Élő Nagyvilág

Elfogyott az orvosi oxigén, a lélegeztetőgépen lévők többsége meghalt Gáza legnagyobb kórházában

AFP
AFP

A csütörtöki nap történéseiről itt olvashat.

Izrael: Nem korlátozzuk a segélyszállítmányokat Gázába

Izrael pénteken megígérte, hogy nem fogják korlátozni a segélyszállítmányokat, amelyeket a Gázai övezetbe küldenek.

Ezt korábban az ENSZ kérte az izraeli kormánytól, és úgy tűnik, végre engedtek a nemzetközi nyomásnak, amely a palesztin civilek helyzete miatt aggódott.

12 ezer felett van a gázai áldozatok száma

12 ezer felett van a halálos áldozatok száma a gázai övezetben, közülük ötezren gyerekek, közölte a Hamász. Ők mind az október hetedike óta történt izraeli légicsapásokban haltak meg.

Ismail Thawabta, a Hamász vezette gázai médiahivatal vezetője szerint 3750 embert eltűntként tartanak számon, közülük 1800 gyerek, ők még mindig a romok alatt lehetnek. Hozzátette, hogy 200 egészségügyi dolgozó halt meg a háború kirobbanása óta.

Két nap alatt huszonnégy beteg halt meg a gázai kórházban

Huszonnégy beteg halt meg az elmúlt két napban a gázai al-Shifa kórházban az áramhiány miatt, közölte a Hamász egészségügyi minisztériuma.

Az AFP idézi a közleményt, amelyben leírják, hogy alapvető orvosi felszereléseket nem tudnak üzemeltetni, mert nem jut üzemanyag a régióba. A kórház igazgatója szerint katasztrófális a helyzet a kórházban.

Hamarosan humanitárius folyosót nyithatnak Észak-Gázába

A Reuters azt írja, hogy hamarosan eredményre vezethetnek a tárgyalások a házai övezet északi részébe szánt humanitárius korridor létrehozásában, amelyen keresztül segélycsomagokat juttathatnak be a régióba.

Erről a görög külügyminiszter beszélt, miután izraeli és palesztin kollégáival tárgyalt. Ciprus eközben egy tengeri folyosó létrehozásán dolgozik, amelyet Görögország is támogat, így a Rafai határátkelőtől távol is támogatni tudnák a palesztin civileket.

Izrael beengedi az üzemanyagot a gázai övezetbe

Izrael hadikabinetje a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet elleni háború közepette engedélyezte napi két tartály dízelolaj szállítását a Gázai övezetbe – jelentette a helyi média pénteken.

Az üzemanyagot az ENSZ számára vihetik be Egyiptomból a rafahi átkelőn keresztül. Egy meg nem nevezett politikai vezető úgy nyilatkozott, hogy Izrael az Egyesült Államok kérését teljesíti, és ez a lépés nagyobb nemzetközi mozgásteret ad a Hamász felszámolásában.

A gázolaj mennyisége lehetővé teszi az ivóvíz-, és a szennyvízhálózat minimális fenntartását annak érdekében, hogy megakadályozzák járványok kitörését, amelyek Izraelre is átterjedhetnének – indokolták a döntést.
Izrael mind ez idáig azért nem engedte meg üzemanyag bevitelét az övezetbe, mert szerinte a Hamász használná fel katonai célokra.

Kilenc izraeli nagyszülő, akinek Gázába hurcolták az unokáját, motorral a Gázai övezet határára hajtott csütörtökön, és azt követelte, hogy cseréljék ki őket unokáikra. „Vigyenek el minket az unokáink helyett” – kiabálták.

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a túszok minél előbb hazatérhessenek. Mi, öregek készek vagyunk megfizetni visszatérésük árát

– mondta az egyik nagyapa. Elmondták: azért jöttek motorral a határra, mert a Hamász terroristái is így rabolták el az unokáikat.

A 87 éves, Tel-Avivból érkezett Debora Lesem elmondta, hogy ruháival és gyógyszereivel teli csomaggal jött, hogy kicseréljék őt elrabolt unokájára, a 23 éves Roni Lesemre.

Ciszjordániában péntek délelőtt bejelentették, hogy az izraeli hadsereg a Gázai övezetben likvidálta Ahmed Bahart, a Hamász magas rangú politikusát. Bahar a palesztin parlament vezetője volt a 2006-os választások után, amikor a Hamász hatalomra került Gázában.

Izrael megölte Gázaváros Sejk Radván negyedben lévő otthonában Hálid Abu Halalt is, a Fatah palesztin mozgalom egykori tisztviselőjét, aki csatlakozott a Hamászhoz. Abu Halal hozta létre a Gázai övezetben az Al-Aksza mártírjainak brigádját és az Al-Ahrár fegyveres osztagait. A jelentés szerint fia és hat másik ember is meghalt a támadásában.

Az izraeli hadsereg csapásokat mért Izrael északi, libanoni határánál a libanoni síita Hezbollah milícia egyik egységére és a szervezet több célpontjára is. A katonai közlemény szerint terrorista infrastruktúrát, fegyverraktárt és katonai építményt támadtak meg azon a helyen, ahonnan több rakétát indítottak el Izrael ellen.

(MTI)

Meghalt a lélegeztetőgépen lévők többsége Gáza legnagyobb kórházában, mert elfogyott az oxigén

Az intenzív osztályon a lélegeztetőgépre szoruló betegek többsége meghalt a gázai Al-Shifa kórházban az orvosi oxigén és üzemanyaghiány miatt, mondta egy ott dolgozó orvos az Al-Jazeera megkeresésére.

Dr. Ahmad Mofeed Al-Mokhalalati szerint az életben maradt koraszülötteknek kevés esélyük van a túlélésre a jelenlegi körülmények között.

Gáza legnagyobb kórházában nagyon súlyos a helyzet, áram- és vízhiány van, emiatt műtéteket sem tudnak elvégezni.

Mindenhol csak a szenvedést látni, a gyerekek közül pedig egyre többen szenvednek bélfertőzéssel, ami a tiszta víz hiányának tudható be.

És bár szerinte az izraeli hadsereg élelmet ígért, a kiküldött segélyszállítmány nem volt elég, csak a kórházban lévők 40 százalékának szükségleteit fedezte.

Ferenc pápa találkozik az elrabolt izraeliek családjaival

Ferenc pápa jövő héten találkozik az október hetedikén elrabolt izraeli túszok 12 családtagjával. A családtagok a pápa audienciáján fognak részt venni, de egyelőre nem tudni, miről fognak beszélni. A családtagok egy része nemrég beszélt az olasz kormánnyal is.

A katolikus egyház egyébként fegyverszünetet és a túszok szabadon engedését szeretné.

Az amerikai külügyminiszter felszólította Izraelt, hogy lépjen fel a telepes erőszak ellen

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Beni Ganz izraeli ellenzéki vezetővel folytatott telefonbeszélgetés során felszólította Izraelt, hogy sürgősen lépjen fel a zsidó telepeseknek a ciszjordániai palesztinok ellen elkövetett erőszakcselekményei ellen.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta: Blinken hangsúlyozta,

sürgősen konkrét lépéseket kell tenni a ciszjordániai feszültség enyhítésére, beleértve a szélsőséges telepesek által elkövetett növekvő számú erőszakcselekmények kezelését.

A két tisztségviselő „megvitatta a Gázába irányuló létfontosságú humanitárius segélyek áramlásának növelésére és felgyorsítására irányuló erőfeszítéseket” is.

Blinken egyben szólt a Hamász túszainak kiszabadítására irányuló diplomáciai erőfeszítésekről is.

Az izraeli hatóságok szerint mintegy 240 embert ejtettek túszul a Hamász iszlamista mozgalom október 7-én indított dél-izraeli támadásaiban, amelyekben mintegy 1200, többségében civil halt meg. A Hamász egészségügyi minisztériuma szerint az izraeli megtorló bombázások a Gázai övezetben 11 500 embert öltek meg, többségében civileket, köztük 4710 gyermeket.

Ciszjordániában, az 1967 óta Izrael által megszállt palesztin területen október 7. óta több mint 190 palesztint öltek meg izraeli telepesek és katonák a palesztin egészségügyi minisztérium szerint.

(MTI)

Netanjahu: A túszok az as-Sifa kórházban lehettek, de elvitték őket

Az amerikai CBS News-nak adott interjújában Netanjahu arról is beszélt, hogy a Hamász által a Gázai övezetbe hurcolt 240 túszt az as-Sifa kórházban tarthatták fogva.

Erős jelek utalnak arra, hogy a túszok a kórházban voltak. Ez az egyik oka annak, hogy bevettük a kórházat

– mondta az izraeli miniszterelnök, hozzátéve, hogy amennyiben „ott voltak, elvitték őket”.

Elmondta, az izraeli kormányának vannak „hírszerzési információi” a túszokról, de nem volt hajlandó konkrétabbat mondani. „Minél kevesebbet mondok erről, annál jobb” – tette hozzá.

(The Times of Israel)

A megostromolt as-Sifa kórház igazgatója szerint kifogytak az oxigénből és a vízből

Muhammad Abu Salmiy, Gáza legnagyobb kórházának igazgatója elmondta, hogy kifogytak az oxigénből és a vízből, a betegek pedig szomjúságtól szenvednek. Az as-Sifa kórházban kialakult helyzetet tragikusnak nevezte: az épületet elfoglaló katonák felrobbantották a fő vízvezetéket, második napja fésülik át az épületegyüttest, miközben folyamatosan drónok zúgnak az égen. Az orvosok sem mehetnek az egyik épületből a másikba, így kommunikálni sem tudnak a kollégáikkal. Elmondása szerint jelenleg 650 páciens, 500 fős személyzet és 5000 otthonát elveszítő ember tartózkodik a kórházban.

Az izraeli katonák egy működő alagútrendszert találtak a kórház területén, és az egyik túsz holtteste is előkerült. Az IDF közölte, hogy folytatják a „komplex műveleteket” a kórházban.

(BBC)

Netanjahu a Hamászt okolja, amiért Izrael idáig szándéka ellenére sem tudta minimalizálni a civil áldozatok számát

Izrael mindent megtesz annak érdekében, hogy a Hamász elleni gázai harcok során a civilek ne kerüljenek veszélybe, beleértve a menekülésre felszólító szórólapok ledobását, de az áldozatok minimalizálására tett kísérletek idáig nem jártak sikerrel – értékelt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön.

A CBS News arról kérdezte Netanjahut, hogy nem szítja-e tovább a gyűlöletet az, hogy Izrael az október 7-ei eseményekre hivatkozva több ezer palesztint gyilkol meg Gázában.

Az összes civil halálos áldozat tragédia. Senkinek sem kéne meghalnia, mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy egyetlen civil se kerüljön veszélybe, míg a Hamász ennek pontosan az ellenkezőjében érdekelt. (..) Szórólapokat küldünk, felhívjuk őket telefonon, és azt mondjuk: »menjetek el!« És sokan el is mentek.

– értékelt Netanjahu az amerikai hírtelevíziónak.

A Gázai övezet elleni izraeli támadásokban már 12 ezren veszítették életüket, vagyis a 2,2 milliós térség lakosságának fél százaléka halt meg az elmúlt bő egy hónapban. Az áldozatok negyven százaléka kiskorú.

Megpróbáljuk a lehető legkevesebb civil áldozattal végrehajtani a feladatot. Erre törekszünk: a civil áldozatok minimalizálására. De sajnos nem vagyunk sikeresek

– mondta az izraeli kormányfő.

(Háárec)

Olvasói sztorik