Élő Nagyvilág

A Hezbollah vezetője szerint ez lesz a döntő ütközet Izrael ellen

Al-Manar / AFP
Al-Manar / AFP

Az előző nap történéseiről itt olvashat.

Izrael megerősítette, hogy légicsapást mért egy gázai mentőautóra, de azért, mert a Hamász használta azt

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy pénteken légicsapást hajtott végre egy mentőautó ellen a Gázai övezet északi részén, „amelyről korábban megállapították, hogy a Hamász terrorista sejtje használta”.

A támadásról először a palesztin fél számolt be, amely azt állította, hogy a légitámadás egy mentőautókból álló konvojt talált el.

Az IDF szóvivője szerint a csapásban számos Hamász-harcos halt meg, és a szövetségeseikkel részletesebb információkat is megosztottak. Hozzátették azt is, hogy információik szerint a Hamász rendszeresen szállítja az embereit és a fegyvereket mentőautókkal.

A közleményben kihangsúlyozták, hogy ez a terület harci övezet és hogy a területen élő civileket többször felszólították arra, hogy a saját biztonságuk érdekében dél felé távozzanak.

(Guardian)

Putyin: Minden normális embert felzaklat, ha vérző gyerekeket lát

Minden normális embert felzaklat, ha a Gázai övezetből érkező felvételeken vérző gyerekeket lát – jelentette ki pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök az október 29-i mahacskalai repülőtéri zavargásokra reagálva.

Ennek ellenére meg kell őriznünk a hidegvérünket, és fel kell ismernünk a valódi gonoszt

tette hozzá az orosz elnök.

Oroszország korábban Ukrajnát és a nyugati országokat vádolta meg azzal, hogy viszályt szítottak Dagesztánban, amit Kijev és Washington is hamisnak nevezett és visszautasított.

Ami a Mahacskalában történteket illeti, könnyű volt szikrát gyújtani, nagyon könnyű. A Gázában zajló borzalmak ismeretében könnyű ezt megtenni, mert amikor az ember szenvedő és véráztatta gyermekeket lát, ökölbe szorul a keze, és könnyek szöknek a szemébe.

mondta az orosz elnök.

Azt gondolom, ez minden normális ember reakciója. És ha mégsem, akkor az embernek nincs szíve vagy kőből van

tette hozzá az orosz elnök.

Az Oroszországhoz tartozó muszlim többségű Dagesztánban október 29-én palesztinpárti tüntetők demonstráltak a Gázai övezet izraeli bombázása miatt a mahacskalai repülőtér közelében. A több száz fős feldühödött tömeg később behatolt a nemzetközi terminál területére a Tel-Avivból érkező járat utasai után kutatva. A dagesztáni hatóságoknak ugyan sikerült biztonságba helyezniük az utasokat, de a feldühödött tömeg üldözőbe vette az őket szállító buszt.

A rendőrség több mint 80 embert vett őrizetbe, Vlagyimir Putyin orosz elnök rendkívüli ülést hívott össze a biztonsági vezetőkkel, hogy megvitassák, mit tegyenek a hasonló esetek megelőzése érdekében.

(MTI)

Légicsapás érte a gázai Francia Intézetet és az AFP francia hírügynökség irodáját

Légicsapás érte a gázai Francia Intézet és a Agence France-Presse (AFP) francia hírügynökség épületét, de sérültekről egyelőre nem érkezett hír – közölte a francia külügyminisztérium a pénteken.

A francia külügyminisztérium arra kérte az izraeli hatóságokat, hogy

haladéktalanul adjanak magyarázatot arra, hogy miért indítottak támadást az intézet ellen.

A minisztérium emellett aggodalmát fejezte ki a civil áldozatok miatt a Gázai övezetben.

Az AFP francia hírügynökség csütörtökön az X-en számolt be a gázai övezeti irodáját ért támadásról. A bejegyzés szerint az épület súlyosan megrongálódott.

Az AFP nyolc alkalmazottja közül senki sem tartózkodott a helyszínen a becsapódás idején, október 13-án mindannyiukat az övezet déli részére evakuálták.

Az AFP a leghatározottabban elítéli a Gázavárosban lévő irodáját ért támadást

áll a közleményben.

(MTI)

A Hezbollah vezetője helyesnek és bölcsnek nevezte a gázaiak Izrael elleni csapását

Sayyed Hassan Nasrallah, a Hezbollah vezetője pénteken lépett először nyilvánosság elé a Hamász és Izrael között kirobbant háború kezdete óta.

A beszéd előestéjén a Hezbollah jelentős támadásba kezdett, 19 egyidejű csapást mért az izraeli hadsereg állásaira, és először használt robbanó drónokat a bevetéseken.

Az Al Jazeera tudósítása szerint a Hezbollah vezetője döntő ütközetnek nevezte azt, ami most Gázában történik, olyannak, amely eltér a korábbi háborúktól.

Naszrallah két célt vázol fel: a gázai háború leállítását, és a Hamasz győzelmét.

Naszrallah szerint a Hamász hadművelete új történelmi szakaszt hozott létre az Izraellel vívott harcban. Helyesnek, bölcsnek és bátornak nevezte a palesztin csoport döntését az októberi támadás megindításáról, hozzátéve, hogy azt a megfelelő időzítéssel hajtották végre.

A Hezbollah vezetője beszédében többször megismételte, hogy a libanoni fronton minden lehetőség nyitva áll, jelezte, hogy a szervezet minden lehetőségre készen áll, de háborút nem hirdetett. (Al Jazeera, Reuters)

Amerikai külügyminiszter: Meg kell kímélni a civileket a Gázai övezetben

Az izraeli hadseregnek a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni háborújában meg kell kímélnie a Gázai övezeti civileket – jelentette ki pénteken Antony Blinken amerikai külügyminiszter izraeli tárgyalásain. Blinken Tel-Avivban négyszemközt tanácskozott Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, majd a kormányfő a háborús kabinet ülésén látta vendégül őt.

A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a kibővített találkozó elején Netanjahu bemutatta Blinkennek és az általa vezetett delegációnak azokat a felvételeket a Hamász október 7-i izraeli támadásáról, annak borzalmairól, amelyeket a hadsereg szóvivője állíttatott össze.

Izraelt Joáv Galant védelmi, Beni Ganz tárca nélküli, Gadi Ejzenkot tárca nélküli, Ron Dermer stratégiai miniszter, Arije Deri kneszetképviselő, Cahi Hanegbi, a nemzetbiztonsági tanács igazgatója, Cahi Braverman, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Herci Halévi vezérkari főnök, Avi Gil, a miniszterelnök katonai államtitkára, és Ofir Falk, a miniszterelnök külpolitikai tanácsadója képviselte.

Az Egyesült Államok részéről a találkozón részt vett Barbara Lief közel-keleti ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes, Derek Chollet külügyminisztériumi tanácsos, David Satterfield, a külügyminisztérium közel-keleti humanitárius ügyekért felelős különmegbízottja és Jack Lew, az Egyesült Államok izraeli nagykövete.

Mindezeket megelőzően az október 7-i terrortámadás óta már harmadszor Izraelbe látogató Blinken a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán találkozott Jichák Hercog izraeli államelnökkel. „Mindig szolidaritást vállaltunk Izraellel” – mondta megbeszélésük elején.

Izraelnek joga van megvédeni magát, és gondoskodni arról, hogy az október 7-én történtek ne ismétlődhessenek meg

hangsúlyozta az amerikai diplomácia feje.

Blinken hozzátette: „Nagyon fontos mindent megtenni a gázai harcok kereszttüzébe került civilek védelmére”. Közölte, hogy Washington minden tőle telhetőt megtesz az Izraelből a Gázai övezetbe hurcolt több mint kétszáz túsz – köztük tíz amerikai állampolgár – szabadságának elérése érdekében.

A külügyminiszter Izraelből Jordániába utazik tovább, ahol arab országok csúcstalálkozóján vesz részt.

(MTI)

Az Izraeli Védelmi Erők komoly készültségben vannak a libanoni határnál

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője péntek délelőtt arról tájékoztatott, hogy az izraeli hadsereg nagyon komoly készültségben várja a libanoni határnál Hezbollah vezetőjének bejelentését. Az Irán által támogatott, Libanonban működő terrorszervezet feje, több hétnyi hallgatás után áll ismét a nyilvánosság elé, hogy beszédet mondjon.

Tegnap széleskörű támadást hajtottunk végre és csapást mértünk a Hezbollah számos terrorista sejtjére, válaszul a terrorszervezet támadásaira, melyek következtében izraeli civilek sérültek meg

– nyilatkozta az izraeli katonai szóvivő, hozzátéve, hogy minden civil elleni támadásra határozott válaszcsapással készülnek.

(BBC)

Erdogan emberiesség elleni bűncselekménynek hívta a Gáza elleni bombázásokat

Pénteken Recep Tayyip Erdogan török elnök is felszólalt a Türk Tanács ülésén, Asztanában. Mint mondta, az egységes türk világ közös fellépése segíteni fog kikövezni a tűzszünet és a tartós béke felé vezető utat az izraeli-palesztin konfliktusban.

Semmi sem igazolhatja azt, aminek október 7. óta szemtanúi vagyunk (…) Erre a kegyetlenségre nincsenek szavak. 28 napja, megállás nélkül emberiesség elleni bűncselekményeket követnek el Gázában

– mondta török államfő, hozzátéve, hogy országa eddig 10 repülőnyi humanitárius segélyt juttatott el a Gázai övezetbe, és még többet fog küldeni, amint azt a körülmények lehetővé teszik. „Továbbra is komoly erőfeszítéseket teszünk egy nemzetközi békekonferencia megszervezésére” – jelentette ki Erdogan.

A gázai hatóságok adatai szerint Gázában már több mint 9000-en haltak meg az izraeli bombázásokban. Arról, hogy az izraeli légicsapások sértik-e a nemzetközi humanitárius jogot, itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó
A Hamász háborús bűncselekményeket követett el, a Gáza elleni izraeli légicsapásokat korai megítélni – mit mond a nemzetközi jog?
A palesztin államiság egyedülálló nemzetközi jogi kérdés, és az is példátlan dilemma, hogy miként tekintsünk a Gázai övezet de facto kormányára, a terrorszervezetként számon tartott Hamászra. Mindez alapjaiban határozza meg, hogyan azonosítsuk a Hámasz és Izrael háborúját, és tisztázzuk, milyen nemzetközi jogi szabályok érvényesek rá.

(Anadolu Agency)

ENSZ: négy, iskolaépületből kialakított óvóhely rongálódott meg Gázában

A Gázai övezet elleni legújabb izraeli támadásokban megrongálódott négy olyan civil óvóhely, amelyet iskolaépületből alakítottak ki, és legkevesebb 23 ember életét vesztette – közölte csütörtökön az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete (UNRWA).

Ezek az óvóhelyek mintegy húszezer olyan embernek szolgáltak ideiglenes hajlékul, akik az Izrael és a Hamász közötti háborúban kényszerültek lakhelyük elhagyására az övezeten belül. Az izraeli hadsereg az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i támadása óta hevesen támadja a sűrűn lakott területet, deklarált célja a Hamász katonai infrastruktúrájának felszámolása.

A Gázai övezet legnagyobb menekülttáborában, a dzsabalíjaiban lévő óvóhelyen legkevesebb húsz ember halt meg, és további öt megsebesült az utóbbi 24 órában – közölte Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa.

A Hamász médiahivatala szerint kedden és szerdán legkevesebb 195 ember halt meg Dzsabalíjában.

Csütörtökön egy másik, a Gázai övezet északi részén lévő iskolaépület is megrongálódott. A jelentések szerint egy gyermek életét vesztette.

Délebbre, el-Bureidzs menekülttáborában két óvóhelyet is találat ért – közölte az UNRWA. A jelentések szerint két ember meghalt, 31 pedig megsebesült.

A háború október 7-i kezdete óta mintegy ötven UNRWA-épület, illetve berendezés rongálódott meg

– mondta Lazzarini. Ezeket az épületeket is óvóhelyként használják, és jelenleg mintegy hétszázezer ember húzza meg magát bennük.

Az UNRWA 72 munkatársát veszítette el október 7-e óta, ilyen nagy emberveszteséget régóta nem szenvedett el az ENSZ-szervezet – közölte a főbiztos, és ismét humanitárius tűzszünetet követelt a konfliktusban.

(MTI)

Újabb Hamász parancsnokot likvidált Izrael

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tájékoztatása szerint megölték a Hamász egyik zászlóaljparancsnokát, Mustafa Dalloult. Az izraeliek szerint Dalloul kulcsszerepet játszott a Gázában zajló harcok koordinálásában. Az éjszaka során egy légicsapás végzett vele.

Az izraeli hadsereg az éjszaka folyamán több Hamász terroristával is végzett, miután vadászgépekkel, harci helikopterekkel és a tüzérséggel is csapást mért a térségre.

Eközben az 551. dandár csapatai a Gáza északi részén található Beit Hanounban tartott házkutatások során fegyvereket –gépkarabélyokat, géppisztolyokat, gránátokat, robbanószerkezeteket, RPG-ket és lőszereket –, valamint hírszerzési anyagokat – térképeket és kommunikációs eszközöket – találtak.

(The Times of Israel)

Az amerikai képviselőház 14,3 milliárd dollárt szavazott meg Izraelnek

Az amerikai Képviselőház elfogadta az Izrael anyagi támogatásáról szóló republikánus törvényjavaslatot csütörtökön.

Az alsóházban elfogadott jogszabály 14,3 milliárd dollárt biztosítana Izrael támogatására a Hamász elleni háborúhoz. A forrást a költségvetésen belüli átcsoportosítással biztosítanák, és a szövetségi adóhatóság támogatásából vonnák el.

A képviselőházi voksoláson 226 igen szavazattal, 196 nem ellenében fogadták el a javaslatot. 12 demokrata képviselő is támogatta a republikánus indítványt, amelyet 2 republikánus elutasított.

A helyi idő szerint az esti órákban megszavazott jogszabályt a múlt héten megválasztott új, szélsőjobboldali házelnök, Mike Johnson számára egyfajta politikai tesztnek tekintették: sikerül-e többséget biztosítani a jogszabályhoz, amely a Fehér Ház és a demokraták szándékával szembemenve kettéválaszt két katonai-biztonsági támogatást, vagyis Ukrajna és Izrael megsegítését.

A felsőházban, a Szenátusban ugyanakkor továbbra is kérdéses a többség, hiszen a többségi demokraták vezetője, Chuck Schumer szenátor előzetesen jelezte, hogy a törvényjavaslat eleve kudarcra van ítélve, és a republikánus szenátorok többsége sem ért egyet az izraeli és ukrajnai segítség kettéválasztásával.

(MTI)

Netanjahu: Többé nem dolgozhatnak gázaiak Izraelben

Hazaküldik az Izraelben dolgozó gázaiakat – jelentette be az izraeli kormány.

Izrael megszakít minden kapcsolatot Gázával. Nem lesz több palesztin munkás Gázából. Azokat a gázai munkásokat, akik a háború kitörésének napján Izraelben voltak, visszaszállítják Gázába

– fogalmazott a Twitter-oldalán Benjamin Netanjahu.

Az izraeli védelmi kormány abban is megállapodott, hogy a Palesztin Hatóság pénzeszközeiből lefoglalják a Gázai övezetnek szánt forrásokat. A Palesztin Hatóság ellenőrzi a megszállt Ciszjordánia területeit, de a Hamász által irányított Gázai övezetet nem.

Az október 7-ei mészárlás előtt 18 500 palesztin kapott munkavállalói engedélyt Izraeltől.

(BBC)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik