A következő élő közvetítés része Milánóban Gáza feliratokkal festették át Anne Frank faliképét

Gáza és Ciszjordánia egyesítését sürgette Joe Biden

Atef Szafadi / EPA / MTI
Atef Szafadi / EPA / MTI

Az amerika elnök szankciókkal fenyegette meg a ciszjordániai palesztinokra támadó zsidó telepeseket.

Joe Biden szerint a Gázai övezetet és Ciszjordániát egységes kormányzati struktúra, a megújult Plasztin Hatóság alatt kellene egyesíteni, ha onnan a Hamászt kiszorították a jelenlegi háborút követően, idézte az amerikai elnök Washington Post című lapban írt véleménycikkét az MTI. Szerinte a ciszjordániai palesztinok elleni szélsőséges erőszaknak véget kell vetni, az elkövetőket felelősségre kell vonni.

A kétállami megoldás az egyetlen módja annak, hogy hosszú távon biztosítsuk az izraeli és a palesztin nép biztonságát. Ma ez a kilátás távolabbinak tűnik, mint valaha, de a jelenlegi válság miatt minden korábbinál nagyobb szükség van rá.

Gázát soha többé nem szabad a terrorizmus bázisaként használni. Nem szabad a palesztinokat erőszakkal kitelepíteni, nem szabad újra megszállni, ostromolni, blokád alá vonni, nem szabad csökkenteni területét, tette hozzá.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a felvetésre egy sajtótájékoztatón azt válaszolta, hogy a jelenlegi Palesztin Hatóság nem képes felelősséget vállalni Gázáért. Mahmúd Abbász palesztin elnök ugyanakkor november elején azt mondta, a Gázai övezet a Palesztin Állam szerves része, teljes mértékben vállalják a felelősséget. ügyminisztert.

A Hamász ellenőrzése alatt álló palesztin egészségügyi minisztérium szerint az izraeli csapások legalább 12 ezer palesztin civilt öltek meg, köztük ötezer gyermeket. Ciszjordániában, az Izrael által 1967 óta megszállt területen is nagy a feszültség, ahol a palesztin egészségügyi tárca szerint október 7-e óta mintegy kétszáz palesztint öltek meg izraeli telepesek és katonák.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik