Nagyvilág

A szerbek szerint nem a tálibok segítik az embercsempészeket

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A belügyminiszter szerint a koszovói albán maffia fegyverzi fel őket.

Bratislav Gasic egy csendőrparancsnokság épületének alapkőletételén beszélt arról, hogy a koszovói albán maffia segíti, fegyverzi fel a migránsokat csempésző szervezett bűnözői csoportokat a magyar határnál.

Ezek nem migránsok, hanem szervezett bűnözői csoportok, akik ellen harcolunk. Tehát külön kell választani, hogy kik a migránsok és kik a szervezett bűnözői csoportok, amelyek az albán maffia segítségével felfegyverezve érkeznek délről

– idézte a szerb belügyminisztert a Szabad Magyar Szó. Szerinte a rendőrség jó eredménnyel büszkélkedhet, meg fogja akadályozni, hogy bárki veszélyeztesse a szerb polgárok biztonságát.A lap hozzáteszi a politikus kijelentése ellentmond annak a magyarországi titkosszolgálati jelentésnek, amely szerint a tálibok kontrollálják az embercsempészetet a szerb-magyar határon. Erről a szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség sem tud – írta a Szabad Európa szerb nyelvű honlapja (RSE) alapján korábban a Szabad Magyar Szó.

A fideszes Kocsis Máté korábban azt mondta, már a határon vannak a terrorszervezetek (ISIS, al-Kaida, Hamász). A Nemzeti Információs Központ titkosítás alól feloldott tájékoztatója szerint a tálib titkosszolgálat közvetlen irányítása alá helyezte a Vajdaság területén működő afganisztáni származású embercsempész csoportok tevékenységének irányítását.

A dokumentum nyilvános részeiben (többet ugyanis kitakartak) súlyos állítások szerepelnek a szerb hatóságokról is, noha az Orbán-kormány biztonságos országnak tartja Szerbiát, éppen erre hivatkozva toloncolja vissza a menekülteket.

A Népszavának nyilatkozó nemzetbiztonsági szakértők a jelentés stílusát is furcsállották, tartalmát is megkérdőjelezték. Egyikük éppen a tálib titkosszolgálat vajdasági pozícióépítéséről szóló megállapításokat fogadta kétkedve. Úgy vélte, ha Belgrád ezt hagyná, az ellentmondana minden szerb nemzeti érdeknek, lenullázódna ugyanis Szerbia alkalmassága az EU-csatlakozásra.

 

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik