Nagyvilág

Biden megint lediktátorozta Hszi elnököt, Kína szerint ez felelőtlen politikai manipuláció

LI XUEREN / XINHUA / AFP
LI XUEREN / XINHUA / AFP

Joe Biden amerikai elnök ismét diktátornak nevezte Hszi Csin-ping kínai elnököt a San Francisco melletti csúcstalálkozójuk után. „Hszi diktátor olyan értelemben, hogy egy kommunista országot vezet, amelynek kormányzási formája teljesen eltér a miénkétől” – mondta Biden.

Mao Ning kínai külügyi szóvivő – anélkül, hogy kimondta volna Biden nevét – a sajtótájékoztatóján kijelentette: az efféle megjegyzések „rendkívül helytelenek”, „a felelőtlen politikai manipuláció” kategóriájába tartoznak.

Az MTI híre szerint a szóvivő hozzátette: mindig vannak olyanok, akik valamilyen hátsó szándékkal megpróbálják megzavarni a kínai-amerikai kapcsolatokat, de ezek az erőfeszítések nem lesznek sikeresek.

Biden először júniusban egy kaliforniai adománygyűjtő rendezvényen nevezte Hszit diktátornak, amit Kína akkor is felelőtlennek nevezett.

Tegnap a két fél egy év után találkozott ismét, és megállapodtak abban, hogy helyreállítják az országok közti katonai kommunikációt. Kína 2022 augusztusában szakította meg Amerikával a katonai kapcsolatokat, Nancy Pelosi, a képviselőház akkori demokrata elnökének tajvani látogatása után.

Kapcsolódó
Ismét találkozott Joe Biden és Hszi Csin-ping
Helyreállítja az országok közti katonai kommunikációt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik