Élő Nagyvilág

Újabb nagyszabású támadásra készül Oroszország

Ignacio Marin / ANADOLU AGENCY / AFP
Ignacio Marin / ANADOLU AGENCY / AFP

A pénteki nap történéseit itt tudja visszaolvasni.

Robbanások a Kercsnél, újból támadás érhette a krími hidat

Médiajelentések szerint több robbanást is hallottak Kercs közelében, vélhetően a Krím-félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő kercsi hidat érhette támadás. A hídnál füst gomolyog, amit az oroszok bocsáthattak ki, hogy ezzel is megnehezítsék a támadók dolgát.

Zelenszkij cáfolja, hogy az amerikaiak a béketárgyalásokért lobbiznak nála

Zelenszkij ukrán elnök cáfolta azokat a híradásokat, amelyek szerint az amerikai tisztviselők a béketárgyalásokért lobbiznak nála. Az NBC számolt be jelenlegi és volt magas rangú amerikai tisztviselőkre hivatkozva, hogy az USA elkezdett egyeztetni az ukrán vezetéssel arról, hogy milyen, Oroszországgal folytatott béketárgyalások vezethetnek a háború befejezéséhez.

Volodimir Zelenszkij az Ursula von der Leyennel bizottsági elnökkel közösen tartott kijevi sajtótájékoztatóján viszont azt hangoztatta, továbbra sem érdemes tárgyalni Oroszországgal, ez nem is fog megtörténni, valamint azt is tagadta, hogy a nyugati vezetők nyomást gyakorolnának ennek érdekében.

Von der Leyen: Ukrajna nagy előrelépést tett az EU-csatlakozás felé

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Kijevben kijelentette, hogy Ukrajna nagy előrelépést tett az EU-csatlakozás felé.

Az uniós értékelés szerdán esedékes arról, hogy Ukrajna mennyiben teljesítette az előírt gazdasági, jogi és egyéb kritériumokat, amelyek lehetővé teszik a csatlakozási tárgyalások következő szakaszba léptetését. Von der Leyen az igazságügyi reform eredményeit emelte ki beszédében.

Az EU 83 milliárd eurót biztosított eddig Ukrajna Oroszország elleni háborús erőfeszítéseihez, és ez év végéig további 3 milliárd eurót tervez küldeni – közölte a bizottsági elnök.

Volodimr Zelenszkij ukrán elnök a reformok folytatását ígérte, ide értve a korrupció elleni küzdelmet, az átláthatóság javítását és az oligarchák befolyásának csökkentését.

Kijevbe utazott Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton Kijevbe utazott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és több magas rangú ukrán tisztviselővel találkozik. Von der Leyen az ukrán parlamentben is felszólal.

Ukrajna mellett állunk, ameddig csak szükséges

– nyilatkozta érkezésekor az uniós vezető.

Az unió a jövő héten hozza nyilvánosságra az ukrán tagfelvételi kérelmet értékelő jelentést. A szerdán esedékes uniós bírálat részletezni fogja, hogy Ukrajna az elmúlt időszakban milyen előrehaladást ért el a gazdasági, jogi és egyéb kritériumok teljesítésében, melyekkel szabaddá kívánja tenni az utat a decemberben kezdődő csatlakozási tárgyalások előtt.

Ukrajna néhány nappal Oroszország 2022. februári inváziója után kérte felvételét az EU-ba, amit az ukrán politikai vezetés elsődleges prioritásként kezel.

(The Guardian)

Élesedik a helyzet Avgyijivkánál

Nagyszabású támadást készít elő Avgyijivkánál az orosz hadsereg, írja az amerikai székhelyű Háborús Tanulmányok Intézete (Institute for the Study of War – ISW).  Ez lehet a harmadik nagyobb támadássorozat a város ellen.

A háború előtt 32 ezres lakosú, kelet-ukrajnai település a fronton közelében, egy stratégiailag fontos zsebben fekszik, nem messze Donyeck várostól. Három oldalról ellenséges állások vesznek körbe: az orosz erők célja vélhetően az, hogy az ukrán védők körül egy katlant hozzon létre.

Az orosz csapatok november 3-án előrenyomultak Avgyijivkában, és fontos pozíciókat szereztek a város északi szárnyán. Geolokációval hitelesített felvételek szerint az orosz csapatok Krasznohorivkától délnyugatra, az Avgyijivkától négy kilométerre, északra húzódó vasútvonalig jutottak.

Az ukrán katonai vezetés szerint csapataik ellenállnak: idáig 17 orosz támadást vertek vissza az Avgyijivka közelében fekvő településeken. Később Olekszandr Stupun, a déli ukrán erők katonai szóvivője elmondta: Avgyijivka közelében nincsenek aktív harci cselekmények, de az ott állomásozó csapatok arra számítanak, hogy súlyosbodni fog a helyzet.

Vitalij Barabas, a város katonai közigazgatásának vezetője arról számolt be, hogy az oroszok hevesen bombázzák az ukrán állásokat, a várostól északra és délre pedig már gyalogsági harcok dúlnak.

A jellemzően jól értesült orosz katonai bloggerek úgy tudják, a várostól északra fekvő kokszgyárban és több külvárosban tűzharc zajlik. Ukrán katonai megfigyelők szerint az orosz hadsereg eközben vihartempóban épít erődítményeket a hátországban, hogy minél gyorsabban be tudjanak vonni tartalékosokat az avgyijivkai harcokba.

(Ukrajinszka Pravda)

Olvasói sztorik