Nagyvilág

Turbinalapátok törtek el egy, a Paks II. mintájául szolgáló orosz erőműben

Sezgin Pancar / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
Sezgin Pancar / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Turbinalapátok törtek el egy olyan oroszországi atomerőműben, ahova két olyan reaktort telepített, amilyet Törökországban is építenek, és amilyet Magyarországora terveznek a paksi bővítés során – írta az orosz állami atomenergetikai vállalat közleménye nyomán a Guardian.

A Roszenergoatom azt mondta, hogy egyelőre nem tudják, mi okozhatta a problémát a Leningrád erőműben, de a turbinalapátok törése miatt le kellett kapcsolni az egyik, 2018-ban épült blokkot. Itt egy új generációs, VVER 1200-as, nyomottvizes reaktor működik, pont olyan, amilyet a Paks 2. erőműbe terveznek, és amilyet Törökországban már elkezdtek építeni az Akkuyu atomerűben, Fehéroroszországban pedig már működnek ilyen reaktorok.

Alekszander Sutikov, a Roszenergoatom vezetője azt mondta, hogy az 1200 megawattos turbinákat Alekszej Mordasov cége, a Power Machines készítette. A cég azt állította, hogy máshol 2016 óta dolgoznak ugyanilyen turbinák és azokkal semmi probléma nem volt. A Roszenergoatom tulajdonosa, a Roszatom vizsgálatot indít az ügyben.

Mordasov a napokban más ügyben is bekerült a hírekbe: kiderült, hogy 600 ezer euróval szponzorálta egy német újságíró Vlagyimir Putyinról szóló könyveit.

Kapcsolódó
Putyinról írt a német újságíró, közben hatalmas összegeket kapott egy orosz oligarchától
Hubert Seipel könyvet és dokumentumfilmet is készített az orosz elnökről, miközben egy Kreml-közeli oligarcha „szponzorálta”. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik