Élő Nagyvilág

Az izraeli hadsereg körülzárta Gáza városát

Mohammed ABED / AFP
Mohammed ABED / AFP

Előző napi közvetítésünket itt olvashatják.

Az izraeli hadsereg körülzárta Gáza várost

Az izraeli hadsereg körülzárta Gáza várost – jelentette be Daniel Hagari katonai szóvivő csütörtök este. A Gázai övezetben a szárazföldi hadművelet hatodik napján, csütörtökön az iszlamista Hamász terrorszervezet előőrseit, főhadiszállásait, rakétakilövő állásait és infrastruktúráját támadták az izraeli katonák.

A katonai szóvivő közölte, hogy az elmúlt órákban több mint százharminc palesztin fegyveres vesztette életét az övezetben – írja az MTI. Az izraeli erők katonai létesítményeket és rengeteg ott talált fegyvert semmisítettek meg. Vadászgépek és helikopterek a Hamász magas rangú harcosainak egyik parancsnokságát támadták, és egy hadihajóról aláaknázott épületeket és megfigyelőállomásokat lőttek. A haditengerészet katonái és a harci repülőgépek a Hamász haditengerészeti erőinek célpontjait is támadták, köztük a terrortámadások tervezésére és kivitelezésére használt épületeket.

Joáv Galant védelmi miniszter helyzetértékelést tartott a különleges feladatokkal foglalkozó mérnöki egységnél, ahol a Hamász földalatti alagútrendszere felszámolásának lehetőségeiről beszélt.

Egyedülálló megoldásaink vannak, hogy elérjük az összes alagutat és a föld alatt megsemmisítsük őket: felkészültünk ennek megvalósítására. Minden helyre eljutunk. Nem vagyok biztos abban, hogy sok olyan hadsereg van a világban, mely rendelkezik ilyen képességgel. Gyakorlatozzanak, szervezkedjenek, készítsék elő a megfelelő felszerelést, hamarosan odaérünk!

– fogalmazott a védelmi miniszter.

Csütörtökön 102 humanitárius segélyt szállító teherautó lépett be a Gázai övezetbe a rafahi átkelőnél. A Palesztin Vörös Félhold értesülése szerint ezek közül 46 élelmiszert szállított, 11 vizet, 11 orvosi berendezéseket, és voltak köztük gyógyszerekkel, lepedőkkel, ruhákkal és különféle termékekkel megrakott járművek is. A háború kezdete óta 374 segélyszállító teherautó jutott el az övezetbe, de üzemanyagot eddig Izrael nem engedett bevinni.

Az északi, libanoni határnál csütörtök délután vadászgépekkel és helikopterekkel légicsapásokat mértek a Hezbollah célpontjaira, válaszul az onnan korábban indított lövésekre. Egy libanoni rakéta becsapódott a jórészt evakuált Kirját Smóne városban, tüzet okozott, két embert megsebesített.

A szárazföldi egységek tüzérségi és harckocsitűzzel is célba vették a Hezbollah katonai célpontjait, infrastrukturális létesítményeit és katonai parancsnokságát, a terrorizmus irányítására szolgáló infrastruktúráját, rakétakilövő állásait, fegyverraktárait és egységeit.

A katasztrófa mélységéből a győzelem felé haladunk

– jelentette ki Beni Ganz miniszter a médiának adott nyilatkozatában, hozzátéve, hogy nagyon jelentős eredményeket értek el az izraeliek. Mint mondta, ez egy összetettebb hadjárat az általunk ismereteknél, mert nemcsak a határt kell megvédeni, hanem a határon túli eseményeket is alakítani kell. A túszok hazatérésére tett erőfeszítések mellett alapvetően meg akarjuk változtatni a valóságot az ország déli részén és az egész országban – tette hozzá Ganz.

Ebben a pillanatban is bevetünk minden rendelkezésünkre álló eszközt, hogy hazahozzuk őket, és mentelmi jogot kap családjával mindenki, aki segít az elraboltak visszajuttatásában. Aki viszont fogságban tart gyermekeket és nőket, annak ítélete halál – mondta Ganz az október 7-én a Hamász terrortámadásában a Gázai övezetbe hurcolt mintegy kétszázötven izraeli túszról.

74 amerikai kettős állampolgár jutott ki a Gázai-övezetből csütörtökön

Hetvennégy kettős állampolgárságú amerikai hagyhatta el a Gázai-övezetet csütörtökön – közölte Joe Biden elnök a Fehér Házban. Az elnök egy nemzetközi tárgyalás előtt újságírók előtt számolt be a fejleményről, amelyhez többet nem fűzött.

Biden szerdán este egy kampányrendezvényen szintén röviden beszélt a gázai helyzetről, amikor egy ott feltűnő tüntető kérdésére azt mondta, hogy „szünetre” van szükség a harcokban. „A szünet azt jelenti, hogy idő nyílik a túszok kijuttatására” – fogalmazott az elnök.

Az amerikaiak kijutását a Gázai-övezetből Egyiptom felé megerősítette a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője is. John Kirby csütörtöki sajtótájékoztatóján ugyanakkor hangsúlyozta, hogy állandóan változó körülményekről van szó, és arról nem tudott részletekkel szolgálni, hogy mennyi időbe telhet, amíg mind a 400 ott tartózkodó amerikai állampolgár kijuthat a katonai művelet alatt álló palesztin területről.

Netanjahu: A csata csúcspontján vagyunk

A csata csúcspontján vagyunk – tájékoztatta a BBC-t Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök irodája. A közlemény szerint sikereket érnek el, és folyamatosan haladnak előre. A BBC helyszíni tudósítója szerint az izraeli hadsereg a Gázai övezet északi részén öt területen harcol a Hamász ellen.

Gázai egészségügyi minisztérium: legkevesebb 27-en meghaltak egy iskola közelében végrehajtott izraeli támadásban

A gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 27 ember meghalt a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabáliában egy ENSZ-iskola közelében végrehajtott izraeli légicsapásban – írja a BBC. Az AFP hírügynökség felvételein több sérült is látható a helyszínen. Az Izraeli Védelmi Erők egyelőre nem adtak tájékoztatást a támadással kapcsolatban.

Külügyi szóvivő: Az egyik Gázai övezetből evakuált magyar család biztosan hazatér

Két magyar állampolgárságú család távozott a Gázai övezetből a rafahi átkelőn keresztül, akik mindenki máshoz hasonlóan 72 órás tranzitvízumot kaptak Egyiptomba, azaz a következő három napban el kell majd hagyniuk az ország területét – mondta a Telexnek Paczolay Máté külügyi szóvivő.

A szóvivő jelezte: a kairói magyar nagykövetség jelenleg három kisbusszal szállítja a magyarokat a fővárosba, és segítenek abban, hogy „akár már holnap tovább tudjanak repülni”. Paczolay úgy tudja, hogy egy család biztosan haza fog jönni Magyarországba, a másik pedig egy meg nem nevezett harmadik országba utazik majd tovább a magyar rokonaihoz.

Feloszlat egy palesztin szervezetet a német kormány

A német kormány teljes tilalmat rendel el a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet összes tevékenységére, és feloszlatja a Samidoun palesztin szervezetet – jelentette be a német belügyminiszter, Nancy Faeser. Németországban a Hamászt terrorszervezetként tartják számon.

A mai napon teljesen betiltottam egy olyan terrorszervezet minden tevékenységét, amelynek célja Izrael elpusztítása

– jelentette ki Faeser a belügyminisztérium közleménye szerint.

A miniszter egyúttal bejelentette, hogy a kormány feloszlatja a Samidoun palesztin szervezet németországi szárnyát is.

Nemzetközi hálózatként a Samidoun számos országban Izrael-ellenes és zsidóellenes propagandát terjeszt, miközben a fogvatartottak szolidaritási szervezetének álcája mögé bújik

– indokolta döntését Faeser. A tiltás értelmében a hatóságok az említett csoportokhoz köthető minden eszközt lefoglalhatnak, továbbá az interneten és a közösségi médiában folytatott tevékenységük is törvénytelennek minősül. Aki folytatja a szervezeten belüli tevékenységét, az bűncselekményt követ el – közölte a belügyminisztérium. A német hírszerzés szerint jelenleg az országban legalább 450 olyan ember van, akik aktívan támogatják a Hamászt.

Az, hogy itt Németországban ujjongva ünneplik a Hamász Izrael elleni terrortámadását, és nekünk ezt tétlenül kelljen néznünk, az egyszerűen elfogadhatatlan

– mondta Faeser hozzátéve, hogy a történtek gyomorforgató módon mutatták meg a Samidoun embertelen, antiszemita világlátását. A Samidoun a palesztin fogvatartottak szolidaritási hálózatának nevezi magát. A német elhárítás szerint mindazonáltal a szervezet ellenséges Izraellel szemben és közvetlen kapcsolatba hozható a Palesztina Felszabadításáért Népfront nevű szélsőséges szervezettel, amely Izraellel szembeni fegyveres harcra buzdít.

(MTI)

Szijjártó: Nyolc magyar állampolgár el tudta hagyni a Gázai övezetet

A tizenötből nyolc magyar állampolgár el tudta hagyni a Gázai övezetet, a többi hét személlyel továbbra is folyamatos lesz a kapcsolattartás a minél előbbi evakuáció érdekében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Asztanában.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy az izraeli fegyveres konfliktus számos magyart is veszélybe sodort, több mint 550 főt sikerült kimenekíteni a közel-keleti országból, de tizenöt, magyar állampolgársággal is rendelkező ember Gázában rekedt, ahogyan nagyjából hétezer más külföldi állampolgár is.

Az ő evakuálásuk érdekében próbáltunk minden követ megmozgatni, de mint ahogy önök is láthatták, az elmúlt hetekben nem volt lehetősége arra senkinek, hogy Egyiptom felé a rafahi határátkelőhelyen elhagyja a Gázai övezetet

közölte.

Elmondta, az előző héten arra kérte egyiptomi kollégáját, hogy tegyék lehetővé a magyarok kimenekítését Egyiptom irányába, ő pedig jelezte, hogy segíteni fognak az evakuációban, amennyiben a gázai hatóságok engedélyezik a kilépést az érintettek számára.

Kitért arra is, hogy a kormány szerdán értesítést kapott, miszerint megkezdődik a kettős állampolgárok biztonságba helyezése, és mivel alapvetően az izraeli hatóságok hagyják jóvá a távozók listáját, azonnal fel is hívta Eli Cohen izraeli külügyminisztert.

Segítséget kértem tőle, tegyék lehetővé, hogy a tizenöt magyar állampolgár a lehető legrövidebb idő alatt elhagyhassa a Gázai övezetet

tudatta, hozzátéve, hogy az utóbbi órákban meg is kapták az engedélyeket.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy ez a tizenöt ember alapvetően három családot jelent, öt palesztin rokonnal kiegészülve húsz emberről lehet beszélni, és mindenkit gyorsan értesítettek a lehetőségről.

A három családból kettő vállalta a biztonsági kihívásokat, amelyek azzal jártak, hogy a Gázai övezeten belül viszonylag hosszabb utat kellett megtenniük annak érdekében, hogy eljussanak a határátkelőhöz. Az egyik család ezt nem vállalta

tájékoztatott.

A két család, összesen nyolc magyar állampolgárral és két palesztin családtaggal, akik vállalták az utat, néhány órája sikeresen átkeltek a rafahi átkelőn, így már mindannyian Egyiptom területén vannak

emelte ki.

Közölte, hogy az egyiptomi oldalon a kairói magyar nagykövetség négy munkatársa várta őket három kisbusszal, és már úton vannak a főváros irányába, teljes biztonságban.

A miniszter kijelentette, hogy a kilépési engedéllyel rendelkező további hét magyarral folyamatos a kapcsolattartás, és ha mégis vállalják a kockázatokat vagy a helyzet úgy alakul, akkor ismét konzultálni fognak az izraeli és az egyiptomi hatóságokkal, és remélhetőleg legközelebb is segíteni fog a két ország külügyminisztere.

Még egyszer szeretném kifejezni a köszönetemet az egyiptomi és az izraeli külügyminiszternek, hogy a személyes, illetve telefonos konzultációink után segítettek abban, hogy a magyar állampolgárokat az evakuáció kezdetének gyakorlatilag legelején el tudtuk hozni, illetve segíteni tudtunk nekik, hogy kijöjjenek a Gázai övezetből

fogalmazott.

Egy korty vízért és egy darab kenyérért könyörögnek a Gázában ragadt gyerekek

Még mindig több mint húszezer sebesült van a Gázai övezetben – közölte az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet azután, hogy szerdán először menekítettek Egyiptomba palesztin betegeket és külföldieket vagy kettős állampolgárokat.

A tragédia mértéke példátlan

jelentette ki az ENSZ palesztin menekülteket segítő hivatalának (UNRWA) a vezetője, Philippe Lazzarini. Személyes tapasztalaton alapuló megállapítását megerősítette több civilszervezet is.

Az MSF arról számolt be, hogy mind a 22 nemzetközi munkatársának sikerült elhagynia az övezetet Egyiptom felé, egyúttal azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy minél több embert evakuáljanak a palesztin területről.

Azoknak, akik el akarják hagyni a Gázai övezetet, lehetővé kell tenni, hogy ezt további késedelem nélkül megtehessék, és ez nem jelenti azt, hogy később ne térhetnének vissza

közölte az MSF, és azonnali tűzszünetre szólította fel a feleket.

Egy egyiptomi tisztségviselő szerint 76 sebesült palesztin és 335 külföldi, illetve kettős állampolgár szerdán elhagyhatta az övezetet abban az evakuálási műveletben, amely az első volt az Izrael és a Hamász közötti háború október 7-i kezdete óta.

Lazzarini szerdán azt mondta: október 7-e óta több mint 70 UNRWA-alkalmazott halt meg a Gázai övezetben. Kifejezte sajnálkozását amiatt is, hogy az övezetbe eddig bejutott humanitárius segély messze nem elegendő.

Szólt arról, hogy az övezetben a gyerekek „egy korty vizet és egy darab kenyeret” kértek tőle. „Ez volt humanitárius pályám egyik legszomorúbb napja” – tette hozzá.

Beszámolt arról, hogy csaknem egy hónapja nem jutott be üzemanyag-szállítmány az övezetbe, és ez katasztrofális hatással van a kórházak, a pékségek és a vízművek működésére, de a segélyszervezetek munkájára is.

Az izraeli védelmi minisztériumnak a palesztin területi civil tevékenységeket felügyelő szerve (COGAT) szerint szerdán 61 teherautónyi humanitárius segély érkezett az övezetbe Egyiptom felől.

Az alapvető egészségügyi felszereléseket és a humanitárius személyzetet be kell engedni az övezetbe, amelynek kórházai túlterheltek, és amelynek egészségügyi ellátórendszere a teljes összeomlás szélén van

közölte az MSF.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást hajtottak végre Izrael ellen, támadásuknak több mint 1400 halálos áldozata és háromezer sebesültje volt, mintegy 240 embert pedig elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már több mint 8800 ember halt meg a Gázai
övezetben.

(MTI)

Hatvan ország hétezer állampolgára vár a Gázai övezet elhagyására

Hatvan ország mintegy hétezer állampolgára vár arra, hogy elhagyhassa a Gázai övezetet, közölte az Egyiptomban akkreditált nagykövetségek képviselőivel a kairói külügyminisztérium csütörtökön az evakuáláshoz szükséges dokumentumok és a művelet logisztikájának a bemutatására összehívott tájékoztatón.

A tájékoztatóból nem derült ki, hogy a távozni kívánó hétezer ember második útlevéllel rendelkező palesztinokat is magában foglal-e. Az övezetből távozni nem kívánó külföldi állampolgárok száma szintén nem ismeretes.

Szerdán, a gázai hadműveletek kezdete óta először több száz külföldi állampolgár és második útlevéllel rendelkező palesztin hagyta el a lezárt tengerparti területet.

A távozók között a német külügyminisztérium közleménye szerint nemzetközi segélyszervezeteknél dolgozó német állampolgárok is voltak. Őket a kairói nagykövetség munkatársai fogadták a határátkelőnél.

Szerdán először szállítottak sérült palesztinokat is egyiptomi kórházakba. A New York Times szerint csütörtökön további mintegy 600 külföldi lépett át Egyiptomba Rafahnál. Köztük mintegy négyszáz amerikai, valamint svájci, olasz, görög, holland, belga, magyar, horvát, mexikói, dél-koreai és más állampolgár.

(MTI)

Másfél millió embernek kellett elhagynia a lakhelyét Gázában

Eddig mintegy 1 millió 400 ezer embernek kellett elhagynia a lakhelyét a Gázai övezetben – jelentette az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége.

Az UNRWA tájékoztatása szerint október 7-e óta 70 munkatársuk halt meg a térségben, 22-en pedig megsebesültek.

Az amerikai elnök tűzszünetet sürgetett Izraelben

Tűzszünetet sürgetett Izrael és a Hamász között az amerikai elnök a konfliktusról szóló szerdai politikai tanácskozáson. Joe Biden azt mondta, támogatja a tűzszünetet, hogy a Gázai övezetben lévő foglyok elhagyhassák a területet.

Az elnökválasztáson a második mandátumáért induló amerikai elnök egy adománygyűjtő rendezvényen beszélt, amikor a hallgatóság egyik tagja azt mondtai: „Rabbiként arra kérem, hogy kérjen azonnali tűzszünetet.”

Szerintem szünetre van szükségünk. A szünet azt jelenti, hogy időt kell adni a foglyok kijuttatására

mondta a demokrata párti elnök. Megjegyzését a Fehér Ház később úgy magyarázta, a foglyok alatt az elnök a Hamász iszlamista mozgalom által fogva tartott túszokra gondolt.

Biden a Hamász iszlamista csoport által fogva tartott két amerikai túsz közelmúltbeli szabadon bocsátására utalva hangsúlyozta, hogy korábban ő győzte meg Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy kössön tűzszünetet a túszok kiszabadítása érdekében.

Én voltam az, aki beszélt Sziszivel (Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel), hogy meggyőzzem, nyissa meg a kaput,

vagyis a Gázai övezet déli részén lévő rafahi átkelőt – tette hozzá.

(Guardian, MTI)

Ferenc pápa az izraeli-palesztin háborúról: Két állam létrehozása lenne a legbölcsebb megoldás

Minden nap telefonon beszél a Gázában található katolikus plébániával, ahol több mint ötszázan találtak menedékre – mondta el Ferenc pápa első tévéhíradós interjújában, amelyet a RAI olasz közmédia sugárzott szerda este.

Ferenc pápa hangsúlyozta, a Hamász terrorista szervezet október 7-i izraeli támadása óta követi a helyzetet. Kifejtette, minden háború vereségnek számít, mivel

háborúval nem lehet semmit se megoldani, miközben a békével minden nyereség.

A legbölcsebb megoldásnak két egymás mellett élő állam létrehozatalát nevezte, és ezzel egy időben rendkívüli státuszt szorgalmazott Jeruzsálem városának.

A katolikus egyházfő elmondta, hogy naponta telefonon beszél a Gázai övezetben található Szent Család plébániatemplommal, amelyet jelenleg az egyiptomi plébános-helyettes vezet, de egy argentin nővér is szolgál ott, valamint Kalkuttai Szent Teréz anya nővérei, akik beteg gyerekeket látnak el. A pápa információi szerint a plébánián 536-an találtak menedékre, közöttük muzulmánok is.

Ez a háború bennünket is érint, többek között azért, mert a Szentföldön zajlik – mondta Ferenc pápa. Hozzátette, félelmei vannak a konfliktus kimenetelével kapcsolatban. Az antiszemitizmus erősödéséről úgy vélte, a holokauszt óta

az antiszemitizmus el volt rejtve, de sose múlt el.

Békét sürgetett Ukrajnában is: azt mondta, megérti Kijev álláspontját, tudja, mennyit szenvedett az ukrán nép a történelem során, „de békére van szükség, a háborút le kell állítani, a tárgyalás az egyetlen megoldás”.

(MTI)

Izraeli elnök: Az elraboltak a fontossági sor élén állnak

Gáza város kapujában állnak az izraeli egységek a Gázai övezet iszlamista terrorszervezetei, a Hamász és az Iszlám Dzsihád elleni háború 26., a szárazföldi hadműveletek 5. napján – jelentették izraeli katonai szóvivők szerdán.

Icik Kohen tábornok szerdán bejelentette, hogy hadosztályának erői mélyen a Gázai övezetben, Gáza város kapujában vannak.

Az elmúlt öt napban felszámoltunk a Hamász jelentős erőit, megtámadtuk stratégiai létesítményeit

közölte a tábornok.

Jichák Hercog államelnök szerda esti beszédében nemzeti egységre szólított fel és ígéretet tett a Gázai övezetbe hurcolt izraeliek kimenekítésére.

Az elraboltak a fontossági sor élén állnak, visszatérésük szerves része a háború megnyerésének. A legjobb elmék a nap minden percében hazahozatalukon dolgoznak

mondta Hercog.

Korábban Joáv Galant védelmi miniszter is Izrael összes tévécsatornáján közvetített beszédet tartott, melyben bejelentette, hogy heves csaták zajlanak a Gázai övezetben. “A Hamász súlyos csapásokat szenved el” hangoztatta. Elmondta: több mint tízezer bombát dobtak le Gáza városára; több ezer célpontot találtak el, katonai létesítményeket és “terroristák ezreit semmisítették meg a legalacsonyabbtól a legmagasabb szintekig”.

A katonai szóvivők jelentése szerint az izraeli hadsereg a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal közösen egy vadászrepülőgép segítségével likvidálta a Hamász páncélosokat elhárító rendszerének a vezetőjét, Muhammad Esszart, akinek az irányításával korábban számos támadást hajtottak végre páncéltörők bevetésével izraeli állampolgárok és katonák ellen.

Egyiptomi és palesztin források szerint mintegy háromszáz külföldi útlevéllel rendelkező ember kelt át a rafahi átkelőn Egyiptomba szerdán. Egyiptomból egyelőre nem érkezett hivatalos adat a belépők pontos számáról.

Az izraeli hadsereg újabb becslése szerint nem ezerötszáz-kétezer, hanem mintegy háromezer fegyveres iszlamista hatolt be Izraelbe az október 7-i terrortámadásban a Gázai övezetből a kerítés több tucat pontján, valamint a levegőben és a tengerből. Beszámolójuk szerint az övezet menti településeken vívott csatákban körülbelül ezer terroristát öltek meg az izraeli erők, és mintegy kétszázat ejtettek foglyul; a többiek visszatértek a Gázai övezetbe.

Az izraeli hadsereg szerint jelenleg több mint egymillió gázait evakuáltak az övezet északi részéből a délibe. Továbbra is arra ösztönzik a helyi civil lakosságot, hogy hagyják el a Gáza folyó medrétől északra eső területet. A szárazföldi harcok péntek esti megindítása óta tizenhat izraeli katona elestét jelentették katonai szóvivők.

Az izraeli parlament szerdán két törvényt módosított, melyek alapján ezentúl a honvédelmi tárca a háborúban elhunyt LMBT-személyek azonos nemű házastársát is hadiözvegynek ismeri el.

(MTI)

Olvasói sztorik