Nagyvilág

Tönkrement a speciális fúrógép, amivel el akartak jutni az alagútban rekedt indiai munkásokhoz

Arun SANKAR / AFP
Arun SANKAR / AFP

További négy-öt napba telhet, mire kimentik az alagútban rekedt munkásokat az indiai Uttarakhand államban, miután az előrejutáshoz használt speciális fúrógép meghibásodott, írja a BBC.

Arnold Dix, egy helyszínen lévő neves ausztrál specialista újságíróknak arról beszélt, a szerkezet javíthatatlan és használhatatlan. Ezzel együtt továbbra is biztos benne, hogy a 41 bent lévő férfi haza fog érni, mert „számos módon el tudnának jutni értük.”

A célig mindössze kilenc méter volt már hátra, amikor az eszköz felmondta a szolgálatot, gyakorlatilag beletört a sziklákba. Most az a terv,  hogy kézi erővel fejezik be az ásást, de ez hosszasabb időt vesz igénybe, és előtte az eszközt is ki kell valahogy szedni az alagútból.

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy a speciális fúrógépet nem tudják pótolni, vagy túl sokára tudnák csak a helyszínre szállítani.

Pushkar Singh Dhami, Uttarakhand állam minisztere beszélt a bajba jutott munkásokkal, és elmondása szerint jó állapotban vannak. Azt mondták neki:

teljen a mentésünk bármennyi napba, ne aggódjon miattunk.

A 41 férfi közel két hete, november 12-én rekedt az épülő alagútba, miután a bejárattól nem messze beomlás történt. Egy csövön keresztül sikerült kapcsolatot létesíteni velük, így megfelelő mennyiségű élelemhez, folyadékhoz és gyógyszerhez jutnak.

Nem ez volt az első alkalom viszont, hogy egy fúrógép tönkrement a mentés során, erről itt írtunk bővebben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik