Belföld

Tálib kontroll a szerb határon kontra EU-csatlakozás? A külügy nem reagál

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A Népszava szerint több sebből vérzik a titkosszolgálati jelentés.

Az illegális migráció és a terrorizmus összefüggéseit bizonyítandó dokumentum nyilvános részeiben (többet ugyanis kitakartak) súlyos állítások szerepelnek a szerb hatóságokról, írja a Népszava. A Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium nem válaszolt arra, hogy a nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentés dacára is támogatja-e a kormány Szerbia uniós csatlakozását.

A Nemzeti Információs Központ (NIK) titkosítás alól feloldott tájékoztatója egyebek között arról ír, hogy „a tálib titkosszolgálat közvetlen irányítása alá helyezte a Vajdaság területén működő afganisztáni származású embercsempész csoportok tevékenységének irányítását”, a szerb rendőrség nem tudja megakadályozni az agresszív bandák jelenlétét, a fegyveres csoportokkal  csak a Belgrádból küldött különleges műveleti egységek mernek szembeszállni.

A Népszava emlékeztet rá, az Orbán-kormány biztonságos országnak tartja Szerbiát, éppen erre hivatkozva toloncolja vissza a menekülteketA lap által megkérdezett név nélkül nyilatkozó nemzetbiztonsági szakértők magát a jelentést is furcsállották, szerintük az egy „összeollózott, propagandisztikus anyag”, amelynek stílusát és  tartalmát is megkérdőjelezték. Egyikük éppen a tálib titkosszolgálat vajdasági pozícióépítéséről szóló megállapításokat fogadta kétkedve. Úgy vélte, ha belgrád ezt hagyná, az ellentmondana minden szerb nemzeti érdeknek, lenullázódna ugyanis Szerbia alkalmassága az EU-csatlakozásra.

A jelentésről elsőként Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető számolt be, jelezve, hogy már a szerb-magyar határon vannak a terrorszervezetek. A politikus a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában arról beszélt, hogy a déli határunknál

Kabulból és Gázából ide érkezett terroristák döntik el, hogy kiket, milyen áron, milyen útvonalon szállítsanak az embercsempészek.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik