A következő élő közvetítés része Meghosszabbítják a tűzszünetet Gázában

ENSZ-főtitkár: A meghosszabbított tűzszünet nem lesz elég a segélyszükségletek kielégítésére

SAID KHATIB / AFP
SAID KHATIB / AFP

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára „a remény és az emberiesség egy pillantásának” minősítette az Izrael és a palesztin fegyveresek, a Hamász között kötött hétfőn meghosszabbított fegyverszünetet, de figyelmeztetett, hogy nincs elég idő a Gázai övezet segélyszükségleteinek kielégítésére – számolt be a Reuters.

A felek között közvetítő Katar hétfőn közölte, hogy a kezdeti négynapos fegyverszünetet két nappal meghosszabbították, így folytatódott a hét hete tartó, több ezer ember halálát okozó háború szüneteltése.

Nagyon remélem, hogy ez lehetővé teszi számunkra, hogy növeljük a Gázában élő, sokat szenvedő emberek számára nyújtott humanitárius segélyt, tudva, hogy még ennyi idő sem lesz elég a lakosság drámai szükségleteinek kielégítésére

tette hozzá az ENSZ-főtitkár.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete a rafahi határátkelőn keresztül Egyiptomból szállít segélyt Gázába, de szeretné használni az Izrael által ellenőrzött Kerem Shalom határátkelőt is. „Őszintén remélem, hogy lesz lehetőség más átkelőhelyekre használatára is, mert ezek megkönnyítik az elosztást és az izraeli fél ellenőrzését is” – mondta Guterres.

A főtitkár szóvivője, Stephane Dujarric hétfőn azt mondta, hogy folytatni kell a tárgyalásokat annak érdekében, hogy a gázai ideiglenes fegyverszünet teljes humanitárius tűzszünetté váljon. Guterres egyúttal ismét felszólította a Hamász által fogva tartott túszokat, hogy azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon – mondta Dujarric.

Hozzátette, hogy az ENSZ fokozta humanitárius segélyek szállítását Gázába, és segélyt küldött néhány északi területre, amelyek hetek óta nagyrészt elzárva voltak – mondta Dujarric. „De ez a segély alig fedezi az 1,7 millió lakóhelyüket elhagyni kényszerült ember hatalmas szükségleteit. A gázai humanitárius katasztrófa napról napra súlyosbodik” – mondta.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik