Élő Nagyvilág

Izrael: A kórház mellett találták meg egy elrabolt túsz holttestét

Al-Shifa Hospital / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP
Al-Shifa Hospital / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP

Izrael beengedi az üzemanyagot a gázai övezetbe

Izrael hadikabinetje a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet elleni háború közepette engedélyezte napi két tartály dízelolaj szállítását a Gázai övezetbe – jelentette a helyi média pénteken.

Az üzemanyagot az ENSZ számára vihetik be Egyiptomból a rafahi átkelőn keresztül. Egy meg nem nevezett politikai vezető úgy nyilatkozott, hogy Izrael az Egyesült Államok kérését teljesíti, és ez a lépés nagyobb nemzetközi mozgásteret ad a Hamász felszámolásában.

A gázolaj mennyisége lehetővé teszi az ivóvíz-, és a szennyvízhálózat minimális fenntartását annak érdekében, hogy megakadályozzák járványok kitörését, amelyek Izraelre is átterjedhetnének – indokolták a döntést.
Izrael mind ez idáig azért nem engedte meg üzemanyag bevitelét az övezetbe, mert szerinte a Hamász használná fel katonai célokra.

Kilenc izraeli nagyszülő, akinek Gázába hurcolták az unokáját, motorral a Gázai övezet határára hajtott csütörtökön, és azt követelte, hogy cseréljék ki őket unokáikra. „Vigyenek el minket az unokáink helyett” – kiabálták.

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a túszok minél előbb hazatérhessenek. Mi, öregek készek vagyunk megfizetni visszatérésük árát

– mondta az egyik nagyapa. Elmondták: azért jöttek motorral a határra, mert a Hamász terroristái is így rabolták el az unokáikat.

A 87 éves, Tel-Avivból érkezett Debora Lesem elmondta, hogy ruháival és gyógyszereivel teli csomaggal jött, hogy kicseréljék őt elrabolt unokájára, a 23 éves Roni Lesemre.

Ciszjordániában péntek délelőtt bejelentették, hogy az izraeli hadsereg a Gázai övezetben likvidálta Ahmed Bahart, a Hamász magas rangú politikusát. Bahar a palesztin parlament vezetője volt a 2006-os választások után, amikor a Hamász hatalomra került Gázában.

Izrael megölte Gázaváros Sejk Radván negyedben lévő otthonában Hálid Abu Halalt is, a Fatah palesztin mozgalom egykori tisztviselőjét, aki csatlakozott a Hamászhoz. Abu Halal hozta létre a Gázai övezetben az Al-Aksza mártírjainak brigádját és az Al-Ahrár fegyveres osztagait. A jelentés szerint fia és hat másik ember is meghalt a támadásában.

Az izraeli hadsereg csapásokat mért Izrael északi, libanoni határánál a libanoni síita Hezbollah milícia egyik egységére és a szervezet több célpontjára is. A katonai közlemény szerint terrorista infrastruktúrát, fegyverraktárt és katonai építményt támadtak meg azon a helyen, ahonnan több rakétát indítottak el Izrael ellen.

(MTI)

Az izraeli hadsereg közölte, hogy találtak egy működő alagútrendszert az al-Shifa kórház alatt

Az IDF szerint nemrég találtak egy Hamász által használt alagútbejáratot a gázai al-Shifa kórházkomplexum alatt. A Reuters szerint arról is beszámoltak, hogy egy járművet is találtak, benne nagy mennyiségű fegyverrel. Ezekről videókat is raktak ki.

Az oroszok eddig 3-400 ezer katonát veszíthettek

Oroszország 3-400 ezer halottat és sérültet veszített az Ukrajna elleni harcokban eddig, a harcok legkeményebb része pedig Avdijivka környékén van, ahol ötszáz-ezer katonát veszítenek egy nap alatt, közölték nyugati hivatalnokok a Guardian szerint. Ettől még azt a névtelenséget kérő hivatalnokok is elismerik, hogy Ukrajna ellentámadása véget ért, bár hozzátették, hogy három hidat sikerült átjuttatniuk a Dnyeper folyón Herszon közelében.

Most már szennyvíz is folyik rafahi utcákon

Elkezdett folyni a szennyvíz a rafahi utcákon – jelentette be a palesztin menekültekért felelős ENSZ-szervezet, az UNRWA igazgatója.

Thomas White a X-en azt írta, hogy Rafahban az összes szennyvíz-szivattyúból kifogyott az üzemanyag, ezért a szennyvíz elöntötte az utcákat. Áram már jó ideje nincs a térségben és kevés a generátorokhoz használt üzemanyag is.

Az UNRWA már korábban figyelmeztetett, hogy a Gázai övezetben számos szolgáltatást leállították üzemanyaghiány miatt, beleértve több tucat kutat, két vízművet és szennyvíz-szivattyúállomást – írja a Guardian.

UNRWA: Szándékosan „megfojtják” a szervezet tevékenységét a Gázai övezetben

A Gázai övezetben mesterségesen kialakított üzemanyaghiány ellehetetleníti az ENSZ palesztinokat segítő szervezetének (UNRWA) humanitárius tevékenységét az övezetben – figyelmeztetett csütörtökön Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa.

Úgy gondolom, hogy szándékosan elfojtják és megbénítják a szervezet humanitárius tevékenységet a Gázai övezetben

mondta Lazzarini Genfben újságírók előtt, felháborítónak nevezve, hogy könyörögniük kell az üzemanyagért. A főbiztos rámutatott: veszélybe került a 800 ezer kitelepített gázai támogatását végző szervezet tevékenysége.

A svájci diplomata elmondása szerint a szervezet hetekig könyörgött az üzemanyag bejuttatásáért, amelyre a Hamász palesztin terrorszervezet és az Izrael közötti háború októberi kezdete óta először szerdán kerülhetett sor.

Szavai szerint az ENSZ Gázába szállított, 24 ezer literes üzemanyag-szállítmánya meg sem közelíti a gázai lakosság „túléléséhez” szükséges mennyiséget. Az üzemanyaghiány miatt a szervezet nem tudott teherautókat küldeni a Gázai övezet déli területein túlra – tette hozzá.

A Paltel és a Jawwal telekommunikációs vállalat csütörtökön bejelentette, hogy az áramszünet miatt átmenetileg leálltak a Gázai övezetben a távközlési szolgáltatások.

Lazzarini megdöbbentőnek nevezte a pusztítást a Gázai övezetben. Meglátása szerint az áramszünet „kiválthathatja vagy felgyorsíthatja a Gázai övezetben a még meglévő társadalmi rend összeomlását”.

(MTI)

Izrael azt állítja, hogy a túszok újabb nyomaira bukkant az es-Sifá kórházban

Az izraeli katonák az október 7-i terrortámadásban a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok már Gázában készült fényképeire bukkantak számítógépeken az es-Sifá (Sifa) kórházban – jelentette a katonai szóvivő csütörtökön.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője, Jonatán Konrikusz a BBC brit közszolgálati televíziónak elmondta, hogy a kórházban tartott rajtaütésen rengeteg számítógépet és egyéb berendezést találtak, amelyek rávilágíthatnak a helyzetre, remélhetőleg a túszokkal kapcsolatban is. Ezeken a túszokról elrablásuk után készült fotókra és videókra leltek, de a BBC hangsúlyozta, hogy a katonák nem mutatták meg a felvételeket.

A Hamász itt volt az elmúlt napokban. Végső soron ez csak a jéghegy csúcsa, a Hamász nincs itt, mert látták, hogy jövünk. Biztosan ez késztette őket távozásra. Értékelésünk szerint van még mit felfedni

tette hozzá Konrikusz.

Az izraeli egységek csütörtökön épületről-épületre haladtak a komplexumban, és emeletről-emeletre kutattak. Néhány épület átvizsgálása után a Hamászhoz tartozó fegyvereket, hírszerzési anyagokat, köztük az október 7-i támadással kapcsolatos információkat, katonai technológiákat és katonai felszereléseket, parancsnoki állásokat, kommunikációs eszközöket találtak.

Az izraeli hadsereg továbbra is a kórház területén tevékenykedik, és holttesteket vittek el

közölte a kórház igazgatója, Mohamed Abu Szalmija az Al-Dzsazíra pánarab hírcsatornával csütörtökön.

A katonai szóvivők tájékoztatása szerint Bét Hanúnban egy Hamász-terrorista házában, kislánya ágyában rakétákat találtak, egy babakocsiban egy légelhárító rakétát, és a gyerekszobában több tucat kilogramm robbanóanyagot. Miután megtalálták, megsemmisítették a lőszereket.

A hadsereg csütörtökön újabb katona elestéről számolt be, a huszonkét éves modiini Slomó Ben Nun százados haláláról adtak hírt. Október hetedike óta összesen 371 izraeli katona vesztette életét a harcokban. Az ország közepén található Modiin városba érkezett csütörtök délután a Gázai túszok családtagjainak Tel-Avivból Jeruzsálembe tartó menete. A város lakóinak tömege fogadta őket izraeli zászlókkal, majd a „nincs győzelem az utolsó túsz hazaérkezéséig” szlogent kiabálva elkísérték őket az övezetbe hurcolt, és ott megölt 19 éves katonanő, Noa Marciano otthonához. A túszok családtagjai ezután folytatták útjukat Jeruzsálem felé, ahol a miniszterelnöki hivatal elé fognak érkezni szombat este.

Csütörtök délután kiújult a rakétaháború Izrael északi, libanoni határánál. Számos lövedéket észlelt a légvédelem, melyek Libanonból átjutottak Izrael területére, majd lakatlan területeken csapódtak be. Emellett páncéltörő rakétát indítottak az izraeli hadsereg egyik állása ellen Dovev térségében. Válaszul az izraeli tüzérség libanoni célpontokat lőtt.

(MTI)

Amerika aggódik, miután jordán orvosok sérültek meg Gázában

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója közölte, hogy az Egyesült Államok mélységes aggodalmát fejezi ki, amiért jordán orvosokat talált el Gázában egy támadás. Az orvosi stáb egy terepen felhúzott kórházban volt éppen.

A konfliktusban az orvosok alapvető szerepét meg kell védeni

– írta Sullivan az X-en, Jordániát fontos szövetségesnek nevezve. Jordánia közölte, hogy hét egészségügyi dolgozó sérült meg szerdán.

Az ENSZ evakuálná a harctérré vált gázai kórházat

Az ENSZ keresi a módját annak, hogy hogyan tudnák evakuálni a gázai Sifa kórházat, de korlátozottak a lehetőségeik – közölte csütörtökön Rick Brennan, a WHO regionális vészhelyzeti igazgatója.

Az egyik akadály az, hogy a Palesztin Vörös Félholdnak nincs elegendő üzemanyaga a mentőautókhoz, amivel elszállítanák a betegeket, bár Egyiptom nyitott arra, hogy mentőautói átkeljenek a Gázai övezetbe, hogy segítsenek az emberek evakuálásában, amennyiben biztonsági garanciákat kapnak és lehetővé teszik a biztonságos átkelést.

A WHO információi szerint mintegy 600 beteg van a Sifa kórházban, közülük 27-en kritikus állapotban vannak. Az intézmény területére ezen a héten hatoltak be az izraeli csapatok, napokig tartó ostrom után.

Az evakuálás során elsőbbséget élveznének a súlyos betegek és a 36 újszülött, akiket a koraszülött osztályról kellett átszállítani máshova, miután a generátorok működtetéséhez szükséges üzemanyag hiánya miatt nem maradhattak az inkubátorokban.

A másik akadály, hogy a betegek többségét Gáza déli részén fekvő kórházakba vinnék, tette hozzá Brennan, ugyanakkor ezek az intézmények is túlterheltek, így azt is mérlegelni kell, hogy Egyiptomba szállítsanak át betegeket.

(Guardian)

Szórólapokon figyelmeztették a dél-gázai térségben lakókat, hogy hagyják el otthonaikat

A Reuters és a Times of Israel jelentése szerint az izraeli erők szórólapokon figyelmeztették a dél-gázai Khan Younis térségben lakókat, hogy hagyják el otthonaikat.

Az Ön biztonsága érdekében azonnal el kell hagynia lakóhelyét, és menedékhelyekre kell mennie. Bárki, aki terroristák vagy létesítményeik közelében van, az életét kockáztatja, és minden terroristák által használt ház célponttá válik

– áll a szórólapokon a Reuters szerint. Hetekkel ezelőtt hasonló szórólapokat dobtak le Gáza északi részén a szárazföldi offenzíva előtt.

Októberben Khan Younis lakossága 400 000 lakosról több mint egymillióra nőtt, miután százezrek hagyták el Gáza északi részét.

Khan Younis városában jelenleg több ezer kitelepített ember él ideiglenes táborokban, kórházakban és iskolák területén.

