Nagyvilág europoli

Szijjártó Péter uniós rekorder lett

MTI/EPA/Dzsalal Morsidi
MTI/EPA/Dzsalal Morsidi

Mostantól Szijjártó Péter az Európai Unió leghosszabb ideje hivatalban lévő külügyminisztere, a politikus csaknem tíz éve Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, hangzott el az M1-en.

Ennek oka, hogy Luxemburgban péntek délelőtt esküt tett az új kormány, és ezzel együtt távozott hivatalából az előző kabinet, amelynek tagja volt Jean Asselborn, aki 2004 óta volt az ország diplomáciai vezetője. A új kormányban Xavier Bettel miniszterelnök-helyetteshez kerülnek a külgazdasági és külügyek.

Szijjártó Péter 2014. szeptember 23-a óta tölti be ezt a pozíciót. A magyar külügyminisztert horvát kollégája, Gordan Grlic követi a sorban, ő 2019. július 22-e óta felel a külügyekért.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik