Nagyvilág

Csütörtökön tárgyalnak a svéd NATO-csatlakozásról – Törökországban

SAUDI PRESS AGENCY / AFP
SAUDI PRESS AGENCY / AFP

A török parlament külügyi bizottsága csütörtökön tárgyalja a Svédország NATO-csatlakozását jóváhagyó törvényjavaslatot – írja az MTI a bizottság hivatalos napirendje alapján.

Recep Tayyip Erdogan török elnök három héttel ezelőtt terjesztette az ankarai törvényhozás elé Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját, amit a NATO és Stockholm is üdvözölt. A törvényjavaslatot a parlament külügyi bizottságának jóvá kell hagynia, mielőtt a teljes plénum szavaz róla, a török elnök ezt követően írhatja alá a törvényt.

Svédország a szomszédos Finnországgal együtt tavaly májusban adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Ahhoz, hogy a két állam a szervezet tagjává váljon, minden NATO-tagállamnak el kell fogadnia és ratifikálnia kell a szervezet bővítését. Finnország esetében ez már tavasszal megtörtént, Svédország esetében két állam nem állt eddig kötélnek: Magyarország és Törökország.

Ankara a skandináv állam NATO-csatlakozásával kapcsolatban eddig azt mondta, hogy mindaddig nem támogatja az ország felvételét, amíg a megítélésük szerint Stockholm nem lép fel határozottabban a terrorizmus, különösképp a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet ott élő tagjai ellen. Magyarország esetében nincsenek ilyen konrkét indokok, a kormánytagoktól leggyakrabban olyan kifogások hangzanak el, hogy a svédek tiszteletlenek a magyarokkal szemben, a saját hazájukra is köpnek, nemhogy ránk, de korábban személyesen Gulyás Mártont is megvádolta Kocsis Máté azzal, hogy az ő szereplése miatt lassultak le a folyamatok. Azt ugyanakkor határozottan tagadja a kabinet, hogy a ratifikációt a törökök döntéséhez igazítaná.

Kapcsolódó
Mit nyerhetne a NATO, ha nem blokkolnák Orbánék a svédek csatlakozását?
Ha Svédország csatlakozhatna a NATO-hoz, nemcsak a Balti-tenger térségében, hanem az Északi-sarkvidéken is magukra maradnának az oroszok. Ráadásul a svédek csúcstechnikával rendelkeznek a lopakodó hajók és a tengeralattjárók fejlesztésében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik