Nagyvilág

Éhségsztrájkba kezdett az idei Nobel-békedíj börtönben raboskodó kitüntetettje

NARGES MOHAMMADI FOUNDATION / AFP
NARGES MOHAMMADI FOUNDATION / AFP

Éhségsztrájkba kezdett Nargesz Mohammadi bebörtönzött, iráni aktivista, aki emberi jogi tevékenységéért idén elnyerte a Nobel-békedíjat – közölte a Mohammadi kiszabadítását célként kitűző mozgalom.

Az aktivista éhségsztrájkjával a börtönkörülmények és a nők kötelező fejkendőviselése ellen tiltakozik. Az Engedjék Szabadon Nargesz Mohammadit nevű kampány munkatársai elmondták, hogy az aktivista a börtönből küldött üzenetben értesítette családját az éhségsztrájkról.

A mozgalom szerint Mohammadi és ügyvédje hetek óta küzd azért, hogy átszállítsák egy szív- és tüdőgondozásra szakosodott kórházba. Azt nem fejtették ki bővebben, hogy Mohammadi pontosan milyen egészségi állapotban van, de azt lehet tudni, hogy szívultrahang vizsgálatra volt szüksége. Családja szerint sürgős orvosi ellátásra szorul, viszont a hatóságok arra hivatkozva nem hajlandók átszállítani, hogy Mohammadi megtagadja a fejkendőviselést.

Az iszlám köztársaság lesz a felelős, ha a mi szeretett Nargeszünkkel valami történik

tudatta a család.

Az 51 éves Mohammadit az iráni emberi jogokért és a halálbüntetés eltörléséért folytatott tevékenységéért az évek során többször is bebörtönözték. Legutóbb 2021-ben ítélték el a többi között „rendszerellenes propaganda” terjesztése miatt. Jelentős szerepe volt az Iránon végigsöprő tüntetéshullámban, amely tavaly ősszel robbant ki, miután hatósági őrizetben máig tisztázatlan körülmények között meghalt a 22 éves Mahsza Amini, akit szemtanúk szerint azért vettek őrizetbe, mert nem viselt fejkendőt, és a hatóságok súlyosan bántalmazták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik