A következő élő közvetítés része Az izraeli hadsereg felrobbantotta a Hamász parlamentjét

Háromnapos tűzszünetért cserébe ötven túsz – erről tárgyalnak Katarral a szembenálló felek

Háromnapos tűzszünetért cserébe ötven gázai civil túsz szabadon bocsátásról igyekeznek meggyőzni a katari közvetítők szerdán a szembenálló Izraelt és a Hamászt – közölte a Reuters hírügynökséggel egy, a tárgyalások részleteibe belelátó illetékes.

Az Egyesült Államokkal egyeztetett alku értelmében Izrael emellett szabadon engedne néhány palesztin nőt és gyermeket az izraeli börtönökből, és megemelné humanitárius célokból a Gázai övezetbe beeresztett segély mennyiségét – egészített ki a forrás.

Ha a magállapodás létrejönne, az eddigi legtöbb izraeli túsz szabadulhatna ki, a palesztin fegyveresek fogságából.

A Hamász – mint írják, nagy vonalakban egyetért a tervezett egyezségben foglaltakkal, Izrael azonban nem, ezért tovább tárgyalnak a részletekről – hangoztatta az illetékes.

Az ambiciózus külpolitikai célokat kitűző Katarnak jó kapcsolata van a Hamásszal és Izraellel egyaránt. Az arab ország már korábban is közvetített kettejük között.

A Reuters azt írja, nem világos, hogy Izrael hány palesztin nőt és gyermeket engedne ki börtöneiből a tárgyalás alatt álló megállapodás részeként.

Az alku részeként a Hamásznak át kellene adnia a Gázában fogva tartott, még élő civil túszok teljes listáját. Az összes túsz elengedéséről jelenleg nem folynak tárgyalások – tette hozzá a hírügynökségnek nyilatkozó forrás.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik