Élő Nagyvilág

Elvetették a tervet, Bulgária nem adóztatja meg az orosz gázt

Anatolii STEPANOV / AFP
Anatolii STEPANOV / AFP

Vasárnapi hírfolyamunkat itt lehet visszaolvasni.

Negyvenezer nő szolgál az ukrán seregben, ötezren a fronton

Több mint 40 ezer nő szolgál az ukrán hadseregben – közölte hétfőn a kijevi védelmi minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint ez valamivel több mint öt százaléka a hadsereg teljes állományának. A 40 ezer női katonából mintegy ötezren közvetlenül harci bevetésen vannak.

A minisztérium szerint a harci bevetésen részt vett státuszt eddig több mint 13 400 nő szerezte meg. A kijevi tárca közlése kitér arra is, hogy a katonanők 41 százalékának kiskorú gyerekei vannak, és közülük több mint 2500-an egyedül nevelik gyermeküket vagy többet is. 2014-ben valamivel több mint 16 500 nő szolgált az ukrán fegyveres erőknél. A kijevi vezetés időközben a nőkre vonatkozó minden korlátozást feloldott a hadseregben.

GIAN MARCO BENEDETTO / ANADOLU AGENCY / AFP

 

kkzo \ kbt \ kvs

MTI 2023. november 20., hétfő 20:21

Információ

Oroszország teljes mozgósításba kezdhet a 2024-es elnökválasztás után – állítja egy magas rangú ukrán tiszt

Olekszij Danyilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára a kanadai Halifaxban megrendezett Nemzetközi Biztonsági Fórumon tartott beszédében azt mondta, hogy „Oroszország a várakozásoknak megfelelően ellenállóbbnak bizonyult a nyugati szankciókkal szemben […] és sikerül folyamatosan pénzelnie védelmi szektorát.

Oroszország egyre inkább háborús alapokra helyezi gazdaságát. Teljes mozgósítás következhet a 2024-es elnökválasztás után

– fogalmazott Danyilov.

Korábban a Reuters hírügynökség több forrása is megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin el fog indulni a jövő márciusban esedékes elnökválasztáson, amivel legalább 2030-ig maradna hatalmon az orosz elnök.

Szeptemberben az ukrán hadsereg már kommunikált arról, hogy Oroszország hamarosan nagy mozgósítási kampányt indíthat, hogy megpróbáljon több százezer katonát toborozni hadseregébe Oroszországon belülről, illetve Ukrajna megszállt területeiről, írta a Guardian.

ARKADY BUDNITSKY / ANADOLU AGENCY / AFP

Az orosz kémfőnök szerint Kijev nyugati nyomásra csökkentené a sorkötelezettség alsó korhatárát

Washington és London a mozgósítás maximális kiterjesztését sürgeti Kijevtől, beleértve a 17 és 70 év közötti férfiak besorozását, valamint nők behívásának folytatását – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a szervezet sajtóirodája által hétfőn kiadott közlemény szerint.

Az általa megbízhatónak nevezett információkra hivatkozó Nariskin szerint az intézkedés célja „a sikertelen ukrán ellentámadás során a személyi állományban elszenvedett hatalmas veszteségek pótlása lenne, valamint az, hogy megpróbálja elhitetni: Oroszország győzelme az ukrajnai konfliktusban lehetetlen.”

Azt állította, hogy az amerikai és brit utasítások nyomán Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter javasolta a parlamentnek, hogy mérlegelje a sorkötelezettség alsó korhatára csökkentésének lehetőségét.

Mint mondta, az ukrán törvényhozásban bejegyeztek egy jogszabályjavaslatot, amely szerint a behívhatóság korhatárát a sorkatonák számára 60-ról 65 évre, a parancsnoki állomány számára pedig 65-ről 70 évre emelik. Az orosz kémfőnök ezt a náci birodalom végóráival állította párhuzamba. Nariskin szerint a fronton tapasztalható komoly humánerőforráshiány arra kényszeríti Kijevet, hogy egyre több nőt mozgósítson, akiknek száma az ukrán hadseregben „nyugati becslések szerint több mint 40 ezer fő.”

A kijevi rezsim már 60 évre emelte a nők katonai szolgálatra való behívhatóságának korhatárát. De ez Kijevnek nem elég. Az ukrán katonai parancsnokság azt kéri, hogy bővítsék ki a mozgósítás alá eső női szakmák listáját

– mondta.

Bulgária elvetette az orosz gáz adóztatásának ötletét

Kikerült Bulgária 2024-es költségvetésének tervezetéből az a mintegy 1,2 milliárd euróra becsült éves bevétel, amely az országon áthaladó orosz gáz megadóztatásából keletkezett volna, írja az Euractiv.

A Telex a szemléjében emlékeztet, Magyarország ellenséges lépésként értékelte a döntést, mondván a különadó bevezetése miatt jelentősen növekedhet az energiahordózó ára, de azzal védekeztek, hogy az adót nem a vevők, hanem az eladó Gazprom kapta.

Bulgária az új adónemből november végéig számított bevételre, de még nem jutott pénzhez az orosz gázcégtől.

Újabb vezetőket cserélt le az ukrán kormány

Az ukrán kormány felmentette Jurij Scsigolt, a különleges hírközlési és információvédelmi szolgálat (Goszszpecszvjaz) vezetőjét – jelentette be hétfőn Tarasz Melnicsuk, az ukrán kormány állandó parlamenti képviselője.

Távozik Scsigol helyettese, Viktor Zsora is. Ő a digitális fejlesztésért, a digitális átalakulásért és a digitalizációért felelt. A szolgálat élére ideiglenes jelleggel Dmitro Makovszkij került. Az ukrán tömegtájékoztatási eszközök szerint ő korábban az ügynökség vezetőjének első helyettese volt.

Nem ez az első átrendeződés az ukrán biztonsági és különleges szervek vezetésében az utóbbi időben. Pénteken vált ismertté, hogy menesztették Olekszandr Taraszovszkijt, az Ukrán Külföldi Hírszerző Szolgálat vezetőjének helyettesét. November 3-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Viktor Horenko, a különleges műveleti erők parancsnoka helyére Szerhij Lupancsukot nevezte ki.

Vasárnap Zelenszkij bejelentette, hogy menesztette az ukrán hadsereg egészségügyi erőinek parancsnokát. Tetyana Osztascsenko helyére Anatolij Kazmircsukot nevezte ki, aki korábban a kijevi Nemzeti Katonai Orvosi Klinikai Központot vezette.

Váratlanul Kijevbe látogatott az amerikai védelmi miniszter

Váratlanul Kijevbe érkezett hétfőn Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, hogy Washington „rendíthetetlen” támogatásáról biztosítsa Ukrajnát Oroszország támadásával szemben, írja az MTI.

Lloyd Austin ma Ukrajnába utazott, hogy találkozzon az ukrán vezetőkkel, és megerősítse az Egyesült Államok megingathatatlan támogatását Ukrajna szabadságharca iránt

– közölte a Pentagon. A látogatást biztonsági okokból nem jelentették be előre. „Most érkeztem Kijevbe, hogy találkozzam Ukrajna vezetőivel”, írta a Pentagon vezetője az X közösségi hálózaton.

Hozzátette: látogatásával „fontos üzenetet” kíván küldeni, miszerint az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja Ukrajnát most és a jövőben is. Austin egy fotót is közzétett, amelyen Bridget Brink kijevi amerikai nagykövet fogadja őt az ukrán főváros egyik vasútállomásán.

Előző nap Pat Ryder, a Pentagon szóvivője közölte, hogy az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállítások koordinálására létrehozott csoport következő ülését ezen a héten tartják videokonferencia formájában.

Korábban John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora azt mondta, hogy az Egyesült Államok kormánya a Kijev megsegítésére elkülönített összegek mintegy 96 százalékát már elköltötte. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok további nagyszabású segítségének elmaradása káros hatással lenne Ukrajna védelmi képességeire.

Parkóló autókat lőttek szét az oroszok, két ember meghalt

Két ember meghalt hétfőn reggel, miután az orosz erők tűz alá vettek egy parkolót Herszon városában – közölték a helyi hatóságok.

A regionális ügyészség háborús bűnökkel kapcsolatos vizsgálatot indított a tüzérségi csapás miatt, amely helyi idő szerint reggel 9 óra körül történt. Az orosz támadásban az ügyészség szerint egy további ember megsebesült.

Olekszandr Prokugyin, Herszon kormányzója elmondta, hogy a két halálos áldozat egy magánfuvarozó cég sofőrje volt.  A Telegramon közzétett képek tanúsága szerint hétfőn tűzoltók vonultak ki a parkolóban szétlőtt autókhoz.

Ugyanebben a városban vasárnap egy másik csapás öt embert, köztük egy hároméves kislányt sebesített meg.

(The Guardian)

Gránát robban egy kijevi lakásban, két ember meghalt

Meghalt egy nő és egy ukrán katona vasárnap, miután felrobbant egy gránát egy kijevi lakásban – írja a Reuters hírügynökség az ukrán fővárosi rendőrség közlésére hivatkozva. A robbanásban egy másik férfi is megsérült, a robbanás okára viszont egyelőre nem derült fény.

A Dnyiprovszkij kerületben vasárnap történt robbanás helyszínén tűzszerészek és nyomozók dolgoznak – áll a kijevi rendőrség kommünikéjében. A robbanásról állampolgári bejelentés alapján értesült a hatóság – derült ki.

November elején Valerij Zaluzsnij tábornok, Ukrajna főparancsnokának egyik segédje halt meg, hasonló körülmények között, amikor is felrobbant egy születésnapi ajándékba kapott gránát.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik