Élő Nagyvilág

Fokozatosan beolvadnak a Wagner-csoport katonái az orosz seregbe

NATALIA KOLESNIKOVA / AFP
NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Előző napi közvetítésünket itt olvashatják. 

Az EU ötven határőrrel erősíti a finn-orosz határt

Az Európai Unió ötven határőrrel támogatja Finnország határvédelmének megerősítését – tájékoztatott az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex csütörtökön. A varsói központú uniós ügynökség közleményében azt közölte, hogy a határőrök mellett egyéb feladatokat is ellátó személyzetet, valamint felszerelést, köztük járőrözésre alkalmas autókat telepít a finn határellenőrzési tevékenység megerősítésére. – A jelentős erősítés várhatóan a jövő héten érkezik meg a finn határra, ami jól példázza a Frontexnek a gyors reagálás és hatékony támogatás iránti elkötelezettségét – fogalmaztak.

A Frontex szerepe a finnországi szolgálat során nem kizárólag a határbiztonsági intézkedésekre szorítkozik. A november 29-én állomáshelyüket elfoglaló határőrök egyebek mellett segítik majd a migránsok nyilvántartásba vételét, a civil alkalmazottak között pedig okmányszakértők és tolmácsok foglalnak majd helyet. A Frontexnek jelenleg tíz tisztje dolgozik a finn határokon.

A Frontex közleménye Hans Leijtens igazgatót idézte, aki azt mondta: az uniós ügynökség Finnországnak nyújtott támogatása túlmutat a logisztikán. A további személyzet telepítése az Európai Unió egységes fellépését mutatja az egyik tagját érintő hibrid kihívásokkal szemben. Amikor egy tagország összetett határproblémákkal szembesül, Európa egységesen kiáll mellette, és kézzelfogható segítséget nyújt támogatására. Finnország 1340 kilométeres külső határai egyben az EU határai is, így ezek biztonsága közös európai érdek – tette hozzá.

(MTI)

Ukrán parancsnok: megindult az Avgyijivka elleni orosz támadások harmadik hulláma

Az orosz erők megkezdték az aktív hadműveletek harmadik hullámát a Donyeck megyei Avgyijivka elleni offenzíva részeként – közölte Olekszandr Tarnavszkij, a délkeleti szektorban (Tavria) harcoló ukrán csapatok parancsnoka csütörtökön a Telegramon.

A parancsnok kijelentette, hogy az ukrán erők rendületlenül tartják a védelmet a Donyecktől mintegy húsz kilométerre északra fekvő iparvárosnál. Kiemelte, hogy az orosz csapatok az elmúlt 24 órában

706 embert veszítettek, ezen felül az ukrán katonák 51 haditechnikai eszközt semmisítettek meg a térségben, köztük nyolc harckocsit, nyolc tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 15 drónt. Ezen felül megsemmisült két orosz lőszerraktár és 4 fontos létesítmény.

Tarnavszkij szerint általánosságban elmondható, hogy ezen a frontszakaszon napról-napra nőnek az orosz hadsereg ember- és páncélozott harcjármű-veszteségei.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegramon arról adott hírt, hogy az oroszok kazettás lövedékeket lőttek ki a déli Herszon megyében lévő Csornobajivka településre, az előzetes információk szerint három helyi lakos életét vesztette, és négy megsebesült.

Az ukrán védelmi minisztérium bejelentette, hogy felgyorsította az új típusú fegyverek szállítását a hadseregnek. A változtatások nyomán várhatóan húsz napra csökken az új típusú fegyverek és katonai felszerelések szállítási folyamata, ez az időtartam azonban a gyártó által biztosított anyagok minőségétől függően változhat. Annak érdekében, hogy fegyverek vagy felszerelések eljussanak az ukrán fegyveres erőkhöz, a gyártóknak korábban hat szakaszból álló hivatali eljáráson kellett keresztülmenniük, ami több hónapig is elhúzódhatott. Mostantól viszont elhárult az egyik leghosszabb bürokratikus akadály, az üzembehelyezési parancs kiadása, ami a védelmi minisztérium és a vezérkar közötti egyeztetések miatt általában egy hónapig is eltartott. A változtatás más szakaszokban is csökkenti a határidőket, beleértve az új típusú fegyverek tesztelését, és harci tulajdonságaiknak ellenőrzését közvetlenül a csatatéren.
Az ukrán vezérkar csütörtök reggeli helyzetjelentésében arról számolt be, hogy

az elmúlt nap során a legtöbb orosz támadás Avgyijivka és a Harkiv megyei Kupjanszk térségét érte.

Előbbinél az ukrán katonák harminc, utóbbinál 12 orosz rohamot vertek vissza. Összességében szerdán 74 katonai összecsapás történt az ország területén.

A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége az elmúlt nap során mintegy 1130-cal 321 800-ra nőtt. Az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett húsz orosz harckocsit, 33 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 15 drónt.

(MTI)

Ukrajnában előzetes letartóztatásba helyezték a különleges hírközlési és információvédelmi állami szolgálat volt vezetőjét

Az ukrán Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság két hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a különleges hírközlési és információvédelmi állami szolgálat (Goszszpecszvjaz) volt vezetőjét, Jurij Scsigolt. Erről az Ukrainszka Pravda helyi lap számolt be a korrupcióellenes különleges ügyészség (SZAP) sajtószolgálatára hivatkozva.

Scsigolnak lehetősége van arra, hogy óvadékot tegyen le, amelynek összege 25 millió hrivnya (250 millió forint). Az óvadék mértékével kapcsolatban az ügyészek azzal érveltek, hogy Scsigol jövedelme az elmúlt években 4,5 millió hrivnyát (45 millió forint) tett ki. Ezen kívül a házkutatás során a Goszszpecszvjaz korábbi vezetőjénél 82 ezer euró (31,16 millió forint) és 72 ezer dollár (25,2 millió forint) készpénzt is találtak.

A Scsigolnál tartott házkutatás során találtak még egy kriptopénztárcát, amelynek számláján 1,5 millió dollár (525 millió forint) volt – közölte Igor Tkacs, a SZAP ügyésze. Tájékoztatása szerint Scsigol emellett 1 201 285 darab Tether USDT kriptopénzzel rendelkezik, ami 1 201 928 dollárnak (mintegy 420 millió forintnak) felel meg, valamint 6,9 bitcoinnal (92,75 millió forint).

A vizsgálat feltárta, hogy 2020-2022 folyamán egy (meg nem nevezett) vállalatcsoport tulajdonosa a Goszszpecszvjaz vezetőségével összejátszva kidolgozott egy olyan rendszert, amelynek célja a berendezések és szoftverek beszerzésére elkülönített költségvetési források elsikkasztása volt.

A Goszszpecszvjaz vezetőjét hétfőn mentették fel tisztségéből helyettesével, Viktor Zsorával együtt. Utóbbi a digitális fejlesztésért, a digitális átalakulásért és a digitalizációért felelt a hivatalban.

A Goszszpecszvjaz reagált a hivatal vezetőjét ért gyanúsításra, és közölte, hogy 2020 óta minden beszerzést a törvényeknek megfelelően hajtottak végre. A szervezet egyben az ártatlanság vélelmének tiszteletben tartására szólított fel.

(MTI)

Putyin egyik szövetségese fogadott örökbe egy Ukrajnából elrabolt kislányt

Vlagyimir Putyin egyik legfontosabb politikai szövetségese örökbe fogadott egy ukrán gyermekotthonból elrabolt gyereket – derült ki a BBC televízió Panorama című műsorában bemutatott dokumentumokból.

Ezek szerint Szergej Mironov, egy orosz párt 70 éves vezetője szerepel annak a kétéves kislánynak az örökbefogadási jegyzőkönyvében, akit 2022-ben vett magához egy nő, aki azóta hozzáment Mironovhoz. A feljegyzések szerint a kislány személyazonosságát Oroszországban megváltoztatták.

Az eredetileg Margarita nevű gyerek egyike volt annak a 48 gyermeknek, akik eltűntek a Herszoni Regionális Gyermekotthonból, amikor az orosz erők átvették a város irányítását. A BBC Viktorija Novikova ukrán emberi jogi nyomozóval együttműködve igyekezett kideríteni, mi történt velünk, és a most összegyűlt bizonyítékokat átadták az ukrán főügyészségnek, amely továbbítja azt a hágai Nemzetközi Bíróságnak.

Az ukrán kormány szerint összesen 20 ezer gyereket vittek el Ukrajnából az oroszok az invázió 2022-es kezdete óta.

Meghalt a dróntámadásban megsebesült orosz haditudósító

Meghalt Borisz Makszudov, a Rosszija-24 orosz televíziós csatorna haditudósítója, aki szerdán a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében egy újságírókat ért ukrán dróntámadásban repeszektől megsebesült és kórházba szállították – közölte csütörtökön Telegram-oldalán a Szolovjov Live orosz tévécsatorna.

„Kollégánk elhunyt útban Dzsankoj felé” – jelentette be Vlagyimir Szolovjov műsorvezető. Szolovjov, aki az Orosz Újságíró-szövetség elnöke is, közölte, hogy Makszudovot post mortem Bátorság-érdemrenddel tüntették ki. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő részvétét fejezte ki a tudósító halála miatt.

(MTI)

Több mint nyolcezren érkeztek Ukrajnából szerdán

Az ukrán-magyar határszakaszon 4873-an léptek be Magyarországra szerdán, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3780-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 75 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Hivatalosan is veterán státuszt kapott több Wagner-zsoldos

2023. november 14-én a Wagner-veteránok egy kiválasztott csoportja hivatalos veteránigazolványt kapott. Ez az első alkalom, hogy a Wagner személyi állományát hivatalosan is veteránnak ismerik el – írta csütörtöki jelentésében a brit védelmi minisztérium.

A bejegyzés szerint az orosz védelmi minisztérium új rendszert hozott létre, amely lehetővé teszi, hogy a Wagner-veteránok veterán-azonosítóokmányokat kapjanak a és hozzájussanak az ezzel járó jutalmakhoz is.

Emlékeztetnek, hogy a Wagner-csoportot nemrégiben beolvasztották az orosz Nemzeti Gárda (Roszgvardia) parancsnoki struktúrájába, ez nagy valószínűséggel azt jelzi, hogy az orosz közigazgatás rehabilitálja a Wagner-csoport egyes elemeit. Mindez azt követően következett be, hogy hosszú ideig bizonytalan volt, hogy a kormányzat hogyan viszonyul a Wagner-csoport 2023. júniusi lázadása és sikertelen „igazságmenete” után a zsoldosokhoz – tette hozzá a brit hírszerzés.

Olvasói sztorik