Élő Nagyvilág

Minden álcázási szabályt figyelmen kívül hagytak a kárpátaljai dandár tragédiája előtt

Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A háború tegnapi történéseit itt tudják visszaolvasni.

Az ukrán védelmi miniszter ismertette a vizsgálat eredményeit a rakétacsapást elszenvedett kárpátaljai dandár ügyében

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter ismertette annak a vizsgálatnak az eredményét, amelyet a 128. kárpátaljai hegyivadász dandár 19 katonája életét követelő orosz rakétacsapás körülményeinek tisztázására indítottak.

A védelmi minisztérium nyomozati osztálya jelentést tett nekem a 128. dandár elleni rakétatámadás körülményeinek vizsgálati eredményéről. Most már tudjuk, mi történt, és hogyan történt. Kiderítettük, mi vezetett a tragédiához, és hogyan lehetett volna elkerülni

írta a miniszter kedden a Facebookon.

Szavai szerint minden álcázási szabályt figyelmen kívül hagytak, amikor a katonákat egy ház udvarán sorakoztatták fel, hogy kitüntetéseket adjanak át nekik. Megjegyezte, hogy több mint tíz autó parkolt a közelben. Kifejtette, hogy egy orosz felderítő drón tűnt fel a levegőben, amelyet észleltek és az egész térségben légiriadót rendeltek el, a rakétakilövés után pedig „rakétaveszély jelet” sugároztak. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy eközben viszont a díjátadó helyszínén nem történt központi biztonsági intézkedés.

Umerov közölte, hogy a nyomozás még folytatódik az Állami Nyomozó Iroda (DBR) vezetésével, továbbá utasította a vezérkart, hogy ellenőrizze a biztonsági protokollok végrehajtását az egységekben.

Mindenki, aki a tragédiáért okolható, elnyeri a törvény szerinti büntetését. Minden parancsnokhoz fordulok, aki felelős a katonák biztonságáért: az alapvető biztonsági intézkedések figyelmen kívül hagyása elfogadhatatlan

szögezte le a miniszter.

Oroszország november 3-án délelőtt mért csapást a 128. kárpátaljai hegyivadász dandár összpontosulására a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megye egyik frontvonalbeli falujában – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Kárpátalján háromnapos gyászt hirdettek a dandár 19 katonájának halála miatt. Az alakulat parancsnokát a vizsgálat idejére felmentették.

(MTI)

Hat év börtönre ítéltek egy orosz férfit plakátrongálásért

Hat éves börtönbüntetésre ítéltek egy orosz férfit, mert megrongált egy orosz katonákat hősökként ábrázoló plakátot Togliatti városában – írja az AFP alapján a Guardian.

Moszkva már korábban betiltotta az ukrajnai háború kritikáját, és több ezer állampolgárt büntetett meg azért, amiért elítélték a katonai akciót.

Az orosz Nyomozó Bizottság az üggyel kapcsolatban azt közölte, hogy a férfi büntetése azután lépett hatályba, hogy a vonatkozó törvény alapján bűnösnek találták az orosz hadsereg „lejáratásában”.

Németország 32 használt Leopard harckocsit szállít Ukrajnába

A német kormány 32 Leopard harckocsi beszerzéséről egyezett meg a Rheinmetall fegyvergyártó vállalattal Ukrajna Oroszországgal szembeni védekezésének támogatására.

A védelmi iparban érdekelt vállalat kedden Düsseldorfban bejelentette, hogy a Leopard 1A5 típusú járműveket – amelyek nem tartoznak a legmodernebb páncélozott járművek közé – jövőre adják át Ukrajnának. A használt járműveket a Rheinmetall két németországi gyárában készítik elő.

A német vállalattól korábban már Hollandia és Németország is rendelt 14 darab újabb típusú, 2A4-es Leopard harckocsit Ukrajnának – ezeket szintén jövőre szállítják le.

Ukrajna a német hadseregtől (Bundeswehr) és más NATO-tagállamoktól is kapott Leopardokat.

(MTI)

Magyarország nem támogatja, hogy további pénzek menjenek Ukrajnába

Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket, és nem támogatja, hogy további pénzek menjenek Ukrajnába – jelentette ki a honvédelmi miniszter Brüsszelben kedden az MTI tudósítása szerint.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az uniós tagországok védelmi minisztereinek tanácskozása alkalmával az MTI-hez eljuttatott közleményében sajnálatosnak nevezte, hogy az európai államok nem változtatnak az álláspontjukon: továbbra is Ukrajnának történő fegyverszállításról értekeznek.

Kijelentette, Magyarország elkötelezett amellett, hogy azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. Magyarország nem támogatja Ukrajna folytatódó pénzügyi támogatását, miközben az egyik legnagyobb magyar bankot alig akarták levenni a feketelistáról. A bankot valótlan információk alapján tették listára az ukránok, és semmilyen garancia nincs arra, hogy ez nem következik be ismét – figyelmeztetett.

Tájékoztatása szerint a miniszterek megbeszélést folytattak a Száhel-övezet helyzetéről is, ami – szavai szerint – Magyarország biztonságával szorosan összefügg. Emlékeztetett: a parlament múlt héten fogadta el azt a csomagot, melyben Magyarország katonai segítségnyújtás formájában is megjelenik ebben az afrikai régióban.

Hangsúlyozta: nem kevésbé fontos a Magyarországtól délre elhelyezkedő nyugat-balkáni régió sem, hiszen a térségen halad keresztül a migráció egyik legfontosabb útvonala. A nyugat-balkáni régió stabilitása közvetlenül összefügg Magyarország biztonságával – jelentette ki.

A honvédelmi miniszter végezetül nagy előrelépésnek nevezte, hogy jövőre Magyarország átveszi az Európai Unió boszniai katonai missziójának parancsnokságát. Magyar tábornok fogja irányítani azt a kontingenst, mely ennek a régiónak a biztonsága fölött őrködik – emelte ki. „A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát” – zárta gondolatait Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Az EU további 110 millió eurót nyújt az ukrán lakosság humanitárius célú támogatására

Az Európai Bizottság 110 millió eurót különített el Ukrajna humanitárius támogatására, mivel a tél beállta további kihívások elé állítja a háború által amúgy is sebezhető közösségeket – közölte kedden a brüsszeli testület.

A pénzügyi segélyből 100 millió euró jut az Ukrajnában maradt civil lakosság megsegítésére, 10 millió pedig a moldovai ukrán menekültek és az őket befogadó közösségek támogatására szolgál.

Ez az új finanszírozás segíteni fogja az EU humanitárius partnereit abban, hogy olyan alapvető szolgáltatásokat nyújthassanak, mint a készpénzsegély, az élelmiszer- és  vízellátás, a lakhatás, az egészségügyi ellátás, továbbá a pszichoszociális támogatás és védelem – olvasható a testület sajtóközleményében.

Az ukrajnai háború kezdete, 2022 februárja óta az Európai Bizottság 843 millió eurót különített el humanitárius segélyprogramokra a háború által érintett civilek megsegítésére, ebből 785 millió eurót Ukrajna, 58 millió eurót pedig a szomszédos Moldovába menekültek számára.

Az EU által finanszírozott humanitárius segítségnyújtás az emberiesség, a semlegesség, a pártatlanság és a függetlenség humanitárius elveivel összhangban zajlik. A segítségnyújtás az ENSZ humanitárius ügynökségein, a nem kormányzati szervezeteken és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságán, valamint a velük együttműködő számos helyi segélyszervezeten keresztül történik – közölte az Európai Bizottság.

(MTI)

Az ukrán titkosszolgálat: Évtizedekre befagyhat az orosz-ukrán konfliktus

Az ukrajnai konfliktus jogi rendezése évtizedekig is elhúzódhat – jelentette ki Kirill Budanov, az ukrán hírszerzési főigazgatóság vezetője, utalva Oroszország és Japán konfliktusára, amelyek 1945 óta nem írtak alá békeszerződést Tokiónak a déli Kuril-szigetekre támasztott követelése miatt.

Ez a területi probléma (a Kuril-szigetek tulajdonjogának problémája) több mint 70 évre nyúlik vissza. Ez a forgatókönyv itt is nagyon valószínű

– mondta Budanov az NV holland hetilapban megjelent kommentárjában. Szerinte az ukrajnai konfliktus elhúzódhat megállapodások aláírása és jogi lezárás nélkül, de továbbra is fennmaradhat intenzív ellenségeskedés nélkül.

Nőtt az Oroszország felől Finnországba érkezők száma

Jelentősen nőtt az Oroszország felől Finnországba a harmadik világból érkező menedékkérők száma – közölte a finn belügyminiszter kedden, azt vetve az orosz határőrség szemére, hogy átengedi a papírokkal nem rendelkezőket is Finnország irányába.

Reméljük, Oroszország visszatér korábbi gyakorlatához, miszerint a schengeni vízummal nem rendelkezőket nem engedi Finnország határaihoz

jelentette ki Mari Rantanen újságíróknak.

Bejelentette, hogy a belügyminisztérium lépéseket tett egy olyan javaslat kidolgozására, mely lehetővé tenné a határforgalom korlátozását vagy akár egyes átkelők lezárását is.

A miniszter elmondta, hogy az utóbbi két napban mintegy 60, afrikai és ázsiai országból érkezettet regisztráltak az orosz határon, miközben  augusztus 1-je és november 12-e között – a finn határőrség adatai szerint – mindössze 91-et.

(MTI)

Az orosz légvédelem ismét jól vizsgázott

Az orosz légvédelem az elmúlt napokban négy ukrán drónt semmisített meg négy különböző orosz régióban. Az orosz védelmi miniszter közleménye szerint az ukránok a moszkvai, a tambovi, az orlovi és a brjanszki régiót vették célba, de a légvédelem továbbra is hiba nélkül látja el a feladatát.

(Guardian)

Kéthónapos csecsemő szenvedett sérüléseket a herszoni kórház bombázása során

Az ENSZ ukrajnai humanitárius koordinátora szerint rakétacsapás érte Herszonban a helyi kórházat, aminek következtében civilek haltak meg, egy két hónapos kislány pedig megsérült. Olekszandr Prokudin, Herszon megye kormányzója megerősítette, hogy két ember meghalt, további tíz pedig megsebesült, köztük a kórház két dolgozója, egy 24 és egy 41 éves személy, valamint egy 81 éves beteg is.

(Independent)

Az ukrán elnök szerint a télen jönni fognak az oroszok

Az Independent szemlézte Volodomir Zelenszkij ukrán elnök szavait, aki figyelmeztette népét: a tavalyi évhez hasonlóan idén is jó esély van rá, hogy Oroszország a leghidegebb hónapokban rákapcsol, és drónokkal, rakétákkal veszi célba Ukrajna kritikus infrastruktúráját, hogy a lehető legtöbb szenvedést okozza ukrán civilek ezreinek.

„November felénél járunk, muszáj felkészülnünk arra, hogy az ellenség növelni fogja a kritikus infrastruktúrára irányuló rakétacsapások számát. Oroszország a télre készül” – mondta Zelenszkij, aki szerint Ukrajnának a védekezésre, és az oroszok támadásaira adott válaszlépésekre kell összpontosítaniuk. Csak így vészelhetik át a telet, és csak így őrizhető meg csapataik egysége az elnök szerint.

Olvasói sztorik