Ismét Libanont támadta Izrael

Izraeli vadászgépek mértek csapást a Hezbollah terrorszervezetre Libanonban, közölte az izraeli hadsereg (IDF). A célpontok között több, a Hezbollah terroristái által használt állás is van. Emellett csapást mértek a Hezbollah egyik harcosára, aki az izraeli Shlomi várossal szemben, a határ mentén tevékenykedett.

A támadásokról a hadsereg egy felvételt is közzétett.

Izrael és a Hezbollah a Hamász október 7-ei támadása óta vív tűzharcot a határmentén.

(The Times of Israel)

Az izraeli hadsereg szórólapokon szólította fel menekülésre a gázaiakat a déli Hán Júniszban

Az izraeli hadsereg szórólapokat dobott le a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júnisz kormányzóságban, ami a The Times of Israel szerint a konfliktus kiszélesítésére utalhat. A harcok jelenleg északon zajlanak – korábban az Izraeli Védelmi Erők (IDF) arra szólította fel az ott élő, mintegy egymillió embert, hogy húzódjon délre.

A Hán Júnisz városától keletre eső területekre ledobott szórólapokon arra figyelmeztették a civileket, hogy hagyják el a területet, kiemelve, hogy a terroristák vagy fegyverállások közelében tartózkodók ,„veszélybe sodorják az életüket”. Hasonló szórólapokat dobtak le Gáza északi részén hetekkel a szárazföldi invázió előtt.

Két helyszíni tudósító megerősítette az AP-nek a szórólapok valódiságát.

A hadsereg idáig nem kommentálta az értesüléseket.

Ellenőrzőpontot ért támadás Jeruzsálem közelében

Négy ember megsebesült Jeruzsálem közelében, miután fegyveresek megtámadtak egy izraeli ellenőrzőpontot- közölte az izraeli rendőrség.

Három fegyveres megtámadott ma reggel egy ellenőrzőpontot Jeruzsálem közelében, és négy embert megsebesített

– áll a közleményben, mely szerint az egyik áldozat „nagyon súlyos állapotban” van.

A rendőrség hozzátette, hogy lelőtték az egyik gyanúsítottat.

(BBC)

Izrael azt állítja, hogy csapást mért a Hamász-vezető házára

Izrael azt állítja, hogy csapást mért Iszmail Hanije Hamász-vezető házára – írja a BBC. Az Izraeli Védelmi Erők az X-en közzétett bejegyzésükben közölték, hogy vadászgépekkel mértek csapást szerda este a palesztin politikus házára.

Állításuk szerint az otthonát terrorista infrastruktúraként és a szervezet vezető tisztségviselőinek találkozóhelyeként használták.

Izraeli külügyminisztérium: Nincs helye tűzszünetnek, amíg nem engedik el az izraeli túszokat

Izrael elutasítja az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai rendkívüli ülésén elfogadott, tűzszünetre felszólító határozatát mindaddig, amíg nem teljesítik a határozat másik követelését, a Gázai övezetbe hurcolt mintegy 240 izraeli túsz szabadon bocsátását.

A külügyminisztérium válaszában felszólította a Biztonsági Tanácsot, hogy ragaszkodjon az összes túsz gyors szabadon bocsátásához a határozatban foglaltak szerint.

Izrael felszólítja a Biztonsági Tanácsot és a nemzetközi közösséget, hogy álljanak ki határozottan a az összes izraeli elrabolt gyors szabadon bocsátása mellett, amint azt a határozat kimondja

– hangsúlyozta az izraeli közlemény. Izrael azt várja a Biztonsági Tanácstól, hogy egyértelműen ítélje el a Hamászt, és foglalkozzon azzal, hogy Gázában más biztonsági helyzetet kell teremteni. Nincs helye hosszan tartó humanitárius fegyverszünetnek, amíg 239 túsz a Hamász terroristáinak kezében van- közölte az ENSZ Biztonsági Tanácsának a Gázai övezetben hosszú fegyverszünetet és az összes elrabolt izraeli visszaküldését követelő határozatáról Izrael Külügyminisztériuma.

A Biztonsági Tanács döntése elszakad a valóságtól, és nem lesz értelme a gyakorlatban. Izrael egyébként is a nemzetközi jog szerint jár el, miközben a Hamász terroristái el sem fogják olvasni, és nem is tartják be a határozatot

– jelentette ki Gilád Erdán, Izrael ENSZ-nagykövete.

Sajnálatos, hogy a tanács továbbra is figyelmen kívül hagyja, nem ítéli el, sőt még csak meg sem említi a Hamász október 7-én elkövetett tömegmészárlását, amely a gázai háborúhoz vezetett. Ez szégyen. A Hamász stratégiája a humanitárius helyzet szándékos rombolása a Gázai övezetben, a palesztin áldozatok számának növelése, hogy aktivizálja az ENSZ-t és a Biztonsági Tanácsot Izrael megállítása érdekében. Ez nem fog megtörténni

– tette hozzá Izrael ENSZ-képviselője.

Tüntetők próbáltak meg betörni a Capitolium épületébe

A rendőrség szerint legalább hat rendőrük megsérült, miután több tüntető összecsapott a hatóságokkal a Demokratikus Nemzeti Bizottság (DNC) washingtoni irodái előtt – írja a BBC. A rohamfelszerelésben lévő rendőrök paprikaspray-vel oszlatták szét a tüntetőket, akik Izrael gázai katonai tevékenységének befejezését követelték. Eddig legalább egy személyt letartóztattak – közölte az amerikai Capitoliumi Rendőrség. Brad Sherman kaliforniai törvényhozó is azok között volt, akiket ki kellett menekíteni a DNC épületéből.

A tüntetők erőszakossá váltak, paprikaspray-vel lefújták a rendőröket és megpróbáltak betörni az épületbe

– írta a közösségi médiában.

A tokiói izraeli nagykövetség védőkerítésének ütközött egy autó

A tokiói izraeli nagykövetség előtt elhelyezett ideiglenes védőkerítésnek ütközött csütörtökön egy gépkocsi, melynek vezetőjét a rendőrség médiajelentések szerint őrizetbe vette. Egyelőre nem ismeretes, hogy mi volt az autós indítéka, és hogy szándékosan hajtott-e bele a torlaszba. Tiltakozók az utóbbi időben gyakran tüntetnek a nagykövetség előtt Izrael gázai támadása ellen, ezért a rendőrség kordont vont az épület elé. A japán rendőrség egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. Az ötvenes éveiben járó autóvezetőt, aki állítólag egy szélsőjobboldali csoport tagja, a helyszínen őrizetbe vették – jelentette az NHK japán műsorszóró és más médiaforrások. A tokiói tűzoltóság közölte, hogy kivonult a helyszínre, miután arról értesítették, hogy egy személy megsérült. Médiajelentések szerint egy rendőrről van szó.

(MTI)

Biden: Izrael nagy hibát követne el, ha megszállná Gázát

Joe Biden amerikai elnök világossá tette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök számára, hogy a kétállami megoldás az egyetlen válasz az izraeli-palesztin konfliktus megoldására, és a Gázai övezet megszállása nagy hiba lenne – erről maga az amerikai elnök beszélt újságíróknak szerdán.

Biden kaliforniai sajtóértekezletén elmondta: minden tőle telhetőt megtesz a Hamász palesztin terrorszervezet fogságában lévő túszok kiszabadítására, de ez nem jelenti azt, hogy e célból amerikai katonákat vetne be. Szavai szerint folyamatosan dolgozik az ügyön, és nem hagyja abba, amíg a túszok – köztük egy hároméves amerikai gyerek – vissza nem nyerik szabadságukat.

Katar, ahol a Hamász politikai irodája működik, közvetít az iszlamista mozgalom és izraeli tisztségviselők között a több mint 240 túsz kiszabadítása érdekében – írja az MTI. Biden szerint a Hamász háborús bűnt követett el azzal, hogy főhadiszállását egy kórház alatt helyezte el. Mint mondta, Izrael korlátozott számú katonával foglalta el a Sífa kórházat, nem hajtott végre szőnyegbombázást.

Megmondtuk nekik, hogy rendkívül óvatosnak kell lenniük – mondta, hozzátéve: Izrael kötelessége a legnagyobb elővigyázatosságot tanúsítani célpontjai megválasztásában. Mindazonáltal – folytatta – nem reális elvárni tőle a katonai műveletek leállítását, tekintettel a Hamász-vezetők fenyegetőzésére, hogy készek tovább folytatni támadásaikat Izrael ellen.

Biden elmondta: közölte Netanjahuval, nem hiszi, hogy a háború véget érhet anélkül, hogy a kétállami megoldás megvalósulna.

Világossá tettem Izrael számára: azt gondolom, nagy hibát követnének el, ha megszállnák Gázát

– jelentette ki.

Olvasói sztorik