Élő Nagyvilág

Óvóhelyet ért találat Gáza északi részén, több tucat palesztin halhatott meg

AFP
AFP
Percről percre a háborúból.

A péntek főbb hírei a háborúból:

  • Meghalt a lélegeztetőgépen lévők többsége Gáza legnagyobb kórházában, mert elfogyott az oxigén
  • Ferenc pápa találkozik az elrabolt izraeliek családjaival
  • Az amerikai külügyminiszter felszólította Izraelt, hogy lépjen fel a telepes erőszak ellen
  • 12 ezer felett van a gázai áldozatok száma
  • Izrael: Nem korlátozzuk a segélyszállítmányokat Gázába
  • Hamarosan humanitárius folyosót nyithatnak Észak-Gázába

Erdogan: Törökország nemzetközi bíróság elé viszi „a gázai tömegmészárlás ügyét”

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton Isztambulban kijelentette, hogy Törökország nemzetközi bíróság elé viszi „a gázai tömegmészárlás ügyét”.

Elengedhetetlen, hogy ezt a bűncselekményt nyomon kövessék és kivizsgálják nemzetközi szinten, és hogy az elkövetők megkapják megérdemelt büntetésüket

– mondta Erdogan egy isztambuli rendezvényen, amiről az NTV török televízió tudósított.

A török elnök pénteken Berlinben német vezetőkkel tárgyalt az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet közötti konfliktusról. Arról is beszélt a török média jelentése szerint, hogy ha létrejön a tűzszünet, Törökország segíteni fog a Gázai övezet infrastruktúrájának, kórházainak, iskoláinak újjáépítésében.

A török elnök, miután a napokban felszólította Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, hogy közölje, rendelkezik-e Izrael atomfegyverekkel, szombaton ismét visszatért a témára a sajtónak nyilatkozva, és a nukleáris fegyverek ellenőrzését követelte Izraelben. Erdogan azt is megemlítette, hogy a Hamász által fogvatartott izraeli túszok családjai levélben kérték őt: járjon közben a foglyok szabadon bocsátása érdekében, és mint mondta, az ügyre már ráállították a török titkosszolgálatot.

Óvóhelyet ért találat Gáza északi részén

Több tucat ember meghalt az ENSZ egyik óvóhelyén – írja a BBC. Az észak-gázai iskolát találat érte, a Gázai övezet egészségügyi minisztériuma az AFP hírügynökséggel azt közölte, hogy legkevesebb 50 ember halt meg a támadás során. A Hamász izraeli légicsapásról beszél, az IDF közölte, hogy vizsgálja az esetet.

Egy interneten közzétett videón sok ember – köztük nők és gyerekek – láthatók súlyos sérülésekkel vagy mozdulatlanul a padlón fekve az épület különböző részein.

Izraeli túszok családjai vonultak Jeruzsálembe

A Gázában fogva tartott izraeli túszok családjai Tel-Avivból Jeruzsálembe vonulnak, hogy megpróbáljanak nyomást gyakorolni az izraeli kormányra. Több ezren csatlakoztak a menethez, amely a mai nap folyamán Benjamin Netanjahu miniszterelnök rezidenciája előtti tüntetéssel zárul. Yuval Haran is csatlakozott a menethez, akinek hét családtagját rabolták el és vitték Gázába.

Tárgyalások folynak néhány túsz esetleges szabadon bocsátásáról, olyan feltételekért cserébe, amelyek között szerepelhet az ideiglenes tűzszünet a Gázai övezetben és néhány Izrael által fogva tartott palesztin fogoly szabadon bocsátása – de egyelőre nem született megállapodás – írja a BBC.

Ezer sebesült palesztin gyereket fogad az Egyesült Arab Emírségek – az első 15 fős csoport repülőgépe ma leszállt Abu Dhabiban

Az Egyesült Arab Emírségek a Gázai övezetben dúló háborúban megsebesült ezer palesztin gyerek befogadására és gyógyítására tett ígéretet.

Az első, 15 fős csoport, köztük gyerekek és családtagjaik pénteken jutottak át a Gázai övezet rafahi határátkelőjén Egyiptomba, ahonnan ma Abu Dhabiba, az Emirátusok fővárosába repültek.

A gép néhány ülését eltávolították, hogy helyet adjanak a hordágyon fekvő legsúlyosabban sérülteknek.

A Guardian tudósítása szerint:

Néhány fiatalnak be volt kötözve a keze és a lába. Mások csendben ültek szüleik, rokonaik mellett. Néhányan egyedül utaztak. A hangulat komor és csendes volt a gépben. Sok anya azt mondta, hogy kimerültek.

Drámai körülmények között evakuálják Gáza legnagyobb egészségügyi intézményét, az Al-Shifa kórházat

Ellentmondó híreket olvasni az Al-Shifa kórház kiürítéséről.

Az izraeli hadsereg cáfolja, hogy erőszakkal zajlik az evakuálás, az Al-Dzsazira arab hírtelevízió viszont azt közölte, hogy az izraeli erők csupán hatvan percet adtak az evakuálásra.

Egyéb hírügynökségek, mások mellett az AFP szerint több százan, köztük a járóképes betegek és a szakszemélyzet egy része már elhagyta az intézményt.

A Hamász azt állítja, hogy továbbra is több mint száz sebesült ember és számos koraszülött csecsemő fekszik a kórtermekben.

Az izraeliek közölték: aki akar, maradhat a kórházban, garantálják számukra az élelmet és az egészségügyi ellátást.

A BBC-nek nyilatkozó Hader Al Zaanoun arab újságíró arról számolt be, hogy felemelt kézzel, fehér zászlókat lengetve hagytákk el az épületet, és látták, hogy a kórház udvarán buldózerek hatalmas gödröt ástak, néhány épületet leromboltak.

A földmunka hátterében az áll, hogy az izraeli hadsereg szerint a kórház alatt húzódik a Hamász egyik parancsnoki központja.

Izrael ismét figyelmeztette a gázaiakat: meneküljenek a déli városrészből

Izrael, miután jelezte, hogy az északi rész elfoglalása után a Hamasz megtámadását tervezi Dél-Gázában, ismét kérte a déli, négyszázezer lakosú Khan Junisz városában lakó palesztinokat, hogy távozzanak a frontvonal közeléből, költözzenek közelebb a humanitárius segítségnyújtáshoz.

Mark Regev, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök helyettese azt nyilatkozta, hogy az izraeli csapatoknak be kell vonulniuk a városba, hogy kiűzzék a Hamász harcosokat a földalatti alagutakból és bunkerekből; Regev szerint a Földközi-tenger partjához közelebb eső, kevésbé beépített területeken nincs ilyen „hatalmas infrastruktúra”.

Ezt követően gázai orvosok közölték, hogy a dél-gázai övezet lakótömbjei ellen szombaton végrehajtott izraeli légicsapások legalább 32 palesztint megöltek.

(Reuters)

Kenzo Tribouillard / AFP

Egy nap alatt 26 humanitárius segélyt szállító teherautó érkezett Gázába

Élelmiszerrel, orvosi felszerelésekkel, vízzel és alapvető szükségleti cikkekkel megrakott 26 humanitárius segélyt szállító teherautó érkezett a Gázai övezetbe pénteken 24 óra alatt a rafahi átkelőn át.

Az izraeli kormányzati tevékenységek koordinációs hivatala a palesztin területeken az X  közösségi oldalán arról számolt be, hogy:

  • 12 teherautó 330 tonna élelmiszert
  • 10 teherautó 200 tonna orvosi felszerelést
  • 3 teherautó 60 tonnányi vizet
  • 1 teherautó pedig az átmeneti szállások megszervezéséhez szükséges eszközöket szállított.

A humanitárius segélyek szállítása a Gázai övezetbe október 21-én, két héttel a közel-keleti konfliktus kiéleződésének kezdete után indult.

(MTI)

Izraeli Védelmi Erők: „Benyomulunk bárhová, ahol a Hamász létezik, beleértve a Gázai övezet déli részét is”

Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője kijelentette, hogy az izraeli csapatok bárhová benyomulnak, „ahol a Hamász létezik”, beleértve ebbe a Gázai övezet déli részét is.

Kenzo Tribouillard / AFP

Az akciók időzítéséről azt mondta, hogy:

Az a katonaság számára legkedvezőbb időben, helyen és körülmények között történik majd.

Mindeközben világszerte aggodalom övezi, hogy Izrael azon területekre is kiterjeszti katonai műveleteit, ahová a harcok elől menekültek palesztin civilek.

(The Guardian)

Olvasói sztorik