Élő Nagyvilág

Milánóban Gáza feliratokkal festették át Anne Frank faliképét

Atef Szafadi / EPA / MTI
Atef Szafadi / EPA / MTI
Élő hírfolyam a gázai háború vasárnapi fejleményeiről.

A háború szombati eseményei itt olvashatóak.

55 méteres terroristaalagutat találtak az izraeliek az es-Sifá kórház alatt

Hosszú, ötvenöt méteres terror-alagutat találtak az izraeli csapatok az es-Sifá kórház alatt a Gázai övezet északi részén – jelentette az izraeli hadsereg szóvivője X (Twitter) fiókjában. Katonai egységek, a katonai hírszerzés és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat közösen találták meg a legnagyobb gázai kórházban a tíz méter mélyen húzódó, ötvenöt méter hosszú járatot, s videót készítettek róla egy leeresztett kutya hátára szerelt kamerával.

Az alagút lejárata a kórház területén volt, ott, ahol egy járművet is találtak rengeteg fegyverrel, köztük egy páncéltörő rakétával, töltényekkel és kalasnyikovokkal.

Az alagút folytatását egy ajtó zárja el, melyet több védelmi eszközzel biztosítottak: robbanásbiztos ajtóval és lőnyílással, melyekkel a Hamász megpróbálja megakadályozni az izraeli erők behatolását. Az izraeli haderők tovább folytatják a Hamász földalatti rendszerének feltárását.

Biztonsági kamerák felvételeit is megtalálták, melyeken látható, hogy Izraelből elrabolt személyeket szállítottak be a kórház területére, majd a folyósokon vitték őket. A közzétett felvételeken elrabolt thaiföldi és nepáli férfiak láthatóak.

Az eredmények minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy a kórházkomplexum épületeit a Hamász terrorista tevékenységekhez használta. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a Hamász terrorszervezet cinikusan, emberi pajzsként használja a Gázai övezet lakóit gyilkos terrorista tevékenységéhez

– közölte a katonai szóvivő.

Az izraeli erők szerint az es-Sifában eddig felfedezett és dokumentált titkos helyek nemcsak a magas rangú Hamász-vezetők elrejtésére, hanem a harcok irányítására és a harcba vonulásra is szolgálnak. (MTI)

Jemeni lázadók elfoglaltak egy autókat szállító teherhajót, mert izraeli a tulajdonos

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók elfoglalták vasárnap a Vörös-tengeren a Galaxy Leader elnevezésű teherhajót, amely egy izraeli iparmágnáshoz köthető.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint a kereskedelmi hajó Törökországból Indiába tartott. Az esetet az izraeli hadsereg “rendkívül súlyos, globális következményekkel járó” incidensnek minősítette, egyúttal hangsúlyozta, hogy a hajó legénysége többnemzetiségű, de izraeliek nincsenek a fedélzetén.

Izraeli tisztségviselők szerint a járműveket szállító hajó brit tulajdonban van, jelenleg egy japán cég üzemelteti. Az AP ugyanakkor hozzáfűzte, hogy nyilvános adatbázisok szerint a hajó tulajdonosa a Ray Car Carriers brit cég, amelyet Abraham „Rami” Ungar alapított, aki Izrael egyik leggazdagabb üzletembere. Egy Ungarhoz köthető hajó 2021-ben felrobbant az Ománi-öbölben. Izrael akkor és most is Iránt tette felelőssé az incidensért.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal által kiadott közlemény szerint a hajó 25 fős legénysége ukrán, bolgár, fülöp-szigeteki és mexikói állampolgárokból áll, és izraeli nincs köztük.

A jemeni húszik megerősítették, hogy elfoglaltak egy – általuk izraelinek nevezett – hajót a Vörös-tenger déli részén. Közölték, hogy a legénységgel „az iszlám elvek és értékek szerint” bánnak. (MTI)

Milánóban Gáza-feliratokkal tették tönkre Anne Frank és a gettóba zárt fiú utcai falfestményét

Óriási felháborodást keltett Olaszországban, hogy Milánóban 24 órán belül megrongálták Anne Frank és a „varsói gettófiú” antiszemitizmus ellenes falfestményét, és palesztinbarát üzeneteket festettek rájuk – írta a Daily Mail.

A vandalizmust Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes is elítélte, és közölte, hogy az olaszoknak „együtt kell kiállniuk a gyűlölet ellen”.

A milánói Piazza Castello falfestményét, amelyen a holokauszt áldozata, Anne Frank sírva izraeli zászlót tart a kezében, „Gaza free” felirattal festették le.

Az eredeti falfestmény Anne Frank mellett szerepel egy palesztin lány is, aki a Hamász terrorcsoport zászlaját égeti, ezt nem rongálták meg. A Hamász által fogva tartott „varsói gettófiút” ábrázoló falfestményt is megrongálták, hogy gyermeket teljesen törölték a képről.

Az eredeti képek:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

aleXsandro Palombo (@alexsandropalombo) által megosztott bejegyzés

Evakuálták a koraszülötteket az es-Sifá Kórházból

Evakuáltak 31 koraszülöttet a gázavárosi es-Sifá Kórházból – jelentette az iszlamista Hamász terrorszervezet irányította gázai egészségügyi minisztérium vasárnap. A koraszülötteket egy egyiptomi kórházba szállítják. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének szombaton a kórházba látogató képviselői azt mondták, hogy a kórházban 32, jóval idő előtt született kisbabát kezelnek. Nem világos, hogy miért térnek el az adatok.

Az izraeli biztonságpolitikai kabinet hat és fél órás tanácskozás végén megszavazta a korlátozott üzemanyag-szállítás engedélyezését a Gázai övezetbe. Naponta 60 ezer liter gázolajat visznek majd be, hogy teljesítsék az Egyesült Államok humanitárius kérését, noha a kormány korábban azt ígérte, hogy sem élelmet, sem vizet, sem üzemanyagot nem engednek be Gázába, amíg cserébe nem kapnak valamit az október 7-én odahurcolt izraeli túszok ügyében.

Az izraeli hadsereg vasárnap délben nyilvánosságra hozta három újabb, szombaton elesett 34, 35 és 40 éves tartalékos katona halálát. Kettejüket egy feléjük lőtt páncéltörő rakéta talált el szombat este a Gázai övezet északi részén fekvő Bét Lahia közelében.

Az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat Ciszjordániában is fellép a Hamász ellen. Az utóbbi napon rajtaütöttek a szélsőségesek fellegvárainak tekintett dzsenini és a nábluszi menekülttáboron, ahol tucatnyi fegyvert koboztak el, és 38 körözött személyt tartóztattak le.

A csapatok számos rögtönzött robbanószerkezeteket rejtő raktárat, robbanóanyag-gyártó műhelyt találtak, valamint Dzseninben és Nábluszban a tűzszerészek az utak alatt és mentén bevetésre kész pokolgépeket tártak fel, amelyek célja az arra elhaladó katonák megtámadása volt.

A razziákon többfelé tűzharc tört ki a terroristákkal, több helyen robbanóanyagokkal és Molotov-koktélokkal dobálták meg a lövésekkel felelő izraeli katonákat. A háború október 7-i kezdete óta körülbelül 1800 keresett személyt tartóztattak le Ciszjordániában, akik közül körülbelül 1100-at azzal vádolnak, hogy a Hamászhoz tartoznak.

Izrael északi határvidékén vasárnap több hullámban folyt tűzpárbaj a határ libanoni oldalán állomásozó iszlamista csapatokkal. A síita Hezbollah páncéltörő és más rakétákkal lőtt izraeli területeket, s az izraeli hadsereg viszonozta a lövedékeket. Eli Cohen izraeli külügyminiszter bejelentette, hogy a gázai háború kezdetétől 54 külföldi diplomáciai delegáció érkezett szolidaritási látogatásra Izraelbe.

MTI

A katari kormányfő bízik az alkuban a túszokról

Szerinte a megállapodás már csak kisebb gyakorlati és logisztikai kérdéseken múlik.

A katari miniszterelnök vasárnap a Hamász által elrabolt túszok elengedéséről nem közölt semmilyen  menetrendet, de azt mondta, a tárgyalásokon csak nagyon csekély kihívások maradtak. Muhammad bin Abdul Rahman asz-Száni egy dohai sajtótájékoztatón, Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője előtt elismerte, a tárgyalások az elmúlt hetekben hullámvölgybe jutottak.

Immár biztosabb abban, elég közel vannak egy olyan megállapodáshoz,

amely lehetővé teszi, hogy a túszok biztonságban hazatérhessenek.

A The Washington Post úgy tudja, meg is született a megállapodás, a tűzszünet öt napra szól, a Hamász több tucat túszt (gyerekeket, nőket) enged el. A Fehér Ház cáfolta, hogy létrejött a megegyezés,

Az MTI emlékeztet rá, a Hamász október 7-ei támadásában 1200 izraeli halt meg, az izraeli hatóságok becslése szerint mintegy 240 embert ejtettek túszul, azóta egy közvetítői művelet eredményeként négy túszt engedtek szabadon: egy amerikai nőt és lányát, valamint két izraeli nőt. Netanjahu izraeli miniszterelnök többször is kijelentette, hogy addig nem lehet tűzszünet, amíg az összes túszt szabadon nem engedik.

Tizenöt palesztin meghalt légicsapásokban a Gázai övezetben

Izrael folytatta iszlamista célpontok támadását a Gázai övezetben, Libanonban és Ciszjordániában.

Az izraeli hadsereg terrorista állásokat vett célba a Gázai övezet északi részén, és megölték egy iszlamista fegyveres osztag tagjait Dzsabálijában. A légierő a Hamász terrorista infrastruktúráját semmisítette meg Dzsabálija és Bét Lahia városokban, a gázavárosi Zeitun negyedben.

Palesztin jelentések szerint tizenöt palesztin meghalt légicsapásokban a Gázai övezet közepén és déli részén.

A Hamász elleni hadjárat hónapokig és évekig is eltarthat. Vér, verejték és könnyek évekig.

Ezt az MTI idézte Jaír Golan volt izraeli vezérkari főnök-helyettes lapinterjújából. Szerinte az összes túszt ki akarják szabadítani, de a helyzet összetett, mert a foglyok nem csak a Hamásznál vannak.

A Palesztin Vörös Félhold szervezet szerint két palesztin vesztette életét Ciszjordániában a fegyveres összecsapásokban Dzseninben és Betlehem környékén.

A libanoni média vasárnap reggel izraeli támadásokról számolt be Libanon déli részén, a Ros Hankara közelében lévő A-Nakura térségben. Előzőleg Libanonból tíz rakétát indítottak izraeli területre, amelyek lakatlan térségben landoltak. Vasárnap délelőtt többször is légvédelmi riadók voltak az ország északi településein Libanonból indított katonai drónok veszélye miatt. Az izraeli haderő bejelentette egy pilóta nélküli repülő elfogását a libanoni határ felett.

Gáza és Ciszjordánia egyesítését sürgette Joe Biden

Az amerika elnök szankciókkal fenyegette meg a ciszjordániai palesztinokra támadó zsidó telepeseket.

Joe Biden szerint a Gázai övezetet és Ciszjordániát egységes kormányzati struktúra, a megújult Plasztin Hatóság alatt kellene egyesíteni, ha onnan a Hamászt kiszorították a jelenlegi háborút követően, idézte az amerikai elnök Washington Post című lapban írt véleménycikkét az MTI. Szerinte a ciszjordániai palesztinok elleni szélsőséges erőszaknak véget kell vetni, az elkövetőket felelősségre kell vonni.

A kétállami megoldás az egyetlen módja annak, hogy hosszú távon biztosítsuk az izraeli és a palesztin nép biztonságát. Ma ez a kilátás távolabbinak tűnik, mint valaha, de a jelenlegi válság miatt minden korábbinál nagyobb szükség van rá.

Gázát soha többé nem szabad a terrorizmus bázisaként használni. Nem szabad a palesztinokat erőszakkal kitelepíteni, nem szabad újra megszállni, ostromolni, blokád alá vonni, nem szabad csökkenteni területét, tette hozzá.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a felvetésre egy sajtótájékoztatón azt válaszolta, hogy a jelenlegi Palesztin Hatóság nem képes felelősséget vállalni Gázáért. Mahmúd Abbász palesztin elnök ugyanakkor november elején azt mondta, a Gázai övezet a Palesztin Állam szerves része, teljes mértékben vállalják a felelősséget. ügyminisztert.

A Hamász ellenőrzése alatt álló palesztin egészségügyi minisztérium szerint az izraeli csapások legalább 12 ezer palesztin civilt öltek meg, köztük ötezer gyermeket. Ciszjordániában, az Izrael által 1967 óta megszállt területen is nagy a feszültség, ahol a palesztin egészségügyi tárca szerint október 7-e óta mintegy kétszáz palesztint öltek meg izraeli telepesek és katonák.

A Fehér Ház cáfolta az Izrael és Hamász közötti alkut

Továbbra is dolgoznak azon, hogy a megállapodás megszülessen.

Izrael és a Hamász közötti megállapodás a túszok kiszabadításáról és a harcok szüneteltetéséről még nem született meg. Továbbra is keményen dolgoznak azért. Ezt Adrienne Watson, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője tudatta az X közösségi oldalon, cáfolva a Washington Post című lap értesülését, amely szerint a felek között létrejött egy olyan alku, amely a túszok szabadon bocsátását írja elő a harcok ötnapos szüneteléséért. Közben szombaton palesztinpárti tüntetéseket hirdettek meg az Egyesült Államok több városába, a tiltakozók az Izraelnek küldött amerikai támogatások leállítását követelték. Izrael az elmúlt hetekben indított támadásokat Gáza ellen, hogy megtorolja a Hamász iszlamista mozgalom október 7-i izraeli terrorakcióját. A konfliktusban eddig több mint 11 500 palesztin vesztette életét Gázában, míg az izraeli oldalon mintegy 1200 a halálos áldozatok száma, többségük a Hamász támadásakor vesztette életét, emlékeztetett az MTI.

A WHO ki akarja üríteni az es-Sifa kórházat

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sürgősen tervet dolgoz ki erre partnereivel.

A betegeket, a személyzetet és családjaikat azonnal evakuálni kell. Az es-Sifa, a Gázai övezet legnagyobb kórháza, amely az izraeli támadások célpontja,

a halál zónájává vált

– idézte a WHO közleménytét az MTI. A kórházban a helyzet kétségbeejtő a víz, az áram, a gyógyszerek, az élelmiszer és az orvosi felszerelés hiánya miatt. A szervezet szerint a hatalmas kórházkomplexumban szombaton még mindig 25 ápoló és 291 beteg volt, köztük 32 kritikus állapotban lévő csecsemő, 22 dialízisre szoruló és két intenzív osztályon kezelt beteg. A sérültek közül sokan súlyos fertőzésben szenvednek az antibiotikumhiány és a rossz higiéniai körülmények miatt.

A kórház igazgatója és az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó újságírója szerint szombaton több százan hagyták el a kórházat az izraeli hadsereg utasítására, ám a hadsereg cáfolta, hogy elrendelte volna az evakuálást. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet bejelentette, hogy egyik munkatársának egy családtagja meghalt, egy másik pedig megsebesült az es-Sifából 137 embert evakuáló konvoj elleni támadásban. Az MSF nem pontosította a lövések forrását. Az izraeli hadsereg szerint a kórházban egy alagúthálózatban kialakított Hamász-búvóhely található. Az iszlamisták ezt tagadták.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik