Élő Nagyvilág

Zelenszkij: Oroszország fokozatosan elveszíti az ellenőrzést a Fekete-tenger felett

YVES HERMAN / POOL / AFP
YVES HERMAN / POOL / AFP

A csütörtöki nap történéseit itt tudja visszaolvasni.

Washington újabb fegyverszállítmányt küld Ukrajnának az amerikai készletekből

Az Egyesült Államok újabb 125 millió dollár (mintegy 45 milliárd forint) értékű katonai támogatást jelentett be pénteken Ukrajna számára saját készleteiből azonnal lehívható módon – írja az MTI.

A védelmi minisztérium közleménye szerint ez az 50. alkalom, hogy az Egyesült Államok saját raktárkészletéből juttat katonai eszközöket Ukrajnának, amit egy 2021-es elnöki rendelet tesz lehetővé.

Az újabb katonai csomag is tartalmaz rakétákat és irányítható rakétákat többek között NASAMS és HIMARS eszközökbe, emellett a harctéren legsűrűbben használt 105 és 155 milliméteres lövedékeket, valamint több millió kisebb, kézifegyverhez használható lőszert, és további katonai eszközöket.

A Pentagon egyúttal bejelentett 300 millió dollár további katonai támogatást is Ukrajna számára az Ukrajnai Biztonsági Támogatás Kezdeményezés (Ukraine Security Assistance Initiative) részeként. Ez nem azonnal eljuttatható készletekre vonatkozik, hanem Washington közbeszerzés alapján az amerikai ipartól rendeli meg az ígért eszközöket. A közlemény szerint az Egyesült Államok a 300 millió dolláros keretből az ukrán légvédelem hosszú távú megerősítését kívánja segíteni.

Az amerikai kormány legutóbb múlt csütörtökön jelentett be – akkor 150 millió dolláros – támogatási csomagot Ukrajna számára saját készletekből azonnal lehívható módon. A Pentagon összesítése szerint mióta Oroszország 2022 februárjában támadást indított Ukrajna ellen, az Egyesült Államok több, mint 44 milliárd dollár (mintegy 15 ezer milliárd forint) értékű katonai eszközt küldött saját készleteiből Ukrajnának a védekezéshez.

Új parancsnok az ukrán különleges erők élén

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Szerhij Lupancsuk ezredes személyében új parancsnokot nevezett ki az ukrán különleges erők élére. Esti videoüzenetében Zelenszkij tapasztalt, harcedzett tisztként jellemezte az ezredest, akinek segítségével hatékonyabbá válhatnak a különleges erők.

A tájékoztatás szerint az alakulat korábbi vezetőjét, Viktor Horenkót az ukrán katonai hírszerzés (GUR) állományába helyezték át, ahol „különleges feladatokkal” bízták meg. Horenko 2022 júliusában került az ukrán különleges erők élére.

(MTI)

Putyin szerint az Ukrajnának szánt nyugati fegyverek egy része a tálibokhoz került

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken kijelentette, hogy az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállítmányok egy része az illegális fegyverpiacon keresztül az afganisztáni tálibokhoz került.

Most azt mondják: Ukrajnából fegyverek kerülnek a Közel-Keletre. Hát persze, hogy így van, mert eladják őket

mondta az orosz elnök egy moszkvai rendezvényen, hozzátéve:

és eladják őket a táliboknak, onnantól kezdve pedig bárhova kerülhetnek.

A Reuters hírügynökség összesítése szerint az ukrajnai háború kezdete óta a nyugati országok több tíz milliárd dollár értékben küldtek Ukrajnának fegyvereket.

Ukrajna azt állítja, hogy szigorú felügyelet alatt tartja a neki szállított fegyvereket, ennek ellenére az Egyesült Államok megkérte Kijevet, hogy tegyen többet a korrupció felszámolásáért – idézi fel a Reuters.

(via MTI)

A jövő évi elnökválasztás megtartásának lehetőségét mérlegeli Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mérlegeli az elnökválasztás jövő tavaszi megtartásának előnyeit és hátrányait – írja az ukrán külügyminiszter közlése alapján a Guardian.

Dmitro Kuleba ugyanakkor hozzátette, hogy a választások megtartása az Oroszországgal folytatott háború idején példátlan kihívásokkal járna.

A cikk emlékeztet, hogy augusztusban egy amerikai szenátor sürgetésére Zelenszkij azt mondta, hogy a voksolást háború idején is meg lehetne tartani, feltéve, hogy Ukrajna partnerei megosztják a költségeket, a törvényhozók jóváhagyják a döntést és mindenki elmegy az urnákhoz.

Az ukrán elnök hozzátette, hogy a demokráciát háború idején is meg kell védeni, és ennek az egyik formája a választás, de mivel háborús helyzetben nagyon nehéz megtartani, nem véletlen, hogy ilyenkor tiltva van.

Éjszaka tömeges dróntámadás érte Ukrajnát

Oroszország az éjjel 40 kamikaze drónnal támadt Ukrajnára. Az ukrán légierőnek ebből 24-et sikerült kilőnie.

Az ukrán állami média úgy értesült, hogy Ukrajna nyugati részén, Ivano-Frankivszk térségében az oroszok eltaláltak egy katonai objektumot, ahol tűz ütött ki. A tüzet azóta eloltották. Szintén nyugaton öt drón csapódott egy kritikus infrastrukturális létesítménybe Lviv régióban.

Éjfél körül Harkivot és annak külvárosárát támadták, melynek következtében magánházak, egy oktatási intézmény és autók rongálódtak meg.

Sérültekről egyik megyéből sem érkezett jelentés.

A tél közeledtével az orosz terroristák megpróbálnak majd több kárt okozni. De mi vissza fogunk vágni

– írta Volodimir Zelenszkij a Twitterén, hozzátéve, hogy a légvédelem megerősítésén dolgoznak.

(The Guardian)

Zelenszkij szerint az oroszok visszahúzódnak a Fekete-tenger keleti részére  

Hálás vagyok mindazoknak, akik azért küzdenek, azon munkálkodnak, hogy Ukrajna továbbra is hozzáférhessen a világpiachoz. Az eredmények jók: Oroszország fokozatosan elveszíti az ellenőrzést a Fekete-tenger felett, és visszavonulnak a tenger keleti részére. Ott is el fogjuk érni őket

– mondta Volodmir Zelenszkij csütörtök esti videóüzenetében.

Az ukrán elnök köszönetet mondott az Egyesült Államoknak a legutóbbi, „erőteljes” szankciókért, melyek összesen 220 orosz és nem orosz szervezetre vetettek ki korlátozásokat.

Az Ukrajinszka Pravda megjegyzi, hogy Zelenszkij nem tett említést az ukrán vezérkari főnök tegnap megjelent, nagy vihart kavart cikkére. Az írás tanúsága szerint állóháború felé halad a konfliktus, ami inkább Oroszországnak kedvez. Valerij Zaluzsnij szerint az öt hónapja megindított, eredménytelen ellentámadás során a nyugati katonai segélyek elégtelennek bizonyultak a helyenként 20 kilométer mély orosz aknazárakkal szemben. A Fehér Ház szerint az ukrán hadsereg vezetőjének cikke megerősíti, hogy az országnak szüksége van a nyugati támogatásra.

Olvasói sztorik