Nagyvilág

Lázadó csoportok támadják a hadsereget Mianmarban

MTI / AP / Kokang online média
MTI / AP / Kokang online média
Három tagállamban is heves támadásokat indítottak lázadó csoportok a hadsereg ellen Mianmarban (korábban Burma) az országot irányító katonai junta szóvivőjének elmondása szerint. A helyi média szerint a hadsereg felszólította a legalább katonai alapkiképzéssel rendelkező férfiakat, hogy álljanak készen a behívásukra.

Összecsapásokra került sor lázadó csoportok és a hadsereg között az északkeleti Shan, a keleti Kajah és a nyugati Arakán államban – adta hírül az MTI. A lázadók dróntámadásai miatt a katonai vezetésnek több ellenőrző pontot is meg kellett szüntetnie. A BBC a junta legnagyobb kudarcaként hivatkozik a lázadó szervezetek jelenlegi sikereire 2021 óta (ekkor volt a katonai puccs, mellyel a jelenlegi vezetés hatalomra került). Az utóbbi napok eseményeit az teszi különlegessé, hogy a Mianmar keleti részén található Shan államban a lázadó fegyveres csoportok szövetséget alkotva támadják az állam katonai csapatait.

A lázadók több helyen kényszerítették megadásra az őket támadó csapatok tagjait, Kajah régióban a közösségi médiában tettek közzé felvételt, amelyen a Karenni Nemzeti Védelmi Erők nevű csoport főparancsnoka szólítja fel a katonákat, hogy fehér zászlót tartsanak fel.

Hasonló esetről számolt be egy, a neve elhallgatását kérő pauktavi lakos, elmondása szerint itt szerdán nagyjából 30 rendőr adta meg magát, a város ezt követően pedig a lázadók ellenőrzése alá került. Csütörtökön a burmai junta támadást intézett az Arakán állami város ellen. Az indiai külügyminiszter csak csütörtökön 29 a határon átmenekült mianmari katonáról számolt be – írja az MTI.

Eközben a demokráciapárti politikusok által alapított árnyékkormány, mely egyes lázadó szervezetekkel is szövetségben áll, „Út Najpjidóba” címmel elindította a kampányát, melynek célja a főváros, Najpjidó feletti ellenőrzés átvétele. A városban a kormányalkalmazottak utasítást kaptak, hogy tömörüljenek csoportokba egy esetleges „vészhelyzetre” való felkészülésként – mondta az államigazgatási tanács titkára, Tin Maung Szve, azonban a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában tagadta, hogy ez a biztonsági helyzet miatt lenne szükséges.

Kiemelt kép: A 2023. november 12-i felvételen a Nemzeti Demokratikus Hadseregek Szövetsége (MNDAA) nevű mianmari lázadószervezet tagjai a csoport zászlójával állnak az államhadseregtől lefoglalt járművek egyikénél a San állambeli Kunlong településen. MTI/AP/Kokang online média

Ajánlott videó

Olvasói sztorik