Belföld

Kocsis Máté: már a szerb-magyar határon vannak a terrorszervezetek

Mohos Márton/ 24.hu
Mohos Márton/ 24.hu
Meg is nevezte őket: ISIS, al-Kaida, Hamász. Már nyilvános a titkosszolgálatok jelentése a migráció és a terrorizmus összefüggéseiről.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Facebook-oldalán jelentette be, hogy miként kezdeményezte, nyilvánoságra hozták a titkosszolgálatok jelentését a migráció és a terrorizmus összefüggéseiről. A kormánypárti politikus abból az alábbiakat emelte ki:

  • a szerb-magyar határon már jelen vannak az ismert terrorszervezetek, mint az ISIS, Al-Kaida, Hamász
  • egyre több európai célpontú terrorcselekményre vonatkozó információ keletkezik a térségből
  • a tálibok is jelen vannak a Vajdaságban, sok embercsempész rokoni kapcsolatban áll afganisztáni tálib kormányzati vezetőkkel, illetve a hozzájuk köthető Haqqani terrorcsoport tagjaival
  • a tálib titkosszolgálat közvetlen irányítása alá helyezte az afgán embercsempészek tevékenységét
  • rendszeressé váltak az erőszakos cselekmények és a fegyverhasználat a határon
    Minden eszközzel fel kell lépni a terrorizmus ellen! Az Uniónak támogatnia kell a magyar határvédelmet! Új migrációs politika kell Brüsszelben! –

A Fidesz frakcióvezetője ez alapján arra jutott, hogy minden eszközzel fel kell lépni a terrorizmus ellen! Az Uniónak támogatnia kell a magyar határvédelmet! Új migrációs politika kell Brüsszelben!

Facebook-oldalán Kocsis Máté az ismert terrorszervezetek közé sorolta a Hamászt, ám Vadai Ágnes a minap éppen azt kifogásolta, hogy hivatalosan a Fidesz nem hajlandó azzá is nyilvánítani. A titkoszolgálati jelentést eddig csak az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai ismerhették meg. A testület kérésére a titkosszolgálat dönthetett  a titkosítás feloldásáról.

A Nemzeti Információs Központ által az illegális migráció és a terrorizmus összefüggéseiről készített nemzetbiztonsági tájékoztatót Kovács Zoltán András főigazgató oldotta fel a titkosítás alól.

A jelentésben egyebek mellett az olvasható, hogy Magyarország illegális migrációval szembeni védelmét a jogszabályok, a déli határon szolgáló állomány és a kerítés együttese jelenti, ám a rendvédelmi és nemzetbiztonsági szervek információi szerint a  védvonal mindhárom eleme növekvő nyomás alatt áll.

Izrael és a Hamász közötti háború hatásaként fokozott veszélyt jelent, hogy a migrációs nyomással arányosan megnőtt terrorkockázat. Az illegális migráció útvonalait (beleértve a Magyarországon áthaladót is) terrorista hálózatok használhatják fel. A feszültség általános növekedése miatt egyre több, lehetséges európai célpontokkal (is) kapcsolatos terrortámadásra utaló információ fut be. A szerb-magyar határon éjszakánként csaknem 1000-1200 illegális határsértést észlelnek.

Tálib kontroll a Vajdaságban

Az embercsempészet üzletág lett, folyamatosan bővülő piac és strukturális tökéletesedés jellemzi. A bevételek egy része terrorfinanszírozási célzattal is felhasználható, illetve az eszköz- és fegyverbeszerzési csatornák terrorista tevékenységek elősegítésére is alkalmasak. Rövid távon Magyarországot nem fenyegeti zárt társadalmi csoportok kialakulásának veszélye, de később számolni kell azzal, hogy a célországok telítettsége kihathat a peremországokra, ami alapjaiban megváltoztathatja az ország közbiztonsági helyzetét.

Aaggodalomra ad okot, hogy a tálibok nemcsak finanszírozási, hanem operatív, szervezési oldalról is kontroll alá helyezték az embercsempészetet, különösen a szerb-magyar határtérségben. Ezzel lezárhatják a különböző afgán hátterű csoportok közötti vitákat, és teljesen átvehetik a pénzügyi források ellenőrzését, a tálib kormányzat az embercsempészetből származó hatalmas jövedelmet saját bevételeként használná.

A jelentés külön kitér arra a kockázatra, hogy az Afganisztánban élő tádzsikok határokon átnyúló kapcsolataikkal könnyen jutnak tádzsik útlevélhez, így a Független Államok Közössége térségében külön engedély nélkül utazhatnak, egy moszkvai átszállással – rizikó nélkül – Belgrádba érkezhetnek, a módszerrel az Iszlám Állam, az al-Kaida vagy más tálib szélsőséges szervezetek tagjai észrevétlenül juthatnak az EU területére.

A jelentés szerint az állami erőszak monopóliumával ugyan választ lehetne adni ezekre a kihívásokra, de ez valószínűleg a szervezett bűnözés részéről is az erőszak fokozásához vezetne.
A migráció üteme egyelőre szezonvégi felfutó ágban van: egyre többen igyekeznek még a tél beállta előtt eljutni a célországba eljutni, a balkáni tranzitállamok hatóságai pedig abban érdekeltek, hogy minél kevesebb migráns maradjon náluk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik