat üzemeltette Central Park nevű tankert érte támadás az Ádeni-öbölben.

A Zodiac feltételezett kalóztámadásról beszélt, és azt mondta: számukra a legfontosabb a 22 fős legénység biztonsága. A közlés szerint a foszforsavat szállító hajónak török a kapitánya, a legénységben pedig orosz, vietnami, bolgár, indiai, georgiai és Fülöp-szigeteki állampolgárok is vannak.

Bár eddig egyetlen csoport sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, az utóbbi napokban legalább két hasonló eset történt, amelyek kapcsolatba hozhatók az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti konfliktussal.

Ádent és térségét Jemen nemzetközileg elismert kormánya ellenőrzi szövetségese, a szaúdi vezetésű arab koalíció segítségével. A térség viszonylag messze van a húszi síita lázadók uralta régiótól. Az Irán támogatását élvező felkelők az Izrael ellen október 7-én végrehajtott terrortámadás és a gázai háború kezdete óta több rakétát és drónt indítottak Izrael ellen, illetve november 19-én megerősítették, hogy elfoglalták a Galaxy Leader elnevezésű teherhajót a Vörös-tenger déli részén, pénteken pedig feltételezett iráni dróntámadás érte a szintén izraeli tulajdonban lévő Symi teherhajót az Indiai óceánon. (MTI)

Fotón a Hamász-fogságból kiszabadult magyar-izraeli lány és édesanyja

Az X (korábban Twitter) közösségi oldalon megjelent egy fotó a szabadulása után Noga Weissről, aki az édesanyjával, Shirivel esett a Hamász fogságába október 7-én. A magyar állampolgársággal is rendelkező Noga az ágya alatt próbált elrejtőzni a terroristák elől, ám rágyújtották a házat és ki kellett menekülnie.

Nogát és Shirit szombat este engedték szabadon, az Izrael és a Hamász között kötött alku során, amelynek keretében négy napon keresztül összesen mintegy kétszáz, túszul ejtett és rabságban tartott civilt enged el a két fél.

Ilan Weisst, Noga szintén magyar-izraeli állampolgár édesapját eltűntként tartják nyilván.

A Hamász beismerte, hogy négy magas rangú vezetője is meghalt az izraeli támadásokban

Az izraeli offenzíva során megölték a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet négy parancsnokát, köztük a Gáza északi részéért felelős parancsnokot – jelentette be a Hamász fegyveres szárnya, az Izzedín el-Kasszám Brigádok.

A Telegramon közzétett tájékoztatásban nem tértek ki arra, hogy Ahmed al-Gandúr – másnéven Abú Anász –, és Ajmán Szijám, a rakéták kilövéséért felelős egységek vezetője, valamint két társuk mikor vesztették életüket.

Az izraeli hadsereg Gandúrt és Szijámot is megemlítette a november 16-án kiadott közleményben, melyben egy, a Hamász vezetőit rejtő alagútrendszer elleni támadásról számoltak be, azt vetve az iszlamisták szemére, hogy eltitkolta a két parancsnok halálát.

(MTI)

A háború kitörése óta először látogat Izraelbe magyar EP-képviselő

A gázai háború kitörése óta az első magyar európai parlamenti képviselőként, izraeli civil szervezetek meghívására három napra Izraelbe látogat Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője – közölte a párt vaásrnap.

A látogatás keretében a DK politikusa személyesen hallgatja meg az október 7-i Hamász-támadás túlélőit, szemtanúit, valamint a terroristák által ejtett túszok családtagjait. Továbbá beszámolót hallgat meg olyan izraeli arab polgároktól is, akiknek hozzátartozóival végzett a Hamász, illetve több tucat ember életét mentették meg. A politikus felkeresi a megtámadott kibucokat és településeket, valamint tárgyalásokat folytat izraeli politikusokkal, polgármesterekkel és kórházi vezetőkkel – olvasható a közleményben.

Megosztottak a magyarok az Izrael és a Hamász között zajló háború kérdésében

Megosztottak a magyarok az izraeli–palesztin konfliktussal kapcsolatban, de alapvetően a zsidó állam oldalán áll a lakosság közel fele – derül ki a 21 Kutatóközpont felméréséből, amelyet a Telex ismertetett.

A kutatók hat narratíva támogatottságát tesztelték a háborúval kapcsolatban, ezeket 1-től 5-ig terjedő skálán kellett értékelni, ahol az 5-ös a teljes egyetértést, az 1-es pedig a teljes elutasítottságot jelenti.

A magyarok leginkább azzal értettek egyet, hogy „Izraelben csak akkor lesz béke, ha Izraelnek sikerült felszámolnia a Hamász nevű terrorszervezetet” (3,6 pont), legkevésbé pedig azzal, hogy „ Izrael agresszor és népirtást hajt végre a palesztinok ellen” (2,4 pont). Közepes támogatottságot (3,2 pont) kaptak azok az állítások, miszerint „ Az egyre brutálisabb iszlamista merényletek fényében egyre megértőbb vagyok Izraellel” és „ Ebben a konfliktusban nincs jó és rossz fél: mindkét oldal ugyanolyan kegyetlenséggel bánik az ellenségével”.

Közel ilyen arányban mondták azt a magyarok, hogy támogatják a palesztin nép törekvéseit abban, hogy önálló államuk legyen, kicsivel többen viszont azt, hogy Izrael jogos önvédelmi harcot folytat.

Már Netanjahu irodájában van a további szabadon bocsátandó Hamász-túszok listája

A Hamász újabb csoport túsz szabadon bocsátására készül vasárnap azt követően, hogy szombaton elengedtek 17 embert, köztük egy magyar-izraeli állampolgárságú fiatal nőt is.

A Guardian azt írja, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök irodája már megkapta a szabadon bocsátandó túszok listáját, amelyet biztonsági tisztviselők ellenőriznek majd és tájékoztatják a túszok családjait.

Az ágy alatt próbált elbújni a most szabadult Noga Weiss

A Hetek korábban interjút készített annak a magyar-izraeli fiatal nőnek a nagynénjével, aki szombat éjjel szabadult ki a Hamász fogságából.

A szintén magyar-izraeli Osnat Weiss azt mesélte, hogy 18 éves unokahúga, Noga és annak édesanyja, Shiri telefonon tartották vele a kapcsolatot október 7-én és tőlük tudta meg, hogy terroristákkal van tele a kibuc, ahol laknak.

Noga az ágy alatt próbált elbújni, de a Hamász tagjai felgyújtották a kibucot és a lány kénytelen volt kimenekülni az épületből, ekkor fogták el. Két nővére egy másik lakásban bújt el, Nogát, Shirit elhurcolták, az édesapa, a szintén magyar-izraeli kettő állampolgár Ilan, Osnat bátyja pedig azután tűnt el, hogy elment otthonról, mert a segítségét kérték a szomszédok.

Osnat elmondta azt is, hogy másik bátyja, Amir és annak felesége meghalt, miután a terroristák kézigránátot dobtak a lakásuk biztonsági szobájába, ahol elbújtak.

33 gyerek szabadult ki izraeli fogságból

Az izraeli hatóságok is szabadon engedtek 39 palesztin foglyot, hat nőt és 33 gyereket szombat éjszaka – írta a Reuters beszámolója alapján a Guardian. A foglyok eddig két börtönben tartózkodtak. A megállapodás szerint négy nap alatt 50 izraeli és 150 palesztin foglyot kellene szabadon engedni.

Újabb túszokat, köztük egy magyar-izraeli nőt is szabadon engedett a Hamász

Újabb túszokat, 13 izraelit és 4 külföldit adott át a Hamász terrorszervezet majdnem hétórás késlekedés után a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) szombat este. A kiszabadult túszok között van egy magyar állampolgársággal is rendelkező nő, Noga Weiszírta az izraeli média alapján az MTI.

Szijjártó Péter külügyminiszter szombaton késő este a Facebookon azt közölte:

Immáron meg tudjuk erősíteni a jó hírt, miszerint az Izrael és a Hamász megállapodása alapján, a mai napon szabadon bocsátott túszok között van egy magyar állampolgársággal rendelkező hölgy, aki már Izraelben tartózkodik és biztonságban van.

A tárcavezető egyúttal megköszönte a segítséget a katari külügyi államminiszternek, akivel a továbbiakban is tartani fogják a kapcsolatot, hogy a többi túsz kiszabadulásával kapcsolatban.

A Hamásznak helyi idő szerint délután 4-kor kellett volna átadnia a túszokat a vöröskeresztnek, de Izraelt az egyezmény pontjainak megszegésével vádolva hét órával késleltette a fogolycserét. A négy külföldi thaiföldi vendégmunkás, akiket szintén az övezetbe hurcoltak.

A kiszabadult nyolc izraeli gyermek és öt nő nagy részét a Beeri nevű, a Gázai övezettel szomszédos kibucból rabolták el a Hamász október 7-i terrortámadásában, és az azóta eltelt ötven napban a Gázai övezetben ismeretlen helyen őrizték őket.

Izrael az éjszaka folyamán nyilvánosságra hozta a szombaton kiszabadultak névsorát, köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező 18 éves Noga Weisz nevét, ő édesanyjával, a magyar állampolgársággal nem rendelkező 53 éves Shiri Weisszel szabadult ki. Az édesapát, Ilan Weisst a „fekete szombat” óta eltűntnek nyilvánították, ami azt jelenti, hogy nem találták meg holttestét, de arról sincs információ, hogy elhurcolták volna a Gázai övezetbe.

Hila Rotem Sosani 13 éves lány is kiszabadult, de szintén elrabolt édesanyját nem engedte el a Hamász, noha ezt Izrael hangsúlyosan kérte, mert az egyezmény szerint a szülőket és gyermekeiket együtt kell szabadon engedni.

Kiszabadult a 9 éves Emily Hand, aki egyedül, családja nélkül került fogságba, amikor ottalvós pizsama partira ment barátnőjéhez, Hila Rotem Sosanihoz a kibucba. Először azt közölték édesapjával, hogy azonosították földi maradványait, de később ez tévedésnek bizonyult, és túsznak nyilvánították.

Hazatérhet a 17 éves Noam Or és 13 éves húga, Alma Or. Édesanyjukat meggyilkolták október 7-én, apjukat pedig velük együtt Gázába hurcolták.

A 67 éves Sosan Haran élettársát és nővérét meggyilkolták, őt több rokonával pedig rabságba hurcolták a Hamász fegyveresei. Harannal együtt elrabolták, és szombaton szabadon engedték lányát, a 38 éves Adit is, és két gyermekét, a 3 éves Jahelt és a 8 éves Navét, akiknek édesapja, a szintén 38 éves Tal továbbra is túsz a Hamász kezében.

A 21 éves Maja Regevet a zenei fesztiválról rabolták el 18 éves öccsével. Ő súlyos, de nem életveszélyes egészségi állapotban érkezett Izraelbe. Maja Regev az egyetlen kiszabaduló, akit nem a Beeri kibucból vittek el az övezetbe. A Hamásszal kötött megállapodás szerint vele együtt elrabolt 18 éves öccsét is vissza kellett volna juttatni Izraelbe, mert gyermeknek számít életkora alapján.

Rafahtól a határellenőrzés, személyazonosságok ellenőrzése után az összes kiszabadult túszt Izraelbe szállítják, ahol kórházakban helyezik el őket egészségi állapotuk felmérésére és megfigyelésre.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik