A következő élő közvetítés része Elérték az izraeli tankok Gáza legfontosabb kórházát

Elérték az izraeli tankok Gáza legfontosabb kórházát

Tamar Shemesh / Middle East Images / AFP
Tamar Shemesh / Middle East Images / AFP

Az izraeli erők hétfőn megérkeztek Gázaváros legfontosabb egészségügyi létesítményéhez, az Al Sífa kórházhoz, amely Izrael szerint a Hamász-alagutak fölött helyezekedik el, és betegeit szerintük élő pajzsként használja a terrorszervezet. A kórház az izraeli hadsereg harcának elsődleges célpontja, ám a Reuters híradása szerint ott jelenleg is hatszázötven beteget tartanak. Ők arra várnak, hogy a Vöröskereszt vagy más semleges szervezet kimenekítse őket.

Asraf Al Kidra, a gázai egészségügyi minisztérium szóvivője a hírügynökség szerint a kórházból nyilatkozva elmondta: az elmúlt három napban a kórház ostroma és az áramszolgáltatás lekapcsolása miatt.harminckét beteg halt meg, köztük három újszülött.

A tankok a kórház előtt állnak. Teljes blokád alatt vagyunk. Ez egy teljesen civil terület. Csak kórházi létesítmények, kórházi betegek, orvosok és más civilek vannak a kórházban. Valakinek meg kellene ezt állítani

– közölte telefonon a hírügynökséggel a kórház egyik sebésze, Ahmed El Mokhallalati. Szerinte a légitámadásokban elpusztultak a víztartályok, a kutak és az oxigénszivattyú is, a kórház pedig már nem biztonságos hely a betegek számára. Hozzátette: a betegeknek árt, ha ott tartják őket.

Izrael már korábban felszólította a civileket, hogy hagyják el a kórházat, az orvosokat pedig arra, hogy küldjék máshová a betegeiket. Izrael azt is állítja, hogy megpróbálták kimenekíteni a csecsemőket a szülészetről, valamint háromszáz liter üzemanyagot is hagytak a kórház bejáratánál a vészhelyzeti generátorok működtetéséhez, ám szerintük a Hamász akadályozta, hogy célt érjenek.

A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium szóvivője erről azt mondta: a háromszáz liter üzemanyag alig fél órára lenne elegendő a kórház ellátásához. Ehelyett napi nyolc-tízezer liter üzemanyagra lenne szükség, amelyet a Vöröskeresztnek vagy más nemzetközi ügynökségnek kellene szállítania. Egy névtelenséget kérő izraeli illetékes úgy reagált, hogy a háromszáz liter több órára elegendő, mivel a kórházban csak a sürgősségi osztály működik.

A hírügynökségnek nyilatkozó sebész arról beszélt még, hogy nyolc koraszülött csecsemő várakozik egyetlen inkubátorra, amit a maradék energiával tartanak melegen. Az orvos szerint a három újszülött halála után még harminchat maradt életben, de arra számítanak, hogy napról napra egyre többet veszítenek el közülük.

A Gáza északi részén lévő másik nagy kórház, az Al Kudsz szintén leállt. A Palesztin Vörös Félhold segélyszervezet közölte, hogy az intézmény körül heves tűzharc alakult ki, a betegek és a személyzet evakuálására küldött járműkonvoj a kórházat így nem tudta megközelíteni.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik