Élő Nagyvilág

Hét év börtön járt a szupermarketek árcimkéinek átragasztásáért

A szerdai nap történéseiről itt olvashat.

Az oroszok azt mondják, 18 rohamot vertek vissza egy nap alatt

Három ukrajnai frontszakaszon 18 rohamot vertek vissza az orosz fegyveres erők az elmúlt nap folyamán, ennek során több mint 760 ukrán katona esett el vagy sebesült meg – közölte csütörtöki hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az ukrán fél a legtöbb támadást, 14-et a Donyeck körzetében vívott harcokban hajtotta végre, és itt szenvedte el a legnagyobb, mintegy 240 fős veszteséget is.

A moszkvai védelmi minisztérium napi összesítése a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy vezetésipontot, egy MiG-29-es repülőgépet, négy harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, négy páncélozott harcjárművet, három lengyel Krab és két amerikai M109-es Paladin önjáró, valamint hét amerikai M777-es és egy brit FH70-es vontatott tarackot, két HIMARS-rakétát, egy JDAM irányított légibombát és 26 drónt.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A moszkvai második nyugati kerületi katonai bíróság a távollétében, zárt tárgyaláson, életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Gyenisz Kapusztyint, az Orosz Önkéntes Hadtest elnevezésű fegyveres alakulat egyik vezetőjét, aki márciusában fegyveres támadást szervezett Ukrajna felől a brjanszki régióban lévő orosz falvak ellen, amelyben két civil életét vesztette, további kettő pedig megsebesült. A verdiktet egyebek között hazaárulás, terrorcselekmény elkövetésének kísérlete címén szabták ki. Kapusztyin ellen nemzetközi körözést adtak ki.

(MTI)

Finnország lezárja négy átkelőjét az orosz határon

Finnország lezárja négy átkelőjét az orosz határon, hogy elejét vegye az orosz területről Finnországba érkező menedékkérők áradatának – jelentette be Petteri Orpo finn miniszterelnök csütörtökön.

A lezárás a legforgalmasabb, Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra és Niirala határátkelőket érinti Finnország délkeleti részén, péntek éjjel lép hatályba. Az 1340 kilométer hosszú finn-orosz határon összesen kilenc átkelő van. A menedékkérők szombattól csak két északi határátkelőn nyújthatják be dokumentumaikat.

A finn belügyminiszter kedden arról beszélt újságírók előtt, hogy jelentősen nőtt a harmadik világból érkező menedékkérők száma Oroszország felől. A miniszter azt vetette az orosz határőrség szemére, hogy átengedi a papírokkal nem rendelkezőket is Finnország irányába.

Sauli Niinistö finn elnök szerdán úgy fogalmazott, a jelenség mögött az állhat, hogy Oroszország bosszút akar állni Finnországon amiatt, hogy védelmi együttműködést folytat az Egyesült Államokkal.

Felkészültünk különféle rosszindulatú lépésekre Oroszország részéről, így ez a mostani helyzet nem meglepetés

jegyezte meg a finn kormányfő a határátkelők lezárásának bejelentésekor. Hozzátette, hogy ha a menedékkérők problémája más átkelőknél is jelentkezik, akkor a kormány további lépéseket tesz.

A finn határőrség adatai szerint a héten naponta a korábbiaknál érezhetően több iraki, jemeni, szomáliai és szíriai menedékkérő érkezett Oroszországból. Ősz elején átlagosan kevesebb mint napi egy menedékkérőt regisztráltak.

Finnországot követően Észtország is jelezte, hogy az Oroszországgal közös határán érvényes iratok nélküli migránsokat regisztrált. Lauri Läänemets észt belügyminiszter szerint nyolc szomáliai állampolgárt tartóztattak fel és fordítottak vissza a narvai határátkelőhelyen. Felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz hatóságok iratok hiányában engedték tovább az embereket.

Läänemets a kormányzati sajtótájékoztatón elmondta, hogy más határátkelőhelyeken is észleltek ilyen eseteket. Hozzátette, hogy az észt határőrség mindent el fog követni, hogy elejét vegye a helyzet elmérgesedésének, illetve a további határsértési kísérleteknek.

Közölte azt is, hogy balti ország most Finnországgal hangolja össze a további teendőket.

Az üzenet, amit küldünk: nem lehet így Észtországon keresztül beutazni az Európai Unióba

fűzte hozzá az észt belügyminiszter.

(MTI)

Terroristaként vették nyilvántartásba Navalnij három ügyvédjét

A terroristák és szélsőségesek nyilvántartásába vette csütörtökön Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikus három ügyvédjét, Vagyim Kobzevet, Igor Szergunint és Alekszej Lipcert az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring).

Navalnij három jogi képviselőjét október 13-án vették őrizetbe „szélsőséges közösségben való részvétel címén”. A három ügyvéd az ellenzékit az úgynevezett Yves Rocher-ügyben képviselte, amelyben Navalnijt csalásban találták bűnösnek.

A nyomozás szerint az ügyvédek – a szélsőséges közösség létrehozás címén 19 évre ítélt – Navalnij által írt leveleket juttattak el a híveihez.

Elítéltetésük esetén hatévi szabadságvesztésre ítélhetik őket. Az ellenzéki egy negyedik jogi képviselője, Alekszandr Fedulov elhagyta Oroszországot.

(MTI)

Zelenszkij: Ukrajna visszavonulásra kényszerítette az oroszokat a Fekete-tengeren

Ukrajna magához ragadta a kezdeményezést Oroszországtól a Fekete-tengeren, és visszavonulásra kényszerítette az orosz haditengerészeti flottát a tenger keleti részén – jelentette be Volodimir Zelenszkij csütörtökön a Telegramon.

Az ukrán elnök megjegyezte, hogy a világon első alkalommal a Fekete-tengeren kezdett el üzemelni egy haditengerészeti drónokból álló flotta, méghozzá az ukránok jóvoltából. Zelenszkij hozzátette, hogy az ukrán akciók eredményeként „Oroszország nem tudja ugródeszkaként használni a Fekete-tengert a világ más régióinak destabilizálására”.

(Guardian)

Hét évet kapott egy orosz zenész, aki a boltokban üzent a háború ellen

Egy orosz bíróság csütörtökön hét év börtönre ítélte Alekszandra Szkocsilenkót, egy orosz zenészt, mert szerintük szándékosan hamis információkat terjesztett az orosz hadseregről. A 33 éves Szkocsilenkó korábban a szupermarketek árcéduláit ragasztotta át apró papírdarabokkal, amelyeken arra szólított fel, hogy fejezzék be a háborút és vonuljanak ki Ukrajnából.

Brit hírszerzés: hamarosan megkezdődhet az avgyijivkai kokszüzem ostroma

Közzétette napi hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium.

A mai jelentés pontjai az alábbiak:

  • Az elmúlt hetekben Oroszország nagy erőkkel támadta az Avgyijivka körüli falvakat. Az oroszok minden bizonnyal bekerítő műveletre készülnek, mellyel harapófogóba zárhatják a város védőit. A város körül lassan tíz éve zajlanak harcok, és mivel közel fekszik Donyeck városához, a bevételének Oroszország számára komoly politikai súlya lenne.
  • Oroszország vélhetően közel került a város koksz- és vegyipari üzeméhez, amely a város ellenőrzése szempontjából kulcsfontosságú helyen fekszik. Amennyiben Oroszországnak sikerül bevenni az üzemet, a városban állomásozó ukrán csapatok ellátása komoly veszélybe kerülhet, mivel innen az oroszok ellenőrizni tudják a városba vezető főutat.
  • Amennyiben megindul az üzem ostroma, a védők lesznek előnyben, így az oroszok várhatóan csak komoly veszteségek árán tudják átvenni a létesítmény felett az ellenőrzést.

Kijevbe vezetett David Cameron első hivatali útja

Az Egyesült Királyság hétfőn kinevezett külügyminisztere, David Cameron Kijevbe látogatott első hivatali útján. Az egykori kormányfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt, X-en közzétett bejegyzésében azt írta, a fegyverszállítmányokról, a légierő megerősítéséről, valamint a polgárok és a kritikus infrastruktúra védelméről folytattak jó hangulatú beszélgetést.

Cameron azt is közölte Zelenszkijjel, hogy az Egyesült Királyság továbbra is „szellemi, diplomáciai, gazdasági és katonai támogatást nyújt” a háború sújtotta országnak.

Cameron 2010 és 2016 között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjeként, de a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott, a kilépést pártolók győzelmével végződött népszavazás után lemondott.

(Sky News)

Erőszakos asszimilációról számoltak be a megszállt területeken élő ukránok

A Kreml nagyszabású kampányba kezdett annak érdekében, hogy a megszállt területeken élő ukránokat az orosz állampolgárság felvételére kényszerítse, írja a BBC.

Az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) interjút készített ukrán menekültekkel, akik arról számoltak be, hogy a Kreml többi között a szabad mozgás korlátozásával és az állami egészségügyi ellátás megvonásával próbálja kierőszakolni az ukránoktól, hogy orosz dokumentumokat szerezzenek be.

Egy Larisza nevű nő arról számolt be, hogy egy cukorbetegséggel küzdő barátnője csak azután kapott inzulint, hogy orosz útlevelet igényelt. Egy másik barátnőjének az orosz állampolgárságot kellett megszereznie ahhoz, hogy ellássák a törött karját.

Az utakon rengeteg ellenőrzőpont van. És minden alkalommal, amikor megállítanak, ellenőrzik az okmányaidat, azt mondják, hogy legközelebb nem engednek át orosz útlevél nélkül

– tette hozzá.

Egy másik, névtelenségét kérő menekült elmondta, hogy a kórházban nem fogadják az embert orosz útlevél nélkül. Megjegyezte: ha valaki orosz dokumentumok nélkül vezet, és megállítja a rendőr, annak elvehetik az autóját.

Tehát az emberek kénytelenek beszerezni az iratokat. A nyugdíjasoknak orosz útlevél kell ahhoz, hogy megkaphassák a nyugdíjat. Egyszerűen ez kell a túléléshez

– mondta.

Az EBU-nak nyilatkozók közül többen is kiemelték, hogy a fő ok, amiért elhagyták otthonaikat, az volt, hogy a gyerekeiknek az orosz iskolai tananyagot kellett tanulnia.

Az erőszakos asszimiláció része a tévében és az óriásplakátokon hirdetett orosz propaganda, amely a megszállt területek orosz történelmi múltját sulykolja.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